Tačiau ekspertai pataria tokia paprasta matematika šiuo atveju nepasikliauti.

Penktadienį DELFI pranešė, kad VP grupę palieka vienas jos įkūrėjų Ž. Marcinkevičius, o 15 proc. jo valdomų akcijų perka Kipre įkurta „Bertona Holdings Limited“.

Po šio sandorio VP grupėje lieka šeši akcininkai: Nerijus Numavičius, Vladas Numavičius, Ignas Staškevičius, Mindaugas Bagdonavičius, M. Marcinkevičius ir Gintaras Marcinkevičius.

Ž. Marcinkevičiui pardavus savo akcijas, N. Numavičiaus turima dalis turėtų paaugti nuo 70 iki 80 proc., o M. Marcinkevičiaus – maždaug 1 proc., iki 9 proc.

Kiti akcininkai valdo po maždaug 2 proc. VP grupės akcijų ir ši dalis reikšmingai pasikeisti neturėtų.

„Neturiu jokios detalesnės informacijos apie šį sandorį. N. Numavičius jau kuris laikas neleido smulkiesiems akcininkams dalyvauti įmonės valdyme, todėl manęs nestebina Žilvino sprendimas. Dar neapsisprendžiau ar pasinaudosiu pirmumo teise įsigyti dalį Žilvino akcijų, pirma reikia sulaukti informacijos apie kainą ir kitas pardavimo sąlygas“ – DELFI teigė M. Marcinkevičius.

Kiek kainuoja

Oficialiai sandorio suma neįvardijama. Naujienų agentūros BNS šaltiniai tvirtina, kad ji siekia 167 mln. eurų, tačiau „Bertona Holdings Limited“ atstovė Diana Dominienė BNS teigė, jog ši suma yra neteisinga.

Nuo konkrečių skaičių įvardijimo susilaikė ir DELFI pašnekovai.

Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas sutiko, kad bendra VP grupės vertė gali sudaryti 4 mlrd. eurų, tačiau pabrėžė, jog negalima paprastai skaičiuoti, kokia yra 15 proc. kaina.

„Tai labai sudėtingas sandoris, kuriame yra daug grupių, dukterinių, motininių, seserinių įmonių. Tikrai neturiu tiek informacijos, kad galėčiau kompetentingai įvertinti jo vertę“, – sakė jis.

V. Rūkas teigė, kad priklausomai nuo, ar pagal sandorį kokia nors įmonė, kurioje yra grynųjų pinigų, lieka pardavėjui, suma gali laviruoti kartais.

Verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas DELFI sakė, kad sandorio sumos skaičius gali būti bet koks ir jo atspėti praktiškai neįmanoma.

„Bet koks spėjimas būtų tiesiog šūvis į orą. Šiuo atveju parduodama įmonių grupė ir neturint vidinės informacijos, nieko paskaičiuoti negali“, – paaiškino jis.

Paneigė

Ž. Marcinkevičius penktadienį atsakė į BNS klausimus.

- Ar jūs galite patvirtinti, kad sandorio vertė siekia 167 mln. eurų, kaip teigia kai kurie šaltiniai?

- Jei trumpai - paneigiu. Jei plačiau - man jo vertė didžiausia yra ta, jog tai socialinis sandoris - rimtas, brandžių, suaugusių žmonių susitarimas. Antras dalykas, kas labai svarbu - sakau tai labai rimtai, nebėgdamas nuo tiesos - tai nėra ekonominis sandoris, tai pirmiausia socialinis ir tik po to - ekonominis sandoris.

- Ar Jūs norite pasakyti, kad pinigai nebuvo svarbiausia?

- Be jokios abejonės, ir abiem pusėms. Todėl kategoriškai sakau - niekada to nekomentuosiu. Visur turi matyti pradžią ir pabaigą. Nuo 1987 metų pragyvenus ir kartu daugybę dalykų nuveikus su Nerijumi (Numavičiumi - BNS), tikrai labai buvo svarbu ... Iš grupės mes išeiname su šeima - tai mūsų šeimos turtas, tiek mano, tiek žmonos, tiek vaikų. Tai buvo labai stresinė situacija - milijonai „taip“, „ne“ (...).

- Kaip jums bus sumokėta už akcijas - ar grynaisiais pinigais, ar yra kita atsiskaitymo schema?

- Klausiate, ar gausiu pinigus lagamine? (...) Nekomentuosiu.

- Kuo šiuo metu užsiimate, ar turite kokį verslą Lietuvoje ar Airijoje, kur daug metų gyvenote?

- Airijoje neturiu nieko (...). Kažkokių dalykų nedarau darbinių. Versle visi pykstasi, aš bene vienintelis grupės akcininkas, kuris nesu nei ieškovas, nei atsakovas. Man tie dalykai absoliučiai svetimi.

- Ar Jūsų brolis Mindaugas yra prašęs Jūsų paramos teisminiuose ginčuose su Nerijumi Numavičiumi? Gal būdamas akcininku galėjote jam padėti?

- Aš nesakysiu, kas teisus, galiu pasakyti tik tiek - noriu turėti normalius, kokybiškus, sveikus santykius su visais ir to visais įmanomais būdais siekiu. Bet kokie konfliktai - žmonių gyvenimo sudėtinė dalis, negali žmonės visuomet turėti vienodą nuomonę.

Tai yra nerealu. Bet yra menas ir sveika mokėti spręsti konfliktus - išspręsti juos visada yra laimėjimas abiem pusėms. Kitas dalykas - kištis į konfliktus - tai yra manipuliavimas vienų ir kitų. Ne, mielieji, šituose klausimuose - jūs jau suaugę žmonės. Ir broliams, ir partneriams tai sakau. Tai nevyriška. Lietuvai - 25-eri, mūsų grupei - tiek pat, bet elgiamės kaip vaikai.

- Ar dabar gyvensite savo malonumui?

- Jei taip galima pavadinti, tai taip, savo malonumui. Kai tau apie 50 metų, manau, kad esi nusipelnęs ir pailsėti, energijos mažiau, daug jos išeikvota. Antra, mes dar per jauni būti senais. Pagalvosime, ką toliau veiksime. Tai yra seno etapo pabaiga ir naujo pradžia,

Vardijo asmenines aplinkybes

Nerijus Numavičius, Diana Dominienė ir Žilvinas Marcinkevičius

DELFI jau rašė, kad Ž. Marcinkevičius, paklaustas, kokia buvo tokio sprendimo priežastis, vardino asmenines aplinkybes.

„Kiekvienas gyvenimo etapas turi savo pradžią ir pabaigą. Mums su žmona Eda, kuriai labai noriu padėkoti už kantrybę ir ištvermę kartu išgyvenant visą mūsų verslo istoriją, atėjo momentas padaryti tokį sprendimą. Noriu atsidėti naujiems iššūkiams, kuriems reikia deramos koncentracijos, ir skirti daug daugiau laiko mūsų vaikams nei galėdavau skirti anksčiau. Tikrai jaučiuosi jiems tą skolingas“, – DELFI atsiųstame komentare sakė verslininkas.

Turtingiausiu Lietuvos žmogumi laikomas N. Numavičius, su kuriuo jiedu verslą pradėjo kartu studijuodami mediciną, tvirtino, kad po akcijų pardavimo grupės valdymas bus paprastesnis.

„Viena vertus, grupės valdymas (po akcijų pardavimo sandorio, – red.) taps dar paprastesnis ir efektyvesnis. Antra vertus, esu įsitikinęs, kad grupei be galo trūks Žilvino genialių įžvalgų ir idėjų ir, vargu, ar ateityje galėsime jam rasti tolygią pamainą“, – kalbėjo jis.

Ką veiks su pinigais, gautais pardavus dalį didžiausios šalies įmonių grupės akcijų, Ž. Marcinkevičius neatsakė.

Jau anksčiau žiniasklaidoje buvo rašyta, kad Ž. Marcinkevičių bei N. Numavičių sieja giminystės ryšys – pastarojo sesuo Eda yra Ž. Marcinkevičiaus žmona.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)