„Moterys su dideliu asmeniniu turtu buvo fenomenas, – teigia Stenfordo universiteto senovės istorijos profesorius Walteris Scheidelis, rašo time.com.

10. Charlene de Carvalho-Heineken

Charlene de Carvalho-Heineken

Gimė 1954 m.

Šalis: Nyderlandai

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: 0,017 proc.

Kas kartą atkimšdami „Heineken“ alaus butelį, kraunate turtus šiai olandų alaus daryklų savininkei, kurios turtas 2016 m. šoktelėjo iki 12,7 mlrd. dolerių. Charlene de Carvalho-Heineken – vienintelis Freddy‘o Heinekeno vaikas, o F. Heinekenas nuo 1971 iki 1989 m. buvo trečios didžiausios pasaulyje alaus daryklos prezidentu. Kai tėvas 2002 m. mirė, ji paveldėjo 25 proc. „Heineken International“ akcijų.

9. Anne Cox Chambers

Gimė 1919 m.

Šalis: Jungtinės Amerikos Valstijos

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: 0,021 proc.

A. C. Chambers buvo ammbasadorė Belgijoje, 2009 m. apdovanota Prancūzijos garbės legiono karininko ordinu, tačiau labiausiai išgarsėjo, kaip žiniasklaidos magnatė. Džordžijos valstijos gyventoja praturtėjo iš dalis tėvo įmonėje „Cox Enterprises“. Na o daugiausia pajamų ji gauna iš telekomunikacijų, jai priklauso viena didžiasuių šalies kabelinių televizijų. 2015 m. lapkritį dabar jau 96 m. verslininkė pasitraukė iš valdytojų tarybos, o savo dalį, 15,3 mlrd. dolerių, padalino trims paveldėtojams.

8. Susanne Klatten

Gimė 1962 m.

Šalis: Vokietija

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: 0,024 proc.

Turtingiausia Vokietijos moteris didžiąją dal savo 17,4 mlrd. dolerių turto susikrovė iš pelningiausių šalies kompanijos BMW. S. Klatten paveldėjo iš tėvo Herberto Quandto 12,6 proc. akcijų dalį automobilių gamybos kompanijoje. Moteris investuoja į daugybę įmonių, pvz., į farmacijos kompanijas (jai priklauso 100 proc. akcijų kompanijoje „Altana AG“, kurios metiniai pardavimai sudaro 2 mlrd. dolerių), į vėjo jėgainių, vandens technologijų įmones.

7. Jang Huijan

Gimė 1981 m.

Šalis: Kinija

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: 0,025 proc.

Daugelį žmonių sukrėtė 2007 m. ekonominė recesija, tiesa, turbūt mažai kam smūgis buvo toks didelis, kaip Jang Huijan. Šios kinė paveldėjo iš tėvo Jango Guočiango, nekilnojamojo turto kompanijos įkūrėjo, 16,2 mlrd. dolerių turtą. Prasidėjus ekonominei krizei jos turtas sumažėjo. Dabar jos turtas yra 5,2 mlrd. dolerių. J. Huijan nuo pat paauglystės dalyvavo šeimos versle. Kalbama, kad net valdybos narių susirinkimuose ji dalyvaudavo kartu su tėvu. Dabar ji yra valdybos vicepirmininkė, 2014 m. pardavinėjant naujas akcijas padėjo surinkti 410 mln. dolerių.

6. Liliane Bettencourt



Gimė 1922 m.

Šalis: Prancūzija

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: 0,055 proc.

Jei kada pirkote „Body Shop“ kūno losjoną arba dažėtės „Maybelline“ kūpų dažais, žinokite, kad prisidėjote prie „L’Oreal“ paveldėtojos turto, kuris 2015 m. buvo 40,7 mlrd. dolerių. Šiuo metu ji – pagrindinė akcininkė kosmetikos kompanijoje kurią jos tėvas įkūrė 1907 m. Jai vadovaujant „L’Oreal“ įsigijo kitų kosmetikos įmonių, kaip antai „Lancome“ 1964 m., ar garsių produktų, pvz., Ralpho Laureno kvepalus „Polo“ 1985 m.

5. Karalienė Izabelė iš Kastilijos

Gyveno 1451-1504 metais

Valstybė: Ispanija

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: 1 proc.

Atrodė, kad karalienės Izabelės I iš Kastilijos finansiniai reikalai jau nebegalėtų būti geresni, bet netrukus paaiškėjo, kad tai tikrai įmanoma. Tai pavyko, kai monarchė ištekėjo už savo pusbrolio Ferdinando iš Aragono. Tuo metu, kai Ispanijos karalienei atėjo metas iškeliauti į geresnį pasaulį, jos metinės pajamos siekė apie 1,45 mln. dukatų – aukso monetų, kurios tuo metu buvo Ispanijos nacionalinė valiuta.

Izabelė ir Fernandas sėkmingai suvienijo Ispaniją į vieną karalystę, atsiėmė Iberijos pusiasalį ir išplėtė savo valdžias vadinamajame Naujajame Pasaulyje. Be to, jos valdymo laikotarpiu Ispanijoje ėmė klestėti vilnos ir tekstilės pramonė. Karalienei priklausė vieni iš brangiausių to metų brangakmenių ir gobelenų, teigia Ispanijos istorijos profesorė iš Mičigano universiteto Nancy Marino.


4. Kleopatra

Kleopatra


Gyveno 69-30 metais prieš Kristų

Valstybė: Egiptas

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: apie 2,6 proc.

Viena iš geriausiai žinomų valdovių pasaulio istorijoje po šiai dienai prisimenama ne tiek dėl turėto turto, kiek dėl grožio ir politinio manipuliavimo įgūdžių. Kleopatra savo valdymo metu kontroliavo didžiausias ir stipriausias to metu pramonės šakas, pavyzdžiui, kviečių, papiruso ir tepalų, kurių kasmetinės įplaukos sudarė nuo 12 iki 15 tūkst. Egipto talentų. Faraonės turtas dabartiniais laikais prilygtų maždaug 95,8 mlrd. dolerių (88,02 mlrd. Eur). Nepaisant įspūdingų sumų, Kleopatra toli gražu ne visada galėjo sau leisti norimą prabangą. Pasirodo ji daug ir dažnai skolinosi, nes pinigų nuolat reikėjo karams, kurie jos valdymo metu buvo kasdienybė.

3. Jekaterina Didžioji

Gyveno 1729-1796 metais

Valstybė: Rusija

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: apie 5,4 proc.

Tai, kad ši Rusijos monarchė buvo vadinama Didžiąja – užuomina ne tik į jos politinę galią, bet ir įspūdingus turtus, kurie šiandien prilygtų maždaug 1,5 trilijono dolerių (1,38 trilijono Eur). Valdydama Rusiją, kuri tuo metu užimamų žemių plotu buvo bene didžiausia imperija, Jekaterina tuo metu valdė turtą, kuris tuo metu sudarė apie 5 proc. pasaulinio BVP. Be to, monarchė turėjo ir didelį autoritetą bei įtaką Rusijos ortodoksų bažnyčiai, kontroliavusiai net trečdalį imperijos baudžiauninkų. Nors prie imperijos vairo Jekaterina Didžioji ir stojo tikėdamasi imtis liberalesnių reformų (pavyzdžiui, suteikti laisvę baudžiauninkams), netrukus po itin didelio populiarumo sulaukusio 1773 metų sukilimo ji persigalvojo. Nors daugumos rusų gyvenimas Jekaterinos valdymo laikotarpiu ir nepagerėjo, tais metais įgyvendinta nemažai akrinių ir kultūrinių projektų.


2. Hačepsuta


Gyveno 1507-1458 metai prieš Kristų

Valstybė: Egiptas

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: apie 20 proc.

Norėdama tapti pirmąja Egipto faraone, Hačepsuta turėjo labai pasistengti, kad įrodytų, esanti verta tapti valdove, paskirta dievų. Ir kas galėtų ją kaltinti: ant kortos buvo pastatytos aukso kasyklos, kurių produkcijos vertė šiandien siektų 2 mlrd. dolerių (1,84 mlrd. Eur). Tiesą sakant, Hačepsuta yra pati turtingiausia valdovė per visą Egipto istoriją, teigia egiptologijos profesorė iš Kalifornijos universiteto Los Andžele Kara Cooney. Hačepsuta į valdžią atėjo mirus vyrui (jis buvo jos pusbrolis) Tutmoziui II. Ji ėmė valdyti didžiausią senovės pasaulio imperiją, kurios žemės driekėsi žymiai toliau Egipto sienų Artimuosiuose Rytuose. Per du dešimtmečius trukusį valdymą Hačepsuta buvo atsakinga ne tik už aukso, bet ir už vario bei brangakmenių kasyklas.

1. Imperatorienė Vu

Gyveno 624-705 metais

Valstybė: Kinija

Didžiausias turtas/tuometinis pasaulio BVP: apie 22,7 proc.

Tapti turtingiausia pasaulio moterimi nepraliejus svetimo kraujo tiesiog neįmanoma. Ši Kinijos imperatorienė į valdžią atėjo kaip dviejų įtakingų Tangų dinastijos imperatorių (jie buvo tėvas ir sūnus) meilužė. Kai sūnus imperatorius Gaozongas atėjo į valdžią, Vu be jokio gailesčio iš savo kelio šalino visus, kurie galėjo iš jos paveržti jo dėmesį.

Sklandė gandai, kad ji netgi nužudė savo dviejų savaičių dukrelę, o kaltę dėl žmogžudystės suvertė vienai iš imperatoriaus moterų imperatorienei Vang, kuri buvo įkalinta ir galiausiai nužudyta. Vos tik imperatorius Gaozongas mirė, Vu privertė savo sūnus atsisakyti sosto. Ji buvo paskirta į pareigas, kurios prilygo imperatoriaus įgaliojimams.

Vu pasirinkta valdymo strategija išėjo į naudą Kinijos ekonomikai: per 15 valdymo metų imperija kaip reikiant išaugo ir tapo viena didžiausių tuo metu. Imperija suklestėjo dėl intensyvios prekybos arbata ir šilku su Vakarais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)