Norėdami apsisaugoti nuo nesaugių ir nekokybiškų maisto produktų įsigijimo, vartotojai turėtų įgusti skaityti produktų etiketes, susipažinti su produkto gamybos technologija ir galiausiai apsispręsti, kokį produktą pirkti: pigesnį, bet ne visada kokybišką, ar truputį brangesnį ir kokybiškesnį.

Anot LVI ekspertų, dėmesį reikėtų atkreipti renkantis šiuos greitai gendančius maisto produktus: mėsą bei jos gaminius, konditerijos gaminius, salotas, padažus, pieną ir jo produktus. Itin kruopščiai ir atidžiai reikėtų rinktis maisto produktus, kuriais prekiaujama gatvėse, šalia parduotuvių įsikūrusiose prekyvietėse, turgavietėse, daugiabučių kiemuose ir panašiose vietose.

Europos Sąjungos (ES) duomenimis, 2014 m. dažniausiai vartotojams pateikta saugos ir kokybės reikalavimų neatitinkančių vaisių ir daržovių, žuvininkystės produktų, riešutų.

LVI ekspertų teigimu, kartais etiketėse nurodoma, kad produktai skirti vaikams, o vartotojai, pamatę tokį užrašą, pagrįstai tikisi, kad jis bent sudėtimi nėra tapatus įprastiems analogiškiems gaminiams. 2009 m. atlikus mėsos gaminių, kurių ženklinime tiesiogiai arba netiesiogiai teigiama, kad jie skirti vaikams, patikrinimą, nustatyta, kad vaikams skirtų mėsos gaminių sudėtis nesiskiria nuo kitų tokių pat mėsos gaminių.

Siekdamas paskatinti vartotojus aktyviai domėtis tuo, ką perka, skaityti maisto produktų etiketėse pateiktą informaciją ir išvengti klaidinimo, LVI savo tinklalapyje sukūrė specialią skiltį "Atsiųsk netinkamą etiketę".

Pagal maisto produktų saugą Lietuva lenkia ES vidurkį (99 proc. maisto produktų yra saugūs, kai bendras ES vidurkis - 97 proc.). Naujosios šalys kandidatės, siekdamos įstoti į ES, taip pat turės tobulinti maisto saugos sistemą. Viena tokių valstybių yra Juodkalnija. Lietuvoje maisto saugos sistema yra pakankamai stipri, tad siekdamas pasidalinti gerąja patirtimi LVI šiemet įgyvendins maisto saugos ir kokybės projektą Juodkalnijoje. Projekto metu bus siekiama padidinti šios šalies nevyriausybinių vartotojų organizacijų (NVO) institucinius gebėjimus, padėti joms įgyti praktinės patirties ginant vartotojų teises ir interesus maisto saugos ir kokybės srityje. Panašius projektus LVI jau įgyvendino Baltarusijoje, Moldovoje ir Gruzijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)