„Valstybei pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimu buvo padarytas didelis finansinis nuostolis“, – paskelbė teismas.

S. Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti ir pasisavinti milijonines lėšas.

Septynių teisėjų kolegija patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S. Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

S. Rachinšteinas per fiktyvių įmonių tinklą galėjo legalizuoti netoli 3 mln. eurų, pasisavinti per 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčių. Nusikaltimai įvykdyti 2000-2004 metais.

2011 metų gruodį apylinkės teismas jį ir kitus kaltinamuosius išteisino, tačiau apygardos teismas nuosprendį pakeitė.

Keliems su verslininku teistiems asmenims, kurie atliko antraeilį nusikaltimuose ir buvo tik S. Rachišteino valios vykdytojai, Aukščiausiasis Teismas laisvės atėmimo bausmių vykdymą atidėjo keliems metams.

Teismas pažymėjo, kad byla truko nepateisinimai ilgai – dešimt metų ir į tai atsižvelgiama atidedant bausmes. Be to, teismas paskelbė, kad prokuratūra taip pat dirbo nekokybiškai.

Teisėjas Aurelijus Gutauskas pripažino, kad kasacinės instancijos teismas išnagrinėjo sudėtingą bylą.

Aukščiausiasis Teismas konstatavo, kad S. Rachinšteiną ir kitus asmenis kaltu pripažinęs Vilniaus apygardos teismas išanalizavo kiekvieną bylos epizodą, rašytinius įrodymus.

„Prokuroras tik patikslino kaltinimą, jie turėjo laiko susipažinti, tai nesuvaržė jų teisės į gynybą“, – sakė A. Gutauskas.

Lietuvos prašymu S. Rachinšteinas sausio mėnesį buvo sulaikytas Vietname, Hošimino mieste.

S. Rachinšteino advokatas sako nusivylęs teismo sprendimu

Verslininko S. Rachinšteino advokatas sako, kad jį nuvylė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas atmesti jo ir jo kliento kasacinius skundus.

„Turėčiau kritinių pastabų (..). Taip, mane nuvylė“ ,– BNS sakė nuteistojo advokatas Andrius Baranskis.

Taip advokatas komentavo Aukščiausiojo Teismo sprendimą atmesti Vietname sulaikyto S.Rachinšteino skundą dėl pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės už sukčiavimą.

Sausį verslininkas buvo sulaikytas Vietname, sprendžiama dėl jo ekstradicijos.

„Nuo jo norų labai daug nebepriklauso. Jisai labai norėtų grįžti, bet yra tam tikros procedūros. Grįš, kur jis dėsis. O procedūros nepriklauso nei nuo manęs, nei nuo jo. Tai tarptautinės išdavimo procedūros ir pagal jas vyksta“, – sakė advokatas. Jis tikino nebendraujantis su sulaikytu klientu.

Prokuroras: teismo sprendimas rodo, kad valstybės finansiniai interesai ginami

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas verslininko Sergejaus Rachinšteino byloje rodo, kad valstybėje finansiniai interesai ginami pačiu aukščiausiu lygiu, sako prokuroras.

„Kiekviena tokia byla yra teisingumo pergalė ir didelis laimėjimas“, - po teismo posėdžio žurnalistams sakė kaltintojas byloje Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Vytautas Kukaitis.

Taip prokuroras komentavo Aukščiausiojo Teismo sprendimą atmesti Vietname sulaikyto S.Rachinšteino skundą dėl pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės už sukčiavimą.

Pasak prokuroro, po galutinio ir neskundžiamo verdikto valstybei negrįžtamai pereina 692 tūkstančiai 553 eurai ir 14,4 tūkst. eurų piniginis užstatas, nes nuteistasis pažeidė kardomąją priemonę ir pabėgo iš Lietuvos.

V.Kukaičio manymu, kasacinės instancijos teismo sprendimas gali padėti susigrąžinti verslininką į Lietuvą - jeigu teismo nuosprendis būtų palankus S.Rachinšteinui, tai būtų pagrindas atsisakyti ekstradicijos.

„Nuo šio momento, kada kasacinės instancijos teismas konstatavo, kad nuosprendis, kuriuo nuteistas Sergejus Rachinšteinas, yra teisėtas ir pagrįstas, pradeda galioti Baudžiamojo kodekso 96 straipsnio nuostatos dėl nuosprendžio įvykdymo senaties, kuri yra 15 metų. Tai reiškia, nepaisant to, kiek užtruks procedūros, kokioje šalyje bebūtų šis asmuo, 15 metų valstybė, Lietuvos Respublika, ieškos šios asmens. Tai yra iki 2031 metų“, – sakė V.Kukaitis.

Jis paskatino nuteistąjį pasiduoti Lietuvai ir prašytis ekstradicijos.

Hošimino mieste verslininko atžvilgiu pradėta taikyti ekstradicijos procedūra, ekstradicijos prašymas verčiamas į vietnamiečių kalbą.

S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti ir pasisavinti milijonines lėšas.

Septynių teisėjų kolegija patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)