Antradienį Vilniaus miesto tarybos Lietuvos Sąrašo frakcijos nariai pristatė, kaip vilniečiai galėtų geriau valdyti Vilnių ir jo pinigus.

„Vilniuje šiuo metu svarbiausias yra biudžeto klausimas, todėl noriu jūsų dėmesį atkreipti į tris dalykus jame“, – sakė A. Maldeikienė.

Pirmiausia ekonomistė priminė, kad pernai prieš savivaldos rinkimus visos partijos žadėjo mažinti Vilniaus miesto skolą.

„Tačiau praeitą savaitę pristatytame biudžeto projekte numatytas deficitas siekia 24,6 mln. eurų, o skola turėtų sumažėti 26,9 mln. eurų. Taigi realiai per 2016 metus skolą ketinama sumažinti 2,3 mln. eurų, o tai sudaro tik 0,5 proc. nuo visų savivaldybės gaunamų pajamų“, – aiškino ji.

Bendra Vilniaus miesto skola 2016 metų sausio mėnesį sudarė 395,3 mln. eurų. Prognozuojama, kad metų pabaigoje ji sieks 368,4 mln. eurų.

A. Maldeikienė pabrėžė, kad Vilniaus skola yra biudžeto deficitų suma, tačiau 2016 metais deficitas išlieka didelis, todėl ir vėl prisidės prie skolos.

Paklausta, kaip siūlytų mažinti sostinės skolą, politikė sakė, kad savivaldybėje į darbą reiktų priimti nors vieną gerame Vakarų universitete išsilavinimą įgijusį žmogų, kuris dirbtu su viešaisiais finansais.

Kompetencijos stoka

Antras dalykas, į kurį dėmesį atkreipė A. Maldeikienė – tai, kad savivaldybės parengtame biudžete nesilaikoma įstatymų.

„Pagal įstatymą, įsiskolinimai įvairių paslaugų miestui tiekėjams per metus turi mažėti bent 15 proc. nuo prognozuojamų savivaldybės pajamų. Taigi šiemet tas įsiskolinimas turėtų sumažėti 39,4 mln. eurų, bet pagal parengtą planą, prognozuojamas tik 26,9 mln. eurų sumažėjimas ir 12,5 mln. eurų trūksta“, – aiškino ji.

Trečiasis A. Maldeikienės punktas – jos vertinimu, didžiulė kompetencijos viešajame sektoriuje stoka.

„Savivaldybės finansų departamento žmonės nesugeba atsakyti į elementarius klausimus, – tvirtino ji. – Kai juokiamės iš Monikos Šalčiūtės, galiu pasakyti, kad ji yra genijus, palyginus su daugeliu žmonių savivaldybės Finansų departamente, nes jie neskiria pajamų ir įplaukų.“

Politikė nusistebėjo, kodėl meras Remigijus Šimašius didžiuojasi mažėjančiomis savivaldybės išlaikymo išlaidomis ir pabrėžė, kad geras viešasis sektorius yra brangus. „Darbo užmokesčio fondas yra 10 mln. eurų, kai miesto pajamos – arti 500 mln. eurų“, – sakė ji.

„Vienas mūsų strateginių tikslų – savivaldybės finansų išviešinimas (skolos apimtys ir jų pokyčiai, atsiskaitymų su tiekėjais skaidrumas, skolos mažinimas)“, – kalbėjo Darius Kuolys.

Jis aiškino, kad norint spręsti įsisenėjusias problemas būtinas kasdienis dialogas su miestiečiais, išryškinant problemas, siūlant galimus sprendimo kelius ir nusistatant prioritetus kartu su miesto gyventojais.

Mero pažadai

Praeitą savaitę Vilniaus miesto biudžetą pristatęs R. Šimašius teigė, kad 2016 metais jame stengiamasi atsižvelgti į realius Vilniečių poreikius.

Jis pasakojo, kad naujajame biudžete didelis dėmesys bus skiriamas didžiosios daugumos vilniečių gyvenamosios vietoms – daugiabučių kiemams.

Pavyzdžiui, 2016 metais planuojama sutvarkyti 200 įvažiavimų ir kiemų, įrengti 7 kilometrus naujų šaligatvių, sutvarkyti 10 skverų.

„Mano prioritetai dėliojasi aiškiai: pirma, visa, ką darysime, turi jausti ir tuo geru naudotis kiekvienas miestietis, ne tik centro gyventojas; antra, prieš išleisdami kiekvieną eurą turime žinoti, kokį rezultatą tai atneš miestui“, – vėliau komentare DELFI rašė R. Šimašius.

Planuojama, kad Vilniaus miesto savivaldybės išlaidos 2016 metais sudarys 417,2 mln. eurų, pajamos – 446,6 mln. eurų, o deficitas sieks 24,6 mln. eurų.

Vilniaus biudžeto projektas taryboje turėtų būti priimtas kitą savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)