Pastaruoju metu JAV vyrauja pakankamai pesimistinės ekonominės naujienos.

Vasario 10 dieną Kongresui pranešimą skaičiusi JAV Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovė Janet Yellen, nors ir stengėsi išlaikyti optimistišką toną, pripažino, jog šalies ekonomikos augimas susiduria su iššūkiais.

„Finansinės sąlygos Jungtinėse Valstijose tapo mažiau palankios augimui“, – nurodė ji.

Panašu, kad 2015 metų gruodį pirmą kartą nuo 2006 metų FED pakeltos palūkanų normos artimiausiu metu nesikeis. Tokią išvadą galima daryti iš to, kad J. Yellen savo pranešime akcentavo, jog žemos ilgo laikotarpio palūkanos ir naftos kainos ekonomiką veikia skatinamai.

Neišlaidauja

Nuo 2016 metų pradžios JAV įmonių akcijos nukrito 6 proc. Kai kurie finansų analitikai jau prognozuoja, kad JAV akcijų rinką artimiausiu metu užvaldys „meškos“.

„Meškų rinka“ vadinama padėtis, kai rinka nukrenta bent 20 proc. nuo anksčiau pasiekto aukščiausio taško.

Tačiau JAV blogų naujienų yra ir daugiau. Prie prastos nuotaikos ypač prisidėjo sausio 29 dieną paskelbti duomenys, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) paskutinį 2015 metų ketvirtį augo vos 0,7 proc. Tai yra 1,3 punkto mažiau nei trečiąjį ketvirtį.

Toks susitraukimas turi tris priežastis.

Pirmoji – stiprėjantis doleris kenkia JAV eksportuotojams. Prieš tris mėnesius 1 euras kainavo apie 1,07 dolerio, o dabar svyruoja apie 1,13.

Antroji – dėl kritusios naftos kainos naftos ir dujų įmonės mažina savo investicijas. Kaip neseniai pranešė „The Wall Street Journal“, nemažai JAV įmonių šiemet planuoja veržtis diržus – karpyti investicijas ir mažinti darbuotojų skaičių.

Trečioji priežastis – stojantis vartojimo augimas. Pernai kritusios naftos kainos amerikiečius tikrai pradžiugino ir jie degalams sutaupytas lėšas nesibodėjo skirti kitiems poreikiams.

Tačiau paskutinį 2015 metų ketvirtį jie pradėjo taupyti. JAV ekonominės analizės biuro duomenys rodo, kad JAV gyventojai minėtu metu „juodai dienai“ atsidėjo 5,4 proc. savo pajamų (2014 metais šis lygis siekė 4,8 proc.).

Tai aukščiausias lygis per pastaruosius trejus metus.

Save išpildanti pranašystė

The Washington Post“ ekonomikos apžvalgininkas Robertas J. Samuelsonas mano, kad atsargų JAV gyventojų vartojimą lemia dar nuo 2008 metų krizės užsilikusios baimės.

„Vartotojai stengiasi apsisaugoti nuo jos pasikartojimo ir kaupia atsargas bei mažina skolas. Verslas daro tą patį ir mažina investicijas“, – savo naujausiame komentare rašė jis.

R. J. Samuelsonas teigia, kad toks pesimizmas dažnai suveikia kaip save išpildanti pranašystė.

„Jei nori nepatekti į šiuos spąstus, JAV ekonomikai reikia postūmio iš užsienio. Anksčiau tikėta, kad jį galėtų suteikti besivystančios ekonomikos. Tačiau šiandien sunku rasti tokį patikimo augimo šaltinį, – nurodo apžvalgininkas. – Žinia, kurią mums siunčia rinka yra tokia: atsigavimą arba grįžimą į recesiją gali nulemti net ir menkiausia klaida.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)