DELFI primena, kad į Garantinį fondą jį visi darbdaviai kiekvieną mėnesį privalo mokėti 0,2 proc. darbuotojams priskaičiuoto atlyginimo dydžio įmokas. Iš fonde sukauptų lėšų mokamos išmokos bankrutuojančių ir bankrutavusių įmonių darbuotojams.

Verslininkų patogumui numatyta, kad 50 eurų nesiekiančias skolas galima sumokėti kartą per metus, o 51-100 eurų dydžio įmokos – dukart per metus.

Ne vieną sąžiningai mokesčius mokantį darbdavį nustebino šiomis dienomis gautas Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pranešimas apie tariamą jų skolą į Garantinį fondą.

„VMI duomenimis, Jūs nuo 2010-01-01 (arba nuo įmonės įsteigimo dienos, jei ji įsteigta vėliau) mokėjote įmokas į Garantinį fondą, tačiau sumokėjote nepilnai, todėl rekomenduojame iki 2015-12-31 įmokas į Garantinį fondą sumokėti į vieną iš nurodytų žemiau biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą“, – rašoma pranešime (kalba netaisyta).

Jame taip pat primenama, kad 2010-2011 m. įmokų dydis buvo 0,1 procento, o nuo 2012-01-01 – 0,2 proc. priskaičiuoto darbo užmokesčio, nuo kurio skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos.

Pamačiusi jį vienos įmonės darbuotoja Neringa nusprendė išsiaiškinti, kaip galėjo susidaryti skola, jeigu įmokos buvo mokėtos tvarkingai.

„Pasiskambinau į VMI (aš juk žinau, kad mokestis sumokėtas), sakau, o iš kur jūs žinot, kad mes skolingi – juk mokestis nedeklaruojamas. Man sako, su „Sodra“ susitikrinome... Na gerai, tikriname „Sodrą“... O ten, pasirodo, 2014 metų duomenis litais sudėjo su eurais ir še tau – skola. (...) Kaip dirba musu valstybines instancijos“, – savo nuostaba pasidalino „Facebook“ paskyroje.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė paaiškino, VMI siuntė informaciją tiems darbdaviams, kurie galimai nėra sumokėję arba sumokėję ne visas įmokas į Garantinį fondą.

„Jei įmonė mokestį jau yra sumokėjusi, jaudintis gavus priminimą ji neturėtų“, – tikino direktorė.

„Sodros“ Klientų aptarnavimo metodikos ir informavimo skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė informavo, kad iki 2015 m. pradžios visi duomenys buvo kaupiami litais.

„Įvedus eurą ankstesnių laikotarpių duomenys nebuvo perskaičiuoti į eurus ir sistemoje yra pateikiami taip: iki 2014 m. gruodžio 31 dienos litais, o nuo 2015 m. sausio 1 dienos – eurais. Galbūt tai galėjo lemti šią situaciją, jei asmuo tikrai yra sumokėjęs visas įmokas“, – svarstė G. Banaitytė.

Darbo dienomis VMI informaciją teikia telefonu 1882, o „Sodra“ – 1883.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)