2015 m. situacija buvo sprendžiama karpant atlyginimus, pereinant prie ne pilnos darbo dienos ir pasitelkiant neapmokamas atostogas, tačiau antrus metus iš eilės traukiantis ekonomikai vis daugiau įmonių ryžtasi darbo vietų mažinimui.

Didžiosios Rusijos bendrovės, pradedant automobilių gamintoja „AvtoVAZ“ ir baigiant atomines jėgaines valdančia „Rosenergoatom“ planuoja mažinti darbo vietų skaičių. Rusijos darbo ministras Maksimas Topilinas prognozuoja, kad nedarbo lygis piką nuo 2013 m. pasieks jau šių metų viduryje.

Darbdaviai jau susiveržė diržus dėl atpigusios naftos ir smukusio rublio kurso, kuris praėjusį mėnesį pasiekė rekordines žemumas, tačiau užsitęsęs ekonominis nuosmukis neišvengiamai keičia situaciją darbo rinkoje, o gyventojų pajamos ir toliau mažėja, rašo „Bloomberg“.

Viltims, kad situacija pasikeis iš esmės vartojimui smukus labiausiai per visą Vladimiro Putino buvimo prezidento poste laiką, nebuvo lemta išsipildyti, o šiuo metu valdžiai tenka iššūkis suvaldyti situaciją išvengiant dar didesnės įtampos biudžetui kėlimo prieš šiais metais vyksiančius parlamentinius rinkimus.

„Įmonės mažina savo lūkesčius dėl paklausos ateities perspektyvoje“, - teigė vyriausioji ekonomistė Tatjana Orlova iš „The Royal Bank of Scotland Plc“ Londone.

„Nėra priežasčių tikėtis greito atsigavimo, tikėtina, kad įmonės palaipsniui ims kratytis 2015 m. sukauptos darbo jėgos. Panašu, kad nedarbas mažės tik pasirodžius aiškiems ekonomikos atsigavimo ženklams“, - neabejojo ji.

Nors sausio mėn. nedarbo lygis išliko nepakitęs trečią mėnesį iš eilės ir siekė 5,8 proc., o tai mažiau nei ekonomistų prognozuoti 6 proc., „Levanda Center“ šį mėnesį atliktos viešosios nuomonės apklausos duomenimis, nedarbas ir galimas darbo vietos praradimas rusų vertinamas kaip didžiausias Rusijai ir jiems asmeniškai kylantis pavojus. Ankstesnės ekonominės krizės metu 2009 m. nedarbo lygis šalyje buvo pasiekęs 9,4 proc.

„Būtina daryti viską, kas tik įmanoma, siekiant sušvelninti neigiamas krizės pasekmės žmonėms, mūsų šalies piliečiams, būtina kontroliuoti situaciją dėl nedarbo“, - vyriausybinės diskusijos dėl stimuliavimo plano metu sakė Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.

M. Topilino teigimu, antikriziniame vyriausybės rengiamame plane numatoma parama darbo rinkai. Regionams pirminiame etape ketinama skirti 3 mlrd. rublių (36,09 mln. eurų) nedarbo lygiui mažinti, o 7 mlrd. rublių (beveik 84 mln. eurų) paskirstyti krizės prislėgtiems miestams, kur vietos ekonomikoje dominuoja vienas darbdavys.

Anot M. Topilino, jei nedarbo problema ir toliau gilės, iš biudžeto jai spręsti bus skirta papildoma 5,5 mlrd. rublių (65,8 mln. eurų) suma. Jis prognozuoja, kad 2014 m. 4,8 proc. siekęs nedarbo lygis pirmą kartą po 2013 m. šiais metais pasieks 6 proc.

Ekonomisto iš Maskvoje įsikūrusios bendrovės „HSBC Holdings Plc“ Artiomo Biriukovo teigimu, kiekvienas papildomas realiojo BVP procentas 0,2 proc. didina nedarbo lygį Rusijoje ir 0,3 proc. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse.

Didžiausios pasaulio energijos išteklių eksportuotojos ekonomika praėjusiais metais pirmą kartą po 2009 m. traukėsi 3,7 proc. kartu su savimi žemyn tempdama investicijas ir vartotojų paklausą.

Dėl mažėjančios naftos kainos šalis patiria vis didesnį finansinį spaudimą, o tarptautinės bendruomenės Rusijai taikomos sankcijos ir toliau riboja šios šalies prieiga prie pasaulio rinkų.

Remiantis vasario 11 d. Rusijos federalinės statistikos tarnybos „Rosstat“ pateiktais duomenimis, per metus nuo 2015 m. sausio mėn. šalies disponuojamosios pajamos mažėjo 6,3 proc.

Atlyginimai dėl infliacijos per pastaruosius metus mažėjo 6,1 proc., o mažmeninės prekybos rodikliai smuko 7,3 proc. Pastarąjį penkmetį fiksuojamas deficitas gali viršyti vyriausybės numatytus 3 proc. BVP, jei naftos barelio kaina vidutiniškai sieks 30 JAV dolerių (apie 27 eurus). Beveik pusę Rusijos biudžetinių pajamų sudaro iš naftos ir gamtinių dujų pardavimo gaunami pinigai.

Rusijos centrinis bankas įspėjo apie galimą monetarinės politikos griežtinimą, jei infliacijos keliamos rizikos ir toliau didės. V. Putinas savo ruožtu patikino, kad nors nedarbo lygis yra aukštas, jis yra visiškai priimtinas.

„Turime būti pasiruošę laiku imtis būtinų darbo rinkos pakeitimų“, - šį mėnesį vykusiame susitikime su Rusijos profesinių sąjungų federacijos vadovu vis dėlto pripažino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1593)