V.Baltraitienė BNS sakė, kad pirmadienį Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdyje EK pasiūlė stebėti rinką ir dėl paramos spręsti birželį, įvertinus pokyčius. Tačiau ministrė viliasi, kad dėl paramos bus apsispręsta balandį, mat pirmininkaujanti šalis Nyderlandai išsakė nuomonę, jog galėtų siūlymą įtraukti į kito mėnesio tarybą.

„Iš tikrųjų sakyčiau, kad taryba niekinė ir ką pasiūlė Komisija, ką pirmininkaujanti šalis (Nyderlandai - BNS) pateikė, tai yra iš tikrųjų niekinės priemonės, jos yra ilgalaikės, o kaip ir daugelis šalių, taip ir Lietuva, aš pasisakiau, kad reikia spręsti problemą šiandien, nelaukiant kelių mėnesių, nestebint rinkos, nes nebėra ką stebėti. Kainos krenta ir Lietuva yra iš tų šalių, kuri panaudojo visą paramą, tokių šalių yra tik dešimt, tad situacija tikrai yra bloga“ - BNS telefonu iš Briuselio sakė V.Baltraitienė.

„Dabar pirmininkaujanti šalis pasakė, kad yra pasiryžusi įtraukti balandžio mėnesį“, - pridūrė V.Baltraitienė.

Ministrė sakė, kad taryboje pasiūlyta teikti kitą pagalbą žemdirbiams.

„Intervencinių pirkimų kiekis padvigubinamas, tik nenustatyta nuo kada, taip pat valstybės paramą pasiryžę didinti nuo 15 tūkst. iki 30 tūkst. eurų, tačiau dėl laikotarpio irgi nekalbama“, - sakė ji.

Europos Komisijos išplatintame pranešime pagalba ūkininkams įvardinta kaip „išskirtinės priemonės“.

Pasak Komisijos pranešimo, gamintojai ir kooperatyvai pirmą kartą nuo bendrosios žemos politikos patvirtinimo galės vykdyti vadinamąjį savanorišką tiekimo valdymą, kai bus galima susitarti dėl gamybos ir tiekimo apimčių. Taip siekiama subalansuoti pieno produktų rinką.

Taip pat laikinai planuojama padidinti valstybės pagalbą 15 tūkst. eurų. Taip pat planuojama didinti intervencinius pirkimus pieno milteliams ir sviestui.

Kiaulienos gamintojams ketinama sukurti naują paramos schemą, tačiau apie ją detalių kol kas dar nepateikiama.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę laišku kreipėsi į EK pirmininką Jeaną-Claude'ą Junckerį dėl sudėtingos situacijos Lietuvos pieno sektoriuje, prašydamas kuo skubiau imtis konkrečių veiksmų susidariusiai situacijai gerinti.

Kovą premjeras ir ministrė ketina susitikti su ES žemės ūkio ir kaimo plėtros komisarą Philą Hoganą.

2015 metais EK skyrė tikslines išmokas Lietuvos ūkininkams, kurios iš dalies palengvino situaciją pieno sektoriuje. Vis dėl to, Lietuvos pieno gamintojų pajamos praėjusiais metais, palyginti su 2014 metais, (skaičiuojant su gauta parama) sumažėjo 75,7 mln. eurų.

Lietuva vasarį pateikė EK prašymą skirti papildomai 75 mln. eurų paramos šalies pieno sektoriui. V.Baltraitienė kovo pradžioje BNS sakė, kad gavus šią paramą, dar tiek pat žemdirbiams būtų skira iš valstybės biudžeto.

EK pernai rugsėjį skyrė 12,63 mln. eurų Lietuvos pienininkams iš bendro 500 mln. eurų pagalbos paketo ES žemės ūkio sektoriui, o metų pabaigoje iš šalies biudžeto pieno gamintojams skirta dar 12,23 mln. eurų paramos.

Žemės ūkio viceministras Saulius Cironka BNS anksčiau teigė, kad 2015 metais Lietuvos pieno sektorius iš nacionalinio biudžeto ir ES gavo 72 mln. eurų paramos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)