Kaip rašoma pranešime spaudai, nuo šiol vartojimo kreditus žinomais tarptautiniais prekės ženklais „Vivus” ir „SMScredit” teiks į Lietuvos banko viešąjį vartojimo kredito davėjų sąrašą įtraukta bendrovė UAB „Credit Service”.

Tuo tarpu UAB „4finance” naujų paskolų nebeteiks, tačiau aptarnaus klientus, kuriems SMScredit.lt ir Vivus.lt kreditai buvo suteikti iki 2015 metų gruodžio 19 d.

„4finance Group”, atsižvelgdama į Lietuvos banko reikalavimus, ėmėsi veiksmų užtikrinti, kad jos veikla ir paslaugos atitiktų tiek šiuo metu galiojančius teisės aktus, tiek naujus Vartojimo kredito įstatymo reikalavimus, kurie įsigalios nuo vasario 1 d.

„4finance Group” veikia 15-oje valstybių ir yra įsipareigojusi laikytis aukščiausių standartų, atsakingai skolinti, veikti skaidriai ir laikytis visų reikalavimų šalyse, kuriose ji veikia.

Lietuvos bankas „4finance“ iš viešojo vartojimo kredito davėjų sąrašo išbraukė gruodžio 18 d.

Gruodį Lietuvos banko išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad Lietuvos banko Priežiūros tarnybos nustatyti nevienkartiniai pažeidimai rodo, kad „4finance“ sistemingai nesilaiko Vartojimo kredito įstatyme nustatytų reikalavimų, todėl jai ne sykį taikytos poveikio priemonės. Dar 2012 m. Lietuvos bankas įspėjo „4finance“, kad ji pažeidė minėto įstatymo reikalavimus ir nepaisė jame įtvirtinto atsakingojo skolinimo principo.

2013 m. Lietuvos bankas skyrė 15 500 litų (4 489 eurų) baudą šiai įmonei už tai, kad ji nesivadovavo atsakingojo skolinimo principu ir netinkamai įvertino kredito gavėjo mokumą.

Lietuvos bankas gavo pareiškimą, kad „4finance“ suteikė vartojimo kreditą profesinėje mokykloje besimokančiam ir pajamų negaunančiam pareiškėjo anūkui galimai neįvertinusi jo mokumo. Lietuvos bankas ištyrė šį atvejį ir nustatė, kad „4finance“ nepatikrino, ar kredito gavėjas gauna tvarių pajamų ir ar grąžinama paskolų suma neviršys 40 proc. jo pajamų.

Tas sprendimas buvo apskųstas, ir po bylinėjimosi 2015 m. rugsėjo 30 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patvirtino, kad įmonė nubausta pagrįstai. Be to, 2015 m. rugpjūčio mėn. Lietuvos banko valdyba, remdamasi Administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatomis, skyrė „4finance“ vadovui 3 620 eurų baudą už tai, kad jo vadovaujama įmonė Lietuvos bankui laiku nepateikė informacijos, reikalingos įmonės inspektavimui atlikti.

Ši informacija būtina Lietuvos bankui visapusiškai ištirti, ar įmonė tinkamai įvertina klientų mokumą ir laikosi atsakingojo skolinimo principų, t. y. ar kreditai suteikiami tiems, kurie turi tvarių pajamų ir yra pajėgūs juos grąžinti, ar, suteikiant naujas paskolas, tinkamai įvertinami jau turimi įsipareigojimai, ar atsižvelgiama į potencialaus skolininko kredito istoriją ir pan.

Pirmos instancijos teismas, išnagrinėjęs „4finance“ vadovo skundą, pasisakė, kad nėra pagrindo panaikinti skundžiamą Lietuvos banko valdybos nutarimą ar jį pakeisti skunde nurodytais motyvais. 2015 m. trijų ketvirčių duomenimis, „4finance“ užima didžiausią dalį (37,8 proc.) vartojimo kredito rinkos pagal suteiktų vartojimo kreditų sumą (išskyrus susietojo vartojimo kredito sutartis).

Įmonė per Latvijos bendrovę priklauso tarptautinei finansinei grupei „4finance Holding S.A.“, kuri registruota Liuksemburge.

Lietuvos bankas ir toliau seks veiklą

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis teigė, kad Lietuvos bankas ir toliau seks, kaip šis ir visi kiti kredito davėjai laikosi deklaruotų klientų mokumo vertinimo principų.

„Esminis Lietuvos banko tikslas prižiūrint greituosius kreditus – užtikrinti, kad kredito davėjai vadovautųsi atsakingo skolinimo principu, t.y. skolintų tik tiems gyventojams, kurie turi pajamų ir sugebės skolas grąžinti. Lietuvos bankas atidžiai įvertino įmonės „Credit service“ pateiktus dokumentus apie tai, kaip bus vertinamas klientų mokumas. Įmonė numato taikyti gerokai griežtesnę ir įstatymus atitinkančią mokumo vertinimo kontrolę, nei tai darė iš kredito davėjų sąrašo išbraukta „4 Finance“, – teigė jis.

Pasak jo, jei Lietuvos bankas gaus informacijos apie galimus teisės aktų pažeidimus, jis nedelsiant ir principingai reaguos.

„Kaip tai darėme iki šiol“, – pridėjo jis.

Lietuvos banko duomenimis, nuo 2012 m. vartojimo kredito davėjams už įvairius pažeidimus skirtų baudų suma skaičiuojama šimtais tūkstančių eurų. Kelios bendrovės išbrauktos iš kredito davėjų sąrašo ir nebeturi teisės teikti greitųjų kreditų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)