Pasak „Rokiškio sūriui" atstovaujančios advokatų kontoros „Cobalt" vadovaujančio partnerio Irmanto Norkaus, „East Capital" įtariama galimai sąmoningais veiksmais ir vieša komunikacija sukėlusi nepagrįstus „Nasdaq" Vilniaus biržos investuotojų lūkesčius bei taip padidinusi "Rokiškio sūrio" ir tuo pačiu - savo netiesiogiai valdomų 4,96 proc. šios bendrovės akcijų kainą biržoje.

Irmantas Norkus

Lietuvos banko Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininkas Vaidas Cibas informavo, kad sprendimas dėl galimo tyrimo bus priimtas, išnagrinėjus pateiktus dokumentus ir surinkus visą būtiną informaciją.

Praėjusių metų gruodžio 29 d. Panevėžio apygardos teismas priėmė „East Capital" ieškinį pagrindiniam „Rokiškio sūrio" akcininkui ir vadovui Antanui Trumpai dėl beveik 11,5 mln. eurų žalos atlyginimo Rokiškio sūrio" bendrovei. „East Capital" nurodė, kad Rokiškio sūris" neteisėtai suteikė finansinę paramą kitai A. Trumpos valdomai bendrovei "Pieno pramonės investicijų valdymas" turėdamas tikslą įsigyti „Rokiškio sūrio" akcijų.

A. Trumpa tvirtina, kad šiuo ieškiniu siekiama vienintelio tikslo - priversti Rokiškio sūrį" brangiau supirkti švedų turimą akcijų paketą.

Pasak A. Trumpos, Pieno pramonės investicijų valdymas" dar 2004-2006 metais įsigijo Rokiškio sūrio" akcijų už lėšas, pasiskolintas iš bankų bei savo akcininkų. Ir tik vėliau Rokiškio sūris" refinansavo dalį šių paskolų. Visos paskolintos lėšos su rinką atitinkančiomis palūkanomis jau grąžintos bendrovei. Visa informacija apie paskolas buvo teikiama kasmetinėse ataskaitose, kurias tvirtindavo akcininkai, įskaitant ir East Capital" atstovus.

Tuo pačiu „East Capital" yra patvirtinusi, kad, susitarus dėl norimos akcijų kainos, nebus reiškiamos pretenzijos bendrovei.

Praėjusių metų balandį „East Capital" išreiškė siekį parduoti turimas Rokiškio sūrio" akcijas po 3,475 euro už vieną akciją. Derybos užsitęsė iki vasaros, tačiau galutinė švedų norima kaina - beveik 2,5 euro už vieną akciją vis tiek beveik dvigubai viršijo rinkos kainą.

„Nepavykus susitarti, „East Capital" nusprendė kreiptis į teismą su, mūsų manymu, „išpūstu" ir nepagrįstu ieškiniu. „East Capital" negalėjo nežinoti, kad visos paskolos yra grąžintos ir jokios žalos bendrovė nepatyrė. Jie bene 10 metų nereiškė jokių pretenzijų ir nusprendė "paspausti", kai prireikė parduoti akcijas. Todėl manome, kad tai akivaizdus piktnaudžiavimas teise, siekiant sau naudos", - teigia I. Norkus.

Prašoma priteisti suma sudaro beveik penktadalį visos Rokiškio sūrio" akcijų emisijos rinkos vertės, tad šios sumos priteisimas kiekvienos akcijos vertę galėtų padidinti beveik 23 proc.

Pasak I. Norkaus, „East Capital" savo veiksmais jau galimai suklaidino dalį biržos investuotojų - Rokiškio sūrio" akcijų paklausa sausio 4-5 dienomis staiga išaugo, o pačių akcijų kaina per dvi prekybos sesijas pašoko 4,23 proc.

„East Capital" netiesiogiai valdomos Rokiškio sūrio" akcijos sudaro beveik 5 proc. visų fondo „East Capital (Lux) Baltic Fund" investicijų vertės. Todėl, anot I. Norkaus, Rokiškio sūrio" akcijų kaina tiesiogiai veikia „East Capital" valdomo fondo išleistų vienetų vertę, o per ją - ir fondo veiklos rezultatus bei fondo valdytojui mokamą atlygį.

Lietuvos banko prašoma ištirti „East Capital" veiksmus. Tuo tarpu biržos dalyviams siūloma nepasikliauti klaidingus lūkesčius sukeliančia informacija ir neskubėti priimti investicinių sprendimų iki teisminių procesų pabaigos.

„East Capital" pastaruoju metu likviduoja savo pozicijas „Nasdaq" Vilnius biržoje. Praėjusių metų pabaigoje parduotos bendrovių „Pieno žvaigždės" ir „Linas Agro Group" akcijos, sausio pradžioje pasitraukta iš „City Service" akcininkų.

„Rokiškio sūrio“ sprendimą kreiptis į Lietuvos banką pakomentuoti paprašyta „East Capital“ atstovaujanti advokatė Dovilė Burgienė DELFI priminė, kad „East Capital, turinti mažiau nei 5 proc. akcijų bei investuodama savo nuosavas lėšas, pareiškė ieškinį „Rokiškio sūrio“ vardu jo vadovui ir pagrindiniam akcininkui Antanui Trumpai.

Šiuo ieškiniu yra prašoma 11,474 mln. eurų dydžio žalą priteisti ne „East Capital“, o bendrovės „Rokiškio sūris“ (t.y. visų jos akcininkų) naudai.

„Įtariama, kad A. Trumpa naudojo bendrovės turtą ne bendrovės ir visų akcininkų interesais, o išskirtinai tenkinant savo interesus, ir tokiu būdu gavo ieškinio dydžio sumai lygią asmeninę naudą“, – sakė D. Burgienė.

Ji dėstė, kad Panevėžio apygardos teismas priėmė ieškinį nagrinėti bei, siekdamas užtikrinti būsimo teismo sprendimo įvykdymą, pritaikė „East Capital“ prašytas laikinąsias apsaugos priemones, – 2015 gruodžio 29 dieną areštavo 11,474 mln. eurų vertės A. Trumpos turtą bei uždraudė „Rokiškio sūriui“ teikti paskolas su pagrindiniu akcininku susijusiems asmenims.

„Teisė pareikšti ieškinį yra įstatymais laiduojama teisė, kuria naudojasi „East Capital“, gindama bendrovės ir visų akcininkų interesus, tai negali būti laikoma piktnaudžiavimu. „East Capital“ bendradarbiaus su visomis bendrovės ir jos akcininkų veiksmus tiriančiomis institucijomis ir teiks visą reikalingą informaciją vykstant teisiniams procesams, nesvarbu, kas tokius procesus inicijavo“, – nurodė D. Burgienė.