Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, trečiadienį svarstydamas naujos redakcijos Darbo kodekso projektą, nepritarė, kad bauda būtų mažinama iki 300 eurų - tokią baudą siūlė darbdaviai ir keli parlamentarai. Ją palaikė tik trys komiteto nariai iš 8 -ių balsavusiųjų.

„Ji (bauda - BNS) pakankamai didelė ir griežta“, - komiteto posėdyje sakė Vilniaus universiteto mokslininkas, vienas iš socialinio modelio kūrėjų Tomas Davulis.

Jis BNS teigė, kad dabar darbdavys gali ilgai nevykdyti darbo ginčų komisijos arba teismo sprendimų, kurie palankūs darbuotojui, todėl ir reikalinga nauja tvarka.

„Šiandien darbuotojas turi papildomai kreiptis į teismą, o dabar mes pasakome, kad užtektų kreiptis į darbo ginčų komisiją“, - teigė T. Davulis.

„Šis bauda yra prevencinė ir bus retai naudojama. Sąžiningas darbdavys pripažįsta ir sumoka“, - teigė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Sprendimą dėl baudos darbuotojo prašymu priimtų darbo ginčų komisija. Ji būtų skiriama už kiekvieną praleistą savaitę nuo sprendimo darbuotojo naudai priėmimo iki įvykdymo dienos, bet ne ilgiau kaip už 6 mėnesius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, darbo ginčų komisijos daugiausia nagrinėja darbdavių ir darbuotojų nesutarimus dėl darbo užmokesčio. Pernai tokių bylų buvo beveik 4,8 tūkstančiai, o komisijos gavo 5,36 tūkst. skundų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)