Tokią informaciją pateikia įmonių rizikingumą vertinančios UABCreditreform Lietuva“ ekspertai, remdamiesi savo kolegų iš Rusijos duomenimis.

„Vakarų sankcijos, sumenkusi pramonės gamyba ir vartotojų paklausa, taip pat kritęs BVP neabejotinai Rusijoje paskatino įmonių, paliekančių rinką, gausėjimą, – sako UAB „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – labiausiai ekonomikos negandos smogė statybos ir transporto sektoriui. Tarp didžiausių pernai paskelbtų bankrutuojančiomis įmonių ir gana garsūs vardai: kompanijų grupė „SU-155“, dar ne taip seniai buvusi viena stambiausių gyvenamųjų namų statytojų Rusijoje, veikusi 54 Rusijos miestuose bei NVS šalyse; aviacijos kompanija „Transaero“, save vadinusi „stambiausia privačia aviakompanija Rusijoje“ ir valdžiusi apie 100 lėktuvų parką bei skraidžiusi ne tik NVS viduje, tačiau ir į Europos, Azijos, Šiaurės ir Lotynų Amerikos šalis. Pagal keleivių pervežimo apimtis „Transaero“ nusileido tik valstybiniam „Aeroflot“.

Saulius Žilinskas

Tarp didžiųjų įmonių, kurioms pradėtos bankroto procedūros – OOO „Stolychnyj juvelirnyj zavod“, priklausantis vienam stambiausių Rusijoje juvelyrikos holdingui „Adamas“. Būtent jis pagamino medalius, kuriais buvo apdovanoti Sočio olimpiados nugalėtojai. Prastėjant ekonomikos situacijai šiuo metu daugiau kaip trisdešimčiai juvelyrikos sektoriaus atstovų Rusijoje iškeltos bankroto bylos. Vietos ekspertų nuomone, 2015 m. – vieni sudėtingiausių juvelyrinių dirbinių rinkai.

Daugiausia verslų pernai Rusijoje uždaryta registravimo organo sprendimu (181 843 atvejai, arba 54 proc. nuo visų veiklą nutraukusių subjektų), dėl likvidacijos (60 147, arba 18 proc.), bankroto (11 213 atvejų, arba 3 proc.) ir dėl kitų priežasčių (6 904, arba 2 proc.).

Lietuvos verslininkai, ir dabar dirbantys su Rusijos įmonėmis, turėtų kreipti daugiau dėmesio galimo nemokumo prevencijai: dažniau pasidomėti savo partnerių Rusijoje ekonomine „sveikata“, o dar geriau – nuolat ją stebėti, sugriežtinti kreditavimo politiką,“ – rekomenduoja UAB „Creditreform Lietuva“ direktorius, – ketinantiems megzti verslo ryšius, patartina nuodugniai tikrinti savo partnerius, nes Rusijoje didelis pavojus nudegti nuo čia populiarių „vienadienių“ įmonių.“

Iš viso 2016 m. pradžioje Rusijoje veikė 4 820 432 juridiniai asmenys. Tai 3,5 proc. daugiau nei prieš metus. Daugiausiai įmonių buvo registruota Maskvoje (1 110 510), Sankt Peterburge (367 607) ir Maskvos srityje (238 977).