Už vogtus pinigus – brangūs pirkiniai

Noras greitai praturtėti į trečiąją dešimtį įkopusį kaunietį Mindaugą V. pavertė kriminaliniu nusikaltėliu.

Aukštąjį išsilavinimą įgijęs informacinių technologijų specialistas nesugebėjo sugalvoti nieko protingiau, kaip tik tapti sukčiumi. Kurį laiką jam tai sekėsi. Veikdamas kartu su bendrininku iš Vilniaus rajono Justinu K., kaunietis trumpai, bet sėkmingai vertėsi virtualiomis vagystėmis.

Kriminalinis tandemas tuštindavo nieko neįtariančių žmonių sąskaitas tarptautinėje mokėjimų sistemoje „PayPal“.

Už pavogtus pinigus populiariame interneto aukcione „eBay“, kuriam priklauso ir atsiskaitymo sistema „PayPal“, buvo perkami brangūs mobiliojo ryšio telefonai bei kitos paklausios prekės. Jas pardavėjai atsiųsdavo į Kauną, Mindaugo V. nurodytu adresu Žemųjų Šančių rajone – Paukščių gatvėje.

Brangius daiktus nusikaltėliai parduodavo už itin patrauklią kainą, o gautus pinigus pasidalydavo perpus.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

Interneto vagių porelė tikriausiai galvojo, kad dar ilgai galės naudotis nelegaliai gaunamais prisijungimo prie „PayPal“ sistemos duomenimis ir tuštinti svetimas sąskaitas.

Deja, galiausiai nutiko tai, kas anksčiau ar vėliau neišvengiamai įvyksta. Pinigų savo sąskaitose pasigedę „PayPal“ vartotojai kreipėsi į mokėjimo sistemos administratorius.

Atlikus tyrimą buvo nustatyta, kad prie sąskaitų panaudojant nelegaliai gautus prisijungimo vardus ir slaptažodžius buvo jungtasi iš Lietuvos. Nusikaltėlių „PayPal“ atstovams ilgai ieškoti nereikėjo, atsiskaitymo sistemoje buvo užfiksuotos operacijos – pinigų pervedimai į kauniečio Mindaugo V. vardu atidarytą sąskaitą.
„PayPal“

2014 m. sausio 4 d. Liuksemburge registruotos bendrovės „PayPal (Europe) S.à r.l. et Cie, S.C.A.“ teisininkai su pareiškimu kreipėsi į Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybą.

Kartu su pareiškimu gavus išsamią informaciją, kad pasinaudojant neteisėtai įgytais prisijungimo duomenimis iš svetimų sąskaitų pinigai keliauja į jauno kauniečio sąskaitą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Jį atliko elitinio policijos padalinio – Kriminalinės policijos biuro − pareigūnai, o šiai operacijai vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros II sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus prokurorai.

Nukentėjo amerikiečiai ir izraelitas

Bylos duomenimis, pirmąja lietuvių auka tapo Izraelio pilietis. 2013 m. rugsėjo 27 d. neteisėtai pasinaudojus jo prisijungimo duomenimis, iš „PayPal“ sąskaitos į Mindaugo V. sąskaitą buvo pervesti visi joje buvę pinigai − 1 tūkst. 460 svarų sterlingų.

Po keturių dienų, spalio 1 d., įvykdytas dar vienas nusikaltimas, kurio auka tapo JAV pilietis. Iš jo sąskaitos buvo pagrobta 2 tūkst. 750 svarų sterlingų, pinigai pervesti į kauniečio Mindaugo V. sąskaitą.

Spalio 3 d. nukentėjo net du JAV piliečiai vienas jų neteko 2 tūkst. 800 svarų sterlingų, iš kito sąskaitos buvo pavogta panaši suma − 2 tūkst. 850 svarų.

Spalio 12 d. atliktos net trys neteisėtos finansinės operacijos. Iš vieno JAV piliečio sąskaitos pasisavinta 4 tūkst. 50 svarų sterlingų, iš kito − 4 tūkst. 900 svarų sterlingų, dar vienas JAV pilietis neteko 4 tūkst. 100 svarų sterlingų.

Prisipažino kaltu ir gailėjosi

Šį nusikaltimą tirti pradėjusiems Kriminalinės policijos biuro pareigūnams ieškoti nusikaltėlių toli nereikėjo.

Buvo akivaizdu, kad iš užsieniečių pavogtos lėšos keliauja į Kaune gyvenančio Mindaugo V. sąskaitą, o netrukus pinigai išleidžiami įvairiems pirkiniams.

Atsiskaitymų sistemą „PayPal“ įsigijusios JAV korporacijos „eBay“ duomenimis, už vogtus pinigus šioje virtualioje prekyvietėje Mindaugo V. įgyti daiktai buvo siunčiami jo nurodytu adresu – į Žemųjų Šančių rajoną Kaune.

Galiausiai kaunietis sulaukė svečių iš Kriminalinės policijos biuro. Priremtas surinktų įkalčių Mindaugas V nesigynė daręs nusikaltimus. Be to, jis nurodė veikęs ne vienas, o su bendrininku, Vilniaus rajone gyvenančiu Justinu K.

Tyrėjams Mindaugas V. pateikė savą versiją, tikino, kad užsiimti nusikalstama veikla jį privertė menkai apmokamas darbas. Diplomuotas informacinių technologijų specialistas minėjo, kad iki nusikaltimų pradžios dirbo Karmėlavos oro uoste krovėju ir solidžiu atlyginimu pasigirti negalėjo.

2012 m. vasarą, viešėdamas Pociūnuose, jis išgirdo pokalbį, kad Justinas K. ieško asmens, turinčio seniai atidarytą sąskaitą ir ketina ja pasinaudoti pinigams išgryninti.

„Kadangi kaltinamojo materialinė padėtis buvo sunki, jis susigundė pasiūlymu. Justinas K. kaltinamajam pervesdavo pinigus, šis nupirkdavo jo nurodytus daiktus, juos parduodavo ir jam atiduodavo pusę gautų pinigų. Pirkdavo mobiliuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius. Justinas K. aiškino, kad gavus pinigus iš karto reikia pirkti daiktus“, − teigiama bylos medžiagoje.

Mindaugas V. tikino su bendrininku bendraudavęs per „Skype“ programą, jo klausdavęs, iš kur tie pinigai.

Menkindamas savo kaltę kaunietis tyrėjams sakė, kad bendrininkas jį ramino, tikino, jog viskas gerai, todėl kaunietis iš pradžių neva nesuprato dalyvaujantis nusikalstamos grupės veikloje ir kad už tai gresia baudžiamoji atsakomybė. Manė, kad blogiausia, kas gali nutikti, – reikės tik grąžinti pasisavintus pinigus.
Tyrėjams M. Venskus pateikė savą versiją, tikino, kad užsiimti nusikalstama veikla jį privertė menkai apmokamas darbas. Diplomuotas informacinių technologijų specialistas minėjo, kad iki nusikaltimų pradžios dirbo Karmėlavos oro uoste krovėju ir solidžiu atlyginimu pasigirti negalėjo.

Kaunietis pripažino galiausiai suvokęs, kad daro nusikaltimus. Tiesa, jis bandė sumenkinti savo vaidmenį, tikino, kad vykdęs tik Justino K. nurodymus, šis pervesdavo pavogtus pinigus ir nurodydavo, ką už juos pirkti interneto aukcione „eBay“.

Gautas prekes, brangius mobiliojo ryšio telefonus ir planšetinius kompiuterius, jis parduodavo, o pinigus dalydavosi su bendrininku. Tyrėjams Mindaugas V. nurodė, kad abu iš šios aferos uždirbę apie 16 tūkst. litų, o pusiau pasidalytus pinigus išleidę.

Naujausi „iPhone“ ir beisbolo kepuraitės

Bylos duomenimis Mindaugas V. per jo vardu registruotą „eBay“ paskyrą pirko ne tik naujausio modelio mobiliojo ryšio telefonus. Už vogtus pinigus kaunietis sugebėjo įsigyti ir kultūrizmui skirtų reikmenų.

2013 m. rugsėjo 27 d. Mindaugas V. už 1 tūkst. 244 svarų sterlingų nupirko mobiliojo ryšio telefoną „Apple iPhone 5S“.

Tų pačių metų spalio 1 d. jis pirko dar vieną to paties modelio „iPhone“, už jį sumokėdamas 1 tūkst. 264 svarų sterlingų.

Spalio 10 d. Mindaugas V. iš savo bendrininko gavo eilinį vogtų pinigų pervedimą į „PayPal“ sąskaitą ir sulaukė nurodymo kuo greičiau šiuos pinigus išleisti. Byloje užfiksuota, kad kaunietis tąkart interneto aukcione „eBay“ pirko du mobiliojo ryšio telefonus „Apple iPhone 5S“, už kuriuos sumokėjo 2 tūkst. 528 svarų sterlingų.

Dar trys tokios pačios markės mobiliojo ryšio telefonai buvo perkami ir po poros dienų, spalio 12-ąją. Tą pačią dieną Mindaugas V. vogtas lėšas išleido ir planšetiniam kompiuteriui „Apple iPAD Mini“ įsigyti.

Analizuodami kauniečio apsipirkimo istoriją Kriminalinės policijos biuro pareigūnai nustatė, kad vogtomis lėšomis buvo perkami ne tik brangūs mobiliojo ryšio telefonai, bet ir kitos, ko gero, jo asmeniniams poreikiams tenkinti skirtos prekės. Nustatyta, kad prekes Mindaugas V. įsigijo per „eBay“ paskyras „tntukas“ ir „karolis4562“.

Byloje užfiksuota, kad 2013 m. spalio 1 d. Mindaugas V. už 25,99 svarų sterlingų nusipirko 500 g „Kreatino monohidrato“ pakuotę, 33,5 svarus sumokėjo už vyrišką mechaninį laikrodį, už 3,49 svarų sterlingų nupirko „Auth RDX“ kultūrizmo ir sunkumų kilnojimo pirštines, o 6,98 svarus išleido laikrodžiui „Sinobi“.

Spalio 3 d. už 78,8 svarų sterlingų Mindaugas V. interneto aukcione „eBay“ nusipirko automobiliui „Ford Focus“ skirtą variklio valdymo programos korekcijos įrenginį „Chiptuning power box“. Tą pačią dieną jis užsisakė šešias beisbolo kepuraites, už pirkinį sumokėdamas 35,94 svarus, 16,72 svarų sterlingų tądien išleista dar vienai kepurei, byloje pavadintai „Ushanka“, pirkti.Mindaugas V. taip pat pirko elektroninę cigaretę, du belaidės laisvų rankų įrangos komplektus, automobilinį kroviklį, telefono laikiklį ir ausines.

Iniciatorių pripažino nepakaltinamu

„PayPal“ klientų prisijungimo duomenis neteisėtai gavęs ir sumąstęs, kaip į kauniečio sąskaitą pervedant pinigus iš šios aferos neblogai užsidirbti, Vilniaus rajono gyventojas Justinas K. prieš teismą nestojo.

Teismo medicinos ekspertų jis buvo pripažintas nepakaltinamu, todėl prokurorai kreipėsi į teismą dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo – stacionaraus stebėjimo specifinės paskirties gydymo įstaigoje bendrosiomis sąlygomis.

Kauniečiui Mindaugui V. atgailaujant ir pripažįstant savo kaltę pavyko išvengti griežtos bausmės. Aukštąjį išsilavinimą įgijęs, dabar vienoje didžiausių Lietuvoje informacinių technologijų bendrovių, teikiančių paslaugas „Lietuvos energijos“ grupės įmonėms, sistemos administratoriumi dirbantis kaunietis atsipirko 753,20 eurų dydžio bauda.

„Kaltinamojo atsakomybę lengvina aplinkybė, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nėra. Kaltinamasis teisiamas pirmą kartą, jo padaryta nusikalstama veika nepriskirtina sunkiems nusikaltimams, administracine tvarka jis baustas tik kartą, už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, todėl jam skirtina bausmė – bauda“, − konstatavo Kauno apylinkės teismas.

Finansams tvarkyti reikėtų skirti kitą kompiuterį

Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto Kompiuterių architektūros ir informacijos saugos mokomosios laboratorijos vyriausiasis inžinierius, doktorantas Šarūnas Grigaliūnas:

„Norėdami perimti ir neteisėtai panaudoti prisijungimo prie sistemos „PayPal“ vartotojų duomenis, nusikaltėliai dažniausiai naudojasi klaviatūros paspaudimus fiksuojančiomis, į aukų kompiuterius slapta įdiegtomis programomis.

Pagrindinėmis priemonėmis, norint apsisaugoti nuo kibernetinių nusikaltėlių išlieka antivirusinės programos, operacinės sistemos atnaujinimai ir sugebėjimas save priversti atnaujinti naudojamus slaptažodžius bent kas 30 dienų.

Žinau, kad tai − pati didžiausia našta vartotojui, neretai tenka išgirsti įvairių nusiskundimų, kai bankai prašo pakeisti prisijungimui prie sistemos naudojamus slaptažodžius. Yra žmonių, sakančių, kad skiepai yra blogis, deja, įvertinę gerąsias praktikas mes suvokiame, kad turime jais naudotis.

Einant į virtualųjį pasaulį turime suvokti, kad ne visi jame esantys žmonės yra teigiamai nusiteikę. Todėl turime įsisąmoninti jame egzistuojančias taisykles, žaisti pagal jas, o svarbiausia – saugotis.

Visiems sakiau ir sakysiu, kad naudojantis kompiuteriais reikia skirti du esminius dalykus – pramogas ir darbą. Jeigu skaitote bendrojo pobūdžio ar bulvarines publikacijas, žaidžiate žaidimus, kompiuteris, kuriuo tai darote, neturi būti naudojamas rimtam darbui. Jeigu disponuojate finansiniais ištekliais, dėl kurių jaučiatės neramiai, rekomenduočiau finansinėms operacijoms skirti kitą kompiuterį.

Šiame, finansinėms operacijoms skirtame kompiuteryje nebūtinai turi būti įdiegta „Windows“ operacinė sistema. Vertinant sistemų saugumą, aš asmeniškai esu už „Linux“ ar „Mac OS“. Šios sistemos labiau susietos su vartotojo elgsena, kontroliuoja jo poelgį. Be to, dauguma „blogųjų programų“ ir įvairių kompiuterinių virusų dažniausiai kuriami „Windows“ operacinei sistemai, nes ji labiausiai paplitusi.

Būtina įsisąmoninti, kad operacinė sistema, kokia ji bebūtų −„Mac OS“ ar „Linux“, − jūsų kompiuterio neapsaugos, jeigu jį naudosite ir pramogoms. Nes pramoginio turinio interneto tinklalapiuose nuolat egzistuoja tikimybė susidurti su interneto sukčiais. Kompiuteriuose, skirtuose darbui ir finansams tvarkyti, dėl saugumo apribojamos naršymo internete galimybės.“

Tarptautinės atsiskaitymo sistemos „PayPal“ klientai neretai tampa virtualioje erdvėje veikiančių nusikaltėlių taikiniu. Virusinių programų pagalba gavus prisijungimo duomenis, pagrobiami sąskaitose laikomi pinigai.