„Gal būtų galima įgyvendinti trimetę mažinimo programą... numatyti, kaip mes eisime tuo keliu“, - penktadienį Seime po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio žurnalistams pareiškė A. Butkevičius.

Dėl PVM lengvatos maistui valdantieji apsispręs vėliau, R.Paksas nori didesnio tarifo prabangos prekėms

Valdančiųjų politinė taryba dėl lengvatinio 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo būtiniausiems maisto produktams apsispręs vėliau, kai Finansų ministerija pateiks skaičiavimus, kiek biudžetas dėl to netektų pajamų. Tai ji turės padaryti per tris savaites.

„Visos partijos sutarė, kad tai yra labai svarbus klausimas, jį reikia toliau svarstyti ir ieškoti sprendimų. Paprašėme Finansų ministerijos, kad pateiktų paskaičiavimus, prognozes ir visus galimus variantus (dėl PVM tarifo mažinimo - BNS) ir sulaukę ekspertų, ministerijos išvadų, pagrindimų ir siūlymų, šitą klausimą svarstysime toliau kompleksiškai, kartu vertindami neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) kėlimo būtinybę“, - penktadienį Seime po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis.

Valentinas Mazuronis

Tuo tarpu partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas sako, kad PVM galima būtų mažinti ne tik maistui, bet ir kitoms reikalingiausioms prekėms, o prabangos prekėms jis galėtų būti netgi didinamas.

„Mes pasiūlėme pasižiūrėti į tai kompleksiškai, kad ne vien tiktai mėsai arba maisto produktams, bet ir kitoms reikalingoms prekėms. Galbūt kažkurioms, pavyzdžiui, prabangoms prekėms galėtų padidėti (PVM tarifas - BNS). Bet toms prekėms, kurios plataus vartojimo, reikia rasti galimybę PVM sumažinti“, - teigė R.Paksas.

Pasak jo, PVM galėtų būti didinamas, pavyzdžiui, brangiems automobiliams.

Premjeras Algirdas Butkevičius dar kartą patvirtino, kad diskusijos dėl PVM mažinimo toliau vyks, kai bus aiškūs pirmojo ketvirčio šalies makroekonominiai rodikliai. Pasak jo, PVM mažinimas ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) kėlimas galimas nuo 2017 metų.

Tačiau premjeras pabrėžė, kad plėsti PVM lengvatą verčia ir susidariusi situacija su Lenkija, todėl, jo nuomone, pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl mažesnio PVM tarifo šviežiai mėsai.

„Reikėtų pirmiausia sutvarkyti klausimą dėl šviežios ir atšaldytos mėsos, kad ją galima būtų paimti iš turgaus, nes turguje daugiausia pardavinėjama lenkiška mėsa. (...) Aišku, mes negalime nematyti to, kas vyksta Lenkijoje, pavyzdžiui, negalime taikstyti su tuo, kad dabar gyvos kiaulės išvežamos į Lenkiją, ten papjaunamos ir mėsa įvežama į Lietuvą“, - teigė premjeras.

Pasak jo, Lenkijoje maisto produktų kainos yra mažesnės ne tik dėl mokesčių politikos, bet ir todėl, kad ten pigesnė maisto produktų savikaina: „Ūkiai žemdirbių yra daug stambesni, jie neturi maždaug 70 proc. smulkių ūkių, kaip mes turime, kur laikomos 1-6 karvės“.

Pasak jo, atlyginimai didės, jeigu bus didinamas NPD.

„Čia mes matome kelią per NPD didinimą ir didinimą pirmiausia tiems, kurių atlyginimai santykinai yra mažiausi“, - teigė A.Butkevičius.

Darbo partija NPD siūlo prilyginti minimaliai mėnesio algai (MMA) - tuomet jų dydis siektų 380 eurų. A. Mazuronis informavo, kad tam reikėtų apie 200 mln. eurų.

„Gal tai daryti reikėtų laipsniškai - per du ar tris metus. Net mūsų pozicija yra ta, kad galutinis tikslas, kad NPD lygus MMA, kas iš emės reiškia, kad kiekvieno MMA gaunančio žmogaus kišenėje kiekvieną mėnesį liktų po 30 eurų“, - sakė V. Mazuronis.

Pasak jo, NPD šiemet nebus didinamas: „Jau patvirtintas biudžetas - nėra jokių galimybių (didinti NPD - BNS), tai turėtų būti nuo 2017 metų“.

Dabar 5 proc. lengvatinis PVM tarifas taikomas kompensuojamiems vaistams, o 9 proc. - keleivių vežimui, spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)