„Mes manome, kad diskusiją dėl PVM sumažinimo šviežiai ir atšaldytai mėsai mes galėtume pradėti, bet ne anksčiau kaip gegužės pirmomis dienomis. Darbo pajamos yra apmokestinamos Lietuvoje lyginant su kitais mokesčiais per daug.

Todėl mano pasiūlymas būtų svarstyti, kiek mes galime padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį 2017 metais, garantuojant finansinį stabilumą. Jeigu kalbėtume apie PVM lengvatas, tai mano pozicija būtų tokia, kad mažintume bendrą PVM tarifą apskritai. Tai čia kol kas mano tokia nuomonė ir tokia pozicija, bet, savaime suprantama, kad mes turime išlaikyti finansinį balansą, įsipareigojimus, kad deficitas turi mažėti", - sakė A. Butkevičius.

Tačiau jis neatsako, kiek šis tarifas galėtų būti mažinamas.

„Negaliu šiandien pasakyti, kiek aš siūlau...“, - žurnalistams Seime po Vyriausybės valandos sakė A. Butkevičius.

Pasak jo, standartinio PVM mažinimas priklausytų nuo mokesčių surinkimo ir šešėlinės ekonomikos lygio.

„Jeigu matysime, kad mokesčių surinkimas toliau gerėja, kad šešėlinė ekonomika mažėja, mano būtų pasiūlymas visoms prekėms ir paslaugoms sumažinti PVM tarifą, bet negaliu šiandien pasakyti, kokiu procentiniu dydžiu“, - teigė premjeras.

Jis taip pat tvirtino, kad diskusija dėl PVM mažinimo galėtų būti pradėta gegužę, kai bus aiški pirmojo ketvirčio Lietuvos makroekonominė situacija.

Tačiau A. Butkevičius pažadėjo, kad nuo 2017 metų dar bus didinamas nepamokestinamų pajamų dydis, kuris dabar siekia 200 eurų.

„Turime sudaryti sąlygas Lietuvos žmonėms, pirmiausiai tiems, kurie darbo pajamas gauna santykinai mažesnes, jiems turi būti toliau mažinama mokestinė našta darbo pajamoms - reiškia didinti NPD, ir jis bus padarytas 2017 metais, tik šiandien negaliu pasakyti kokiu procentiniu dydžiu“, - teigė premjeras.

Vyriausybė pernai gruodį nepritarė „darbiečių“ siūlymui nuo 2017 metų pradžios neapmokestinamąjį pajamų dydį prilyginti minimaliai algai.

Per Vyriausybės valandą atsakinėdamas į Seimo narių klausimus, jis tvirtino, kad gyventojai to nepajus.

„Ilgalaikė gyvenimo praktika parodė, kad PVM tarifo sumažinimas labiausiai naudą duoda ne tam žmogui, kuris gauna mažas pajamas, bet vis dėlto didžiausias indėlis yra perdirbimui ir prekybai“, – sakė jis.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.

Tačiau premjeras sakė, kad šiais metais jokie mokesčiai nebus keičiami ir jokios mokestinės lengvatos nebus priimtos.

„Noriu pasakyti, kad šiais metais jokie mokesčiai nebus keičiami. Aš aiškiai pabrėžiu: planuojant ateinančių metų, tai yra 2017 metų biudžetą, vertinant makroekonominę situaciją, mes galime gegužės mėnesį pradėti diskusiją dėl ateinančių metų mokesčių politikos ir dėl nacionalinio biudžeto formavimo principų. Šiais metais biudžetai nebus keičiami ir taip pat jokios mokestinės lengvatos nebus priimtos", - ketvirtadienį iš Seimo tribūnos sakė A. Butkevičius.

Taip jis atsakė į opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus susirūpinimą dėl siūlymų įteisinti PVM lengvatą maisto produktams. Jo skaičiavimais, įteisinus tokią PVM lengvatą, metinis nuostolis būtų apie 25 milijonai eurų.

Paskaičiavo efektą


Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas pritaria PVM mažinimui iki prieš krizę buvusių 18 proc.

„Iš vertybinės pusės – pinigai žmonių kišenėse yra geriau, nei pinigai biudžete. Iš praktinės pusės, nereikia gąsdinti „biudžeto skylėmis“. Pats didžiausias įmanomas netekimas būtų apie 400 mln. Eur. Ši suma apskaičiuota dabartines PVM pajamas sumažinus septintadaliu, t.y. kiek ir mažėtų PVM tarifas“, – komentare DELFI aiškino jis.

Vis dėlto, anot LLRI prezidento biudžeto pajamų sumažėjimas veikiausiai būtų kur kas mažesnis. Esą sumažėjusius PVM tarifui žmonėms liks daugiau pinigų. Taigi jie tuos pinigus išleis, ir sumokės tą patį PVM.

„O svarbiausia, kad 2015 m. buvo surinkta 114 mln. Eur PVM daugiau nei 2014 m.. Ar surinkus daugiau, PVM tarifas buvo sumažintas? Ne. Iš tikrųjų nesąžininga yra kaip valdžia manipuliuoja biudžetu. Jei tik norima sumažinti kokį mokestį, politikai iš karto sako „parodykite, kaip padengsite trūkumą“. Tačiau kai kiekvienais metais biudžetas surenka vis daugiau, tuo pertekliumi nesidalina, mokesčių nemažina“, – stebėjosi Ž. Šilėnas.

Tai kol kas nėra didžiausia problema

Nerijus Mačiulis

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis nesiėmė spėlioti, ar valdančiųjų planai mažinti bazinį PVM tarifą ar tik kai kuriems produktams, yra rimti. Tačiau tai bet kokiu atveju keltų daug klausimų.

„Ar valstybė šiuo metu valstybė turi finansinių galimybių, ar valstybės biudžetas subalansuotas? Ne biudžetas nėra subalansuotas. Lietuvoje galiojantys įstatymai ir įsipareigojimai ES neleidžia didinti biudžeto deficito. Reiškia reikia ieškoti galimybių arba surinkti papildomas pajamas iš kitų mokesčių arba mažinti valdžios sektoriaus išlaidas“, – DELFI sakė jis.

Jo nuomone, siūlantys mažinti PVM turėtų pasiūlyti ir alternatyvas, iš kur tam gauti pinigų. Jei sumažinus mokestį nauji mokesčiai nebūtų įvedami, o biudžetą pavyktų subalansuoti didinant viešojo sektoriaus efektyvumą, tai esą būtų džiugus ir sveikintinas dalykas.

„Tačiau ar tikrai PVM mokestis šiuo metu yra didžiausia problema? Jau daug metų įvairios užsienio institucijos sako, kad Lietuvoje problema yra ne per dideli vartojimo mokesčiai, o per dideli darbo mokesčiai“, – priminė ekonomistas.

Taigi, jo nuomone, šiuo metu valdžios prioritetas esą turėtų būti ne PVM, o gyventojų pajamų ir kitų darbo jėgai taikomų mokesčių mažinimas.

Standartinį PVM tarifą sumažinti 2 punktais iki 19 proc. vasarį siūlė Mišrios Seimo narių grupės narys Valerijus Simulikas ir socialdemokratų frakcijos atstovas Eduardas Šablinskas.

Anot jų, tai paskatintų maisto produktų bei kitų pirmo būtinumo prekių kainų mažėjimą ir dėl to išaugtų vartojimas.

Pasiūlymą tuomet kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas bei socialdemokratas Antanas Nesteckis, gana kritiškai jį vertinto ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Premjeras, kuris yra ne kartą pasisakęs prieš papildomų PVM lengvatų taikymą, šio pasiūlymo tuomet nekomentavo.

Dėl PVM tarifo sumažinimo iki 18 proc. ekonomistai ir teisininkai diskutavo ir 2014-ųjų viduryje. Tuomet siūlymą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė - pasak jos, prioritetą reikia skirti ne atskirų mokesčių mažinimui, o socialinių problemų sprendimui.

2013 metų rudenį PVM sumažinti vienu punktu iki 20 proc. siūlė liberalsąjūdietis Petras Auštrevičius, tačiau su tuo nesutiko finansų ministras Rimantas Šadžius.

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas tik laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (581)