Didžiausias Vokietijos dienraštis „Bild“ paskelbė tyrimą, kad išlaikyti separatistines teritorijas kainuoja po milijardą eurų per metus, arba 0,6 proc. Rusijos biudžeto. Tai vien pinigai, skirti pensijoms ir atlyginimams, neskaičiuojant karinių išlaidų.

Luhansko separatistai prie rublio perėjo rugsėjį, Donecko – spalį. Pasak „Bild“, po penkias tonas rublių kas mėnesį traukiniais atvežama į Debalcevę ir Ilovaiską – kartu su amunicija kovotojams. Jų užmokestis devyniskart didesnis negu mokytojų ir šešiolika kartų negu pensininkų.

Šimtai tūkstančių dar vyksta atsiimti ir Ukrainos išmokų, kirsdami fronto liniją. Kai kuriuose miestuose Rusijos pinigais finansuojama 90 proc. išlaidų.

Rusijos finansų ministras perspėja, kad teks dar veržtis diržus, nes biudžetas šiemet pristigs penktadalio suplanuotų įplaukų. Kartu jis ramina, kad toliau tiek smukti naftos kaina nebegali.

„Biudžetas sudarytas skaičiuojant, [kad nafta kainuoja] 50 dolerių už barelį. Todėl dukart mažesnė jos kaina pajamas mažina daugiau kaip 3 trilijonais rublių. O turint galvoje, kad biudžeto išlaidos – 16 trilijonų, tai pajamų sumažėjimas 3 trilijonais yra rimta.

Šiemet naudosime atsargas, sukauptą saugumo pagalvę. Žinoma, negalima naudoti tik šio šaltinio, nes jau sakėme, kad per metus šiuos rezervus pravalgytume, jei nesiimsime kitų priemonių“, – kalbėjo A. Siluanovas.