„Vietiniai pardavėjai tik trina delnais. Tie produktai nėra geriausios kokybės. Mačiau Suvalkuose, kaip lietuviai apsipirkinėja, tai jie net menkiausius produktus ima. Kovo 11-ąją Suvalkuose, Augustave buvo baisus srautas mašinų. Vietiniai pardavėjai iš to tik verslą daro. Lietuvos valdžia turi skatinti verslą, manau, kad gerai reikia pamąstyti valdžiai. Nes, jeigu ir toliau taip bus, tai gali žlugti žemės ūkis“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo J. Vaičiulis.

Punsko viršaičio pavaduotojas mano, kad Lietuvos valdžia turėtų susirūpinti smulkaus verslo skatinimu.

„Pirmiausiai valdžia turi skatinti mažąjį verslą, ten gi darbo vietos. Reikia, kad jauni žmonės neišvažiuotų. Aš suprantu gyventojus, bet valdžia turi tai tvarkyti labai stipriai, man labai gaila Lietuvos žmonių ir ekonomikos. Lenkai kovo 11-ąją parduotuvėse net įdarbina daugiau žmonių, nes žino, kad lietuviai atvažiuos apsipirkinėti“, - teigė pašnekovas.

Ekonomistė Rūta Vainienė Žinių radijo laidoje sakė, kad į Lenkiją plūstantys lietuviai parodo, kaip jie balsuoja pinigais ir kojomis.

Rūta Vainienė

„Tai rodo, kad mes esame labai lankstūs ir visada tokie buvome. Tai yra didelis mūsų privalumas – neleidžiame mūsų valdžiai, gamintojams, prekybininkams užmigti ant laurų ir galvoti, kad jų rinka yra apsaugota. Kuo daugiau autobusiukų žmonės pirks (vežimui į Lenkiją- DELFI), kuo daugiau ten važiuos, tuo greičiau pas mus viduje įvyks tie pokyčiai, kurie lems, kad žmonės nebevažiuotų į Lenkiją. Nors kai kam tai pramoga, tačiau tai yra papildomos ne tik laiko sąnaudos“, - komentavo ji.

Ekonomistės nuomone, daug veiksnių lemia, kad kainos Lenkijoje yra mažesnės. Pirmiausiai mažesnis PVM. Lietuvoje maistui taikomas 21 proc., Lenkijoje – 5-7 proc.

Taip pat ekonomistė mano, kad Lenkijos rinka yra didesnė, o tai taip pat lemia kainas. Jos nuomone, galbūt Lenkijoje ir ūkis yra efektyvesnis.

R. Vainienė prognozuoja, kad netrukus prie Lietuvos pasienio įsikūrę prekybos centrai gali pakelti kainas.

„Aš įsivaizduoju, kad Lenkijoje prie sienos įsikūrę prekybos centrai pakeis savo kainodarą atsiliepdami į mūsų prekybinę invaziją – jie šiek tiek pakels kainas. Matydami, kad paklausa Augustave ir Suvalkuose išaugo, aišku, kad tuose prekybos centruose jie pakels kainas ir iš to daugiau uždirbs“, - laidoje prognozavo ekonomistė.

DELFI jau rašė, kad Kovo 11-ąją lietuviai tiesiog užplūdo Lenkijos parduotuves ieškodami pigesnių produktų: jie netik rikiavosi į eiles prie dar neatidarytų parduotuvių, pykosi dėl vežimėlių, bet ir laukė po porą valandų prie kasų.

Ponas Zbignievas, „Piko“ maisto produktų urmo bazės logistikos direktorius, tuomet kalbėdamas su DELFI neslepė, kad tikėjosi kovo 11-ąją lietuvių antplūdžio.

„Pas jus gi šventė, išeiginė diena, o ir žmonės atlyginimus gavo. Mes tai žinome, nes sekame rinką, dirbame su didelėmis Lietuvos kompanijomis. Šįryt lietuviai prie prekybos salės durų pradėjo rinktis pusę penkių ryto (Lietuvos laiku – 5:30 val.). Mes atsidarome nuo penktos valandos (Lietuvos laiku – nuo 6 val.). Lijo lietus, žmonės stovėjo gatvėje, tai įleidome anksčiau. Šiandien ir rytoj čia bus apsiaustis, labai daug pirkėjų, visa dieną. Per valandą aptarnaujame 100 asmenų, daugiau tiesiog fiziškai nepajėgiame”, - sakė ponas Zbignievas.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.08 val.

Griežtai draudžiama ŽINIŲ RADIJO paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti ŽINIŲ RADIJĄ kaip šaltinį.