Tačiau šis skaičius greičiausiai nėra labai tikslus, nes nei „Maxima“, nei „Iki“, nei „Norfa“ ar „Rimi“ savo darbuotojams mokamų atlyginimų neatskleidžia.

„Atlygis yra individualus, jis priklauso nuo išdirbtų darbo valandų, konkretaus darbo ir atsakomybių, papildomų darbų, kuriuos atlieka ir panašiai“, – DELFI sakė „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

„Deja, mūsų darbuotojų darbo užmokesčiai – konfidenciali informacija. Galime pasakyti tik tiek, kad savo darbuotojams siūlome konkurencingą atlyginimą, įvertinę atskirų specialybių darbuotojų paklausą ir situaciją rinkoje“, – teigė „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Giedrė Bielskytė.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sakė, jog jo prekybos tinkle kasininkų gaunami atlyginimai susideda iš dviejų dalių: fiksuotos ir kintamos, kuri priklauso nuo asmeninės apyvartos ir aptarnautų klientų skaičiaus.

„Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, kaip ir jos kolegos iš kitų tinklų, DELFI tvirtino, kad laikydamiesi Darbo kodekso, už darbą švenčių dieną moka ne mažiau kaip dvigubai.

Apskaičiavimas

Šiek tiek išsamiau apie tai, kiek per šventes uždirbo kasininkai papasakojo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

Jo teigimu, kasininkai Lietuvoje vidutiniškai uždirba maždaug 20 proc. daugiau nei siekia minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA). Kadangi iki sausio 1 dienos MMA sudarė 325 eurus, kasininkai „ant popieriaus“ galėjo uždirbti apie 390 eurų.

Skaičiuojant standartiškai, „į rankas“ toks darbuotojas turėtų gauti apie 317 eurų.

Remiantis 2015 metams Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtinta darbo dienų per mėnesį apskaičiavimo tvarka, laikoma, kad esant penkių darbo dienų savaitei, jų per mėnesį susidaro 21.

Taigi per dieną kasininkas uždirbo maždaug po 15 eurų. Jei šiai sumai pritaikomas dvigubas užmokesčio tarifas, susidaro 30 eurų.

Siūlė nedirbti

Daug tai ar mažai priklauso nuo tai vertinančio žmogaus asmeninės finansinės situacijos.

Pavyzdžiui, R. Saulytė DELFI anksčiau yra sakiusi, kad šventinės dienos „Maximos“ darbuotojams tampa puikia proga užsidirbti.

Kitokios nuomonės laikosi „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis, kuris yra sakęs, kad pritartų, jei per šventes visi prekybos tinklai nedirbtų 100 proc.

Šią diskusiją praeitų metų pabaigoje buvo įplieskęs Seimo narės socialdemokratės Birutės Vėsaitės pasiūlymas uždrausti parduotuvėms dirbti per šventes.

Tačiau gruodžio viduryje dėl to balsavęs Seimas draudimą dirbti švenčių dienomis atšaukė.

Dirbote ar dirbate kasininku? Galite pasidalyti savo patirtimi, papasakoti apie darbo sąlygas? Norite patarti planuojantiems imtis šio darbo? Kviečiame tai padaryti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1228)