Akmenės rajono verslininkai sako, kad čia nebėra norinčių dirbti, gyventojai priprato gyventi iš pašalpų. Rajono įmonės pasiruošusios priimti į darbą apie 200 žmonių, tačiau rinktis esą nėra iš ko. Pasak Akmenės r. verslo asociacijos prezidento Aliaus Valinčiaus, labiausiai trūksta santechnikų, elektrikų, stalių, dailidžių ir kvalifikuotų specialistų statybų srityje.

Pasak rajono darbo biržos vadovo Algio Rudžio, darbo biržos sąrašuose yra apie du tūkstančiai bedarbių, tarp jų daug statybininkų, apdailos specialistų, santechnikų, būtent tų specialybių atstovų, kurių ir ieško darbdaviai. Tačiau abi pusės nesusitinka, nes bedarbiai atsisako jiems siūlomo darbo.

„Gruodžio mėnesį 78 asmenys, lapkričio – 80 atsisakė jiems siūlomo darbo, ir jiems buvo nutraukta darbo paieška be teisės registruotis 6 mėnesius“, – situaciją apibūdino A. Rudys.

Verslininkai tikina, kad atlyginimus moka anaiptol ne minimalius. Tokiose įmonėse kaip „Eternit Baltic“ ar kitose baldų gamybos ir statybos bendrovėse atlyginimai esą išties solidūs. Priežasčių, kodėl žmonės praranda motyvaciją dirbti ieško savivaldybės sudaryta komisija.

Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas spėja, kad dalis bedarbių galbūt turi nelegalias pajamas, o likusieji mano, kad geriau gauti pašalpą nei dirbti už minimalų atlyginimą.

Verslininkai siūlo sugriežtinti reikalavimus bedarbiams ir uždrausti jiems darbo biržoje registruotis internetu, nes dabar tai galima padaryti esant bet kuriame pasaulio taške. Antras žingsnis būtų – eiti į mokyklas ir bendrauti su būsimais darbuotojais, rengti jiems mažuosius verslo centrus ir profesinio orientavimo kursus.