Plėtrą Aukštaitijos sostinėje planuojanti bendrovė „Lidl Lietuva“ čia ėmėsi pirkti nekilnojamąjį turtą. Vien praėjusių metų pabaigoje įmonė sudarė net keletą pastatų Panevėžyje pirkimo sandorių.

„Lidl Lietuva“ iš įmonės Panevėžio autobusų parkas, kurios 100 proc. akcijų valdo miesto Savivaldybė, gruodį įsigijo per 13 tūkst. kvadratinių metrų angarą bei keturių aukštų beveik 1500 kv. m administracinį pastatą, esančius J. Basanavičiaus gatvėje.

Šiam turtui Autobusų parkas pirkėjo nesėkmingai ieškojo dar nuo 2014-ųjų rugsėjo. Net devyni įmonės skelbti aukcionai nesulaukė dalyvių.

Sandorio vertės šalys neatskleidžia. Nekilnojamojo turto vertintojai prieš porą metų Autobusų parko parduodamą turtą įvertino 1,4 mln. Eur. Paskutiniame aukcione praėjusių metų rugsėjį jo kaina buvo kritusi iki 1,2 mln. Eur. „Sekundės“ žiniomis, „Lidl Lietuva“ Panevėžio įmonei sumokėjo mažiau, nei buvo apskaičiavę vertintojai, bet daugiau, nei prašyta aukcione.

Į „Lidl“ rankas perėjęs garažas ir administracinis pastatas kadaise buvo pažadėtas Baltijos investicijų grupės (BIG) ir Panevėžio statybos trestui (PST) konsorciumui mainais už šioje vietoje prieš aštuonetą metų planuotą statyti naują autobusų stotį.

Dabar Panevėžio savivaldybė numačiusi už Europos Sąjungos paramą rekonstruoti senąją autobusų stotį miesto centre, o strategiškai patrauklioje vietoje J. Basanavičiaus g. turėtų iškilti „Lidl“ prekybos centras.

Tiesa, prieš planuojant plėtrą Panevėžyje vokiečių mažmeninės prekybos gigantui dar teks surasti kompromisą su autobusų stotį ketinusiais statyti verslininkais. „Lidl“ įsigyto angaro 435 kv. m priklauso konsorciumui.

Konkuruos su kaimynais

„Lidl Lietuva“ strategija Panevėžyje turėtų priversti sunerimti ir taip dėl besitraukiančios pirkėjų rinkos smarkiai konkuruojančius prekybos centrus. Naujas žaidėjas koją kelia ten, kur jų koncentracija yra viena didžiausių – į vakarinę miesto dalį.

Praėjusį gruodį „Lidl“ iš degalinės EMSI nupirko plovyklą ties Nemuno ir Parko gatvių sankirta, šalia jos esančią bendrovei PNP priklausančią sargų būdelę ir inžinerinius statinius. Šie pastatai yra 89 arų valstybinės žemės sklype, kurį iki šiol nuomojosi PNP.

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Sauliaus Matulio teigimu, čia planuojama statyti tipinė „Lidl“ tinklo parduotuvė su maždaug 1400 kv. m ploto prekybos sale bei automobilių stovėjimo aikštele.

Šioje miesto dalyje prekybos centrų bene daugiausia mieste. Kelių šimtų metrų spinduliu išsidėsčiusios trijų didžiųjų prekybos tinklų – „Iki“, „Maximos“ ir „Rimi“ parduotuvės.

„Sekundės“ žiniomis, „Lidl“ Panevėžyje valdo dar du sklypus Klaipėdos gatvėje bei ties Smėlynės ir Varpo gatvių sankirta.

Tiesa, verslininkų planus pastarajame sklype statyti parduotuvę prieš trejus metus sugriovė tam užprotestavusi Panevėžio miesto taryba. Tuomečiai politikai nesiryžo leisti verslininkams pakeisti sklypo paskirtį iš gyvenamųjų namų statybos į komercinę.

Planuoja atidarymą

„Lidl Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių specialistės Valerijos Lebedevos teigimu, tinklo parduotuvės planuojamos įvairiuose šalies miestuose, kuriuose galima tikėtis komercinės sėkmės.

„Plėtros galimybes Panevėžyje vertiname palankiai“, – „Sekundei“ patvirtino V. Lebedeva.

Anot jos, konkrečių parduotuvių statybų planavimas priklauso nuo įvairių veiksnių, o šiuo metu aktyviai rengiamasi atidaryti pirmąsias „Lidl“ parduotuves.

„Planuojame startuoti šių metų pirmąjį pusmetį – atidaryti daugiau kaip dešimt parduotuvių visoje Lietuvoje bei tęsti plėtrą“, – teigė V. Lebedeva.

Tačiau išsamesnę informaciją apie „Lidl“ parduotuvių atidarymą bendrovė riboja.

Jos atstovai Lietuvoje kol kas neatskleidžia jokių datų, neskelbiamos ir duris pirkėjams atversiančios konkrečios parduotuvės. Pasak įmonės atstovės, šiuo metu vyksta jų statybos ir įrengimo, įvairūs paruošiamieji darbai.

Nusižiūrėjo ir miestelius

Vokietijos žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ priklauso „Schwarz“ įmonių grupei. „Lidl“ valdo apie 10 000 parduotuvių ir daugiau kaip 140 prekių skirstymo centrų 26 Europos šalyse, turi apie 350 tūkst. darbuotojų. Plėtrą į Baltijos šalis „Lidl“ pradėjo 2002-aisiais, o nuo 2004-ųjų imta aktyviai supirkti sklypus ir pastatus, tinkamus parduotuvėms.

Mažmeninės prekybos gigantas savo parduotuves atverti numato ne tik sostinėje, bet ir visoje Lietuvoje. Vokietijos prekybos tinklo parduotuvės planuojamos Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir mažesniuose miestuose – Mažeikiuose, Alytuje, Jonavoje, Telšiuose, Kretingoje, Ukmergėje, Tauragėje, Kėdainiuose. Užsimenama, kad mūsų šalyje naujasis prekybos tinklas atidarys 20−30 parduotuvių.

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje pastatytas prekybos tinklo „Lidl“ 42 tūkst. kv. m logistikos ir sandėliavimo centras Kauno rajone.