Pradėjęs nuo šakočių, Petras Niunava veiklą plėtė ir įkūrė kepyklą „Garliavos duona“, kepančią daugiau nei 70 rūšių duonos bei konditerijos gaminių.

P. Niunavos verslo pradžia kilo namuose, Mastaičių miestelyje, kur jis, kartu su šeima, dar prieš dvidešimtmetį pradėjo kepti šakočius.

Visgi, šakotis – gan šventinis produktas, o gamybos procesas nėra nuoseklus, be to, atsirado gan dideli konkurentai, tad 2000-aisiais šeima pradėjo kepti lietuvišką, Kauno rajone gaminamą duoną.

„Pagal specialybę esu veterinaras, tad žmonės labai stebėjosi, kodėl pradėjau kepti duoną“ – juokiasi įmonės savininkas P. Niunava.

„Duona – kasdienis produktas, kurį vartoja dauguma žmonių, tad nusprendėme ją kepti su natūraliu raugu, pagal laikmečio patikrintus receptus“, – priduria kepyklos direktorius Andrius Raila.

Verslą pradėję namuose, vėliau duonos kepimui patalpas įmonė nuomojo Garliavoje, kol, galiausiai, su banko pagalba nusipirko naują sklypą tame pačiame miestelyje bei pasistatė patalpas, kuriose šiuo metu ir yra įsikūrusi pagrindinė kepykla.

Išliko Kauno rajone

„Garliavos duona“ moderniame 2,5 tūkst. kv. m. pastate, kuriame yra administracija, firminė parduotuvė, gamybinės patalpos bei sandėliai, įsikūrusi jau trečius metus ir iš čia kraustytis kitur neketina.

Kepykloje dirba beveik 90 žmonių – daugiau nei pusė jų yra iš Garliavos ir aplinkinių miestelių bei kaimelių. Įmonės direktorius A. Raila teigia, kad procentaliai moterų ir vyrų dirba panašiai, taip pat įdarbinami įvairaus amžiaus žmonės: tiek jaunesni nei 30 metų, tiek ir vyresni.

Kepa nuo juodos duonos iki bandelių

Vienas perkamiausių ir populiariausių “Garliavos duonos” gaminių – tai lietuviška juoda duona. Įmonė duoną kepa pagal senovines tradicijas – duonos raugas rauginamas natūraliai, o taip jau mažai kas Lietuvoje gamina.

Keli populiarios juodos duonos pavyzdžiai – tai „Senolių“ duona, kurios kepalas yra formuojamas rankomis, taip pat tradicinė juoda Kauno duona ar sveikuolių duona: nedideli apvalios formos duonos kepalėliai su neskaldytais daigintais grūdais.

„Garliavos duona“ kepa ne tik juodą duoną – įmonės produkcijoje per 70 rūšių duonos bei konditerijos gaminių: balta duona, batonai, įvairūs sausainiai, bandelės bei pyragai. A. Raila pasakoja, jog per parą kepykloje pagaminama apie 12 tūkst. vienetų įvairios produkcijos, kuri naktį yra išvežiojama.

Duonos įsigysite ne visur

„Garliavos duona“ į didžiuosius prekybos centrus produkcijos neteikia – jų duoną klientai gali rasti turgavietėse ar firminėje parduotuvėje. Kepykla duoną, sausainius, bandeles bei pyragus taip pat parduoda ir autoparduotuvių pagalba, kurioms daugumoje Lietuvos miestų yra išnuomotos aikštelės. Čia žmonės gaminius gali įsigyti gamintojo kainomis.

Konkurencija – didelė, bet plėstis ketina

„Garliavos duonos“ direktorius A. Raila pripažįsta, jog konkurencija tarp kepyklų Kauno rajone – didžiausia, o vienu metu buvo net 12 kepyklų. Konkurenciją didina ir besikuriančios mažos kepyklėlės, klientams galinčios patiekti dar šiltas bandeles.

Visgi, įmonė ketina plėstis, ir po truputį pradeda eksportuoti į užsienį. Duonos gaminiai kol kas pritaikyti toms rinkoms, kur gyvena daug lietuvių, todėl pirmieji gaminiai keliaus į Didžiąją Britaniją.