Rusijai užvėrus sienas vaisių ir daržovių importui iš Turkijos, bene labiausiai nukentėjo citrusinių vaisių eksportas, mat į Rusiją iškeliaudavo per 20 proc. produkcijos. Todėl dabar šį kiekį Turkija tikisi realizuoti Europoje, sukeldama didesnę vaisių augintojų konkurenciją. Pasak analitikų, daugiausia vaisių iškeliaus į Turkijai artimiausias šalis, o Lietuvoje didesnius pokyčius galėtų pajusti nebent tiesiogiai su Turkija prekiaujantys verslininkai.

„Mūsų prekybininkai ir didmenininkai žino rinką ir gali nenorėti pasiimti pigesnės produkcijos, jei nebus kur realizuoti. Arba gali būti linkę pasiimti, bet nereiškia, kad galutinis vartotojas pajaus tą didesnį kainų kritimą“, – aiškina „Euromonitor International“ vyresnysis analitikas Olegas Romanovskij.

„Šiuo metu jaučiame didesnį susidomėjimą mums parduoti Turkijos produkciją. Tai yra augintojai, ūkininkai, fermeriai. Nes anksčiau jiems buvo labai aktuali Rusijos rinka, o dabar, kai ji užsidariusi, tai tą aktyvumą jaučiame daug didesnį. Aišku, sunkiau yra atsivežti iš Turkijos nei Ispanijos, bet, žiūrint į kainas ir kokybę, tai Turkijos rinka mus domina“, – sako UAB „Litbana“ mažmeninės prekybos direktorius Marius Ragaišis.

Kita vertus, pasak verslininkų, Rusija dėl sankcijų Turkijai kiek gudrauja, nes draudžia įvežti vaisius ir daržoves, kurių sezonas dar neprasidėjo, o sezoninių prekių taip neriboja. O štai Lietuvos pirkėjai, esą, labiau mėgsta europietiškus vaisius, todėl turkiškų verslininkai masiškai įsivežti ir nesiima.

Turkai yra atradę kitas rinkas ir Europa yra labai maža dalis jų rinkos. Jie atrado rinkas į arabų šalis. Į Indiją daug išveža. Turkiški mandarinai, apelsinai nėra populiarūs čia, nes jie nėra tokie geri, kaip ispaniški. Lietuvos pirkėjai jau yra pasirinkę, ko nori – tą ir veža“, – teigia UAB „Fruite“ direktorius Remigijus Kubilius.

Prekybos centrų atstovai sako, kad pirkėjai kainų svyravimą pajunta dėl įvairių tarptautinės rinkos pokyčių, todėl šis Turkijos ir Rusijos konfliktas – ne išimtis. Tačiau tikėtis, kad vaisiai ir daržovės ims labai pigti, esą, nederėtų.