Sveikindami draugus ir artimuosius negailime linkėjimų būti sveikiems, drūtiems, laimingiems ir turtingiems: „turtingų metų“, „klestinčio derliaus“ ar tiesiog „daug laimės ir pinigų“ girdime nuolatos.

Tačiau, ką iš tikrųjų ketiname keisti savo asmeninių finansų reikaluose, kad piniginėse kitais metais nešvilpautų vėjai ir užtektų ne tik būtiniausiems reikalams, tačiau ir liktų šį tą atsidėti ateičiai?

Pradėkite nuo plano.

Nusistatykite savo metų tikslus. Planuoti į priekį verta ne tik darbus ar keliones, ne mažiau svarbus žingsnis yra susidėlioti į lentynėles savo pagrindinius finansinius tikslus ateinantiems metams: kokie svarbūs pirkiniai, gyvenimo įvykiai laukia kitąmet, kur ir kada planuojate atostogauti ir kiek pajamų reikėtų uždirbti šiems poreikiams įgyvendinti.

Nustebsite, kiek galite sutaupyti (net ir iki šiol sunkiai įperkamiems daiktams) jau kitąmet. Užsirašius pagrindines planuojamas pajamas bei išlaidas, ne tik tvirtai į savo rankas paimsite finansinius reikalus, tačiau, dar svarbiau, būsite laisvi.

Apsaugokite savo pinigus nuo nuvertėjimo.

Jeigu planuojate dalį uždirbtų pinigų taupyti, neužmirškite, jog su laiku juos neišvengiamai palies infliacija, arba kainų augimas, dėl kurio pinigai su laiku praras dalį savo vertės. Kitaip nei iš investicijų, iš indėlių bankuose šiuo metu neuždirbsite beveik jokių apčiuopiamų palūkanų. Tačiau kitais metais situacija turėtų pradėti taisytis į gerąją pusę, rekordiškai mažų palūkanų normų laikams pasaulyje einant į pabaigą.

Atsikratykite brangių paskolų

Paėmus ne vieną greitojo vartojimo paskolą, jų grąžinimas gali būti tiesiausias kelias į geresnius finansinius metus.

Ilgas mokėjimų grafikas su didelėmis palūkanomis dažniausiai būna sudėliotas taip, kad grąžinamų įmokų sumos smarkiai nekirstų per klientų kišenes. Tačiau per ilgesnį laiką pasiskolinta suma gali padvigubėti ar net patribubėti, dėl to apsimoka kuo greičiau atsikratyti skolomis, už kurias kitais metais reikės mokėti didžiausias palūkanas.

Išmaniosios technologijos padeda taupyti

Jeigu dar nesate išbandę taupyti padedančių išmaniųjų aplikacijų savo mobiliajame telefone, naujųjų technologijų pasitelkimas efektyviai valdant savus finansus gali tapti naudingu atradimu. Taupyti, palyginti kainas, sumaniai skaičiuoti ar net užsidirbti siūlančių mobiliųjų programėlių kūrėjai iš kailio neriasi stengdamiesi sukurti geresnius produktus, negu konkurentai.

Dėl to pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo žmonių finansus sumaniai prižiūrėti bei valdyti padedančios mobiliosios aplikacijos, tokios kaip „My Super List“, „Spendometer“, „Mint“, „Level Money“, „Goodbudget“ bei kitos.

Buitinėms išlaidoms – liūto dalis

Mokesčiams už nuomą bei namų apyvokos prekėms Londone vidutiniškai išleidžiama apie pusė visų šeimos pajamų.

Gyvenantys atskirai neretai sumoka dar didesnę dalį, skirtą buičiai ir pragyvenimui. Jeigu ateinančio pusmečio arba kitų metų planas yra sukaupti tam tikrą pinigų sumą, o darbe tenka plušėti už ne patį didžiausią atlyginimą, nuomotis su draugais ir dalintis bendru namu ar kambariu gali gerokai palengvinti piniginę naštą.

Užkamšykite finansines skyles

Labai dažnai net nesusimąstome, kiek išleidžiame smulkiems pirkiniams ir visi nereikalingoms prekėms. Tai anaiptol nėra blogai, kartas nuo karto apdovanoti save bei šeimos narius netikėtu pirkiniu padeda ne tik geriau jaustis, tačiau ir primena, jog pinigai nėra pats svarbiausias turtas pasaulyje.

Tam, kad neplanuoto dydžio išlaidos vėliau netaptų galvos skausmu, su pinigais verta elgtis sumaniai.

Pasiryžus ateinančiais metais įgyvendinti savo finansinius siekius, vienas iš svarbiausių žingsnių yra susidaryti preliminarų būtinųjų mėnesio pirkinių sąrašą bei nepamiršti prie kasos kvito už įsigytas prekes.

Praėjus savaitei ar mėnesiui tai padės aiškiai įvertinti, kaip pavyksta laikytis būtiniausių pirkinių plano, kiek išleidžiama kitoms prekėms, ir kokią sumą spontaniškiems apsilankymas drabužių parduotuvėje galėsite be jokios sąžinės graužaties sau leisti ateinantį mėnesį.

O kol kas linkime smagių bei įsimintinų švenčių, prasmingų naujų planų ir turtingų Naujųjų Metų!