„Jums rašo saugos tarnybos UAB „Eurocash1“ darbuotojai – inkasatoriai ir apsaugos ekipažų darbuotojai – negalime prisistatyti, nes dar tebedirbame. Mes esame verčiami vogti iš valstybės savo darbdavių naudai, nors suprantame, kad prarandame savo socialines garantijas, nes mums apmokama dalis algos nelegaliai“, – teigiama atsiųstame laiške.

Prie jo pridėtas įrašas, kuris esą patvirtina darbuotojų teiginius. Įraše girdimi vyriški balsai, kurie, anot laiško autorių, yra bendrovės inkasacijos vadovo ir Kauno skyriaus inkasacijos vadovo.

„Mūsų buvęs kolega sugebėjo padaryti susirinkimo Kaune įrašą (jame iš mūsų tyčiojamasi atvirai - mes turime savo sąžiningai uždirbtą algą padengti fiktyviais čekiais už kurą, žemindamiesi kolonėlių darbuotojams). Jis tai įkėlė į „YouTube“, tikėdamasis, kad kas nors iš Lietuvos (FNTT ar kiti) valdžios sureaguos, bet viskas baigėsi taip pat, kaip visada – įrašas staiga išnyko – mūsų savininkai įtakingi!“, – rašoma bendrovės darbuotojais prisistatančių asmenų laiške.

Kartu su laišku persiųstame įraše girdėti vyrišku balsu pasakojami du galimi mokesčių slėpimo būdai.

Pagal vieną iš jų su darbuotoju pasirašoma „nulinė“ automobilio panaudos sutartis – tai yra be nurodytos sumos už panaudą. Tuomet darbuotojui duodama kurios nors degalinės kuro kortelė su nustatytu pinigų limitu. Pagal sutartį su degaline atsiskaito įmonė. Taigi, tokiu būdu kaip dalį atlyginimo vairuotojas, tikėtina, nemokamai gauna degalų.

Kitas galimo mokesčių slėpimo būdas – susitarti su kokiu nors degalinės operatoriumi, kad tais atvejais, kai kuro pirkėjas neprašo čekio ar sąskaitos, jie fiktyviai būtų išrašomi su „Eurocash1” rekvizitais.

Ką vienas Vilniaus skyrius pasidaręs. Jie susiradę operatorių, kuris daro „čekiukus“ – gal pilasi pro šalį važiuojantys. Ir jisai tiems darbuotojams padaro čekius su „Eurocash“ rekvizitais – tokiu atveju nei įmonė, nei darbuotojas papildomų išlaidų neturi, o buhalterija tą sumą perveda į darbuotojo sąskaitą“, – įraše girdimas vyriškio pasakojimas.

„Eurocash1” direktorius Vytautas Labeckas teigė negalintis pasakyti, ar įraše girdimi balsai yra jo pavaldinių. Anot jo, kompensuoti kuro išlaidas darbuotojams – tai normali praktika.

„Jūsų parašymas, nežinau, kiek plačiai komentuoti, kiek labai paprastai komentuoti. Iš to parašymo labai aišku – taip, mes darbuotojams kompensuojam kurą, kurį jie sunaudoja darbo funkcijom vykdyti. Galiu pasakyt iš 800 darbuotojų – tai yra keliasdešimt darbuotojų tikriausiai tiktai – tai tikrai išimtini atvejai tiems žmonėms, kuriems pagal funkcijas ir darbo pareigas galime kompensuoti ir ką reikia daryti”, – DELFI sakė jis.

Direktoriaus teigimu, įraše girdimi balsai – tikrai ne tų asmenų, kurių pareigas nurodė siuntusieji anoniminį laišką. Tačiau jis neatmetė, kad galbūt tai kitų buvusių darbuotojų, kurių jis gali nepažinoti, balsai.

Kiek daugiau nei pusę „Eurocash1” akcijų valdo UAB „Saugos investicijų biuras”. Šios vadovas Alius Sadeckas neigė, kad minėtoje bendrovėje dalis atlyginimų darbuotojams mokama nelegaliai.

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis patvirtino, kad „Eurocash1” buvo patekusi inspekcijos akiratį. Esą ji ir toliau liks
rizikingų ir kontroliuotinų mokesčių mokėtojų sąrašuose

„Vilniaus AVMI 2013 m. atliko kelis bendrovės operatyvius patikrinimus. Vienas iš jų buvo atliktas 2013 m. gegužės mėn. pagal Pasitikėjimo telefonu 1882 gautą informaciją dėl nelegalaus darbo. Dėl įvairių pažeidimų buvo pradėta administracinė teisena bendrovės atsakingų asmenų atžvilgiu. Per pastaruosius kelerius metus informacijos apie bendrovėje mokamus „vokelius“ ar kitokius neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo būdus Vilniaus AVMI negavo“, – pakomentavo jis.

Direktorius taip pat patvirtino, kad inspekcija „kartas nuo karto“ nustato jai žinomą mokesčių vengimo būdą kai darbuotojams dalis atlyginimo mokama kaip kompensacija už degalus. Jis paragino darbuotojus dėl to kreiptis minėtu trumpuoju telefonu.

Kaip informavo M. Žemgulis už darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimus darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims gali grėsti bauda nuo 144 iki 1448 eurų. Šiuos pažeidimus nustačius pakartotinai, gali būti skiriama didesnė bauda nuo 1448 iki 2896 eurų.

Tyčinis darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimas arba darbo užmokesčio bei kitų su darbo santykiais susijusių išmokų, neįtrauktų į buhalterinės apskaitos dokumentus, išmokėjimas užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims nuo 2896 iki 5792 eurų. Nustačius tokius veiksmus pakartotinai vadovui ar atsakingiems bendrovės asmenims skiriama bauda gali siekti nuo 5792 iki 14481 eurų.

„Sodros“ duomenimis, įmonėje „Eurocash1” yra 714 darbuotojų.

Iš viso Lietuvoje yra 13,6 tūkst. apsaugos darbuotojų. Vidutinis jų darbo užmokestis praėjusiais metais buvo kiek daugiau nei 420 Eur per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)