DELFI primena, kad pirmadienio vakarą į klubų „Exit“ ir „Pantera“ socialinio tinklo „Facebook“ privačių žinučių dėžutę atėjo laiškas, kuriame reikalaujama sumokėti 5 tūkst. eurų už tai, kad Naujųjų metų naktį nebūtų paskambinta policija ir nepranešta, kad juose padėti sprogmenys.

Antradienį minėtų klubų savininkas Arnoldas Vozbutas sakė, kad toks reikalavimas susimokėti už ramybę jam primena 1991-uosius – reketo metus.

„Skirtumas toks, kad šiandien pasiremiama valstybinėmis institucijomis, o ne „berniukais“, – tada sakė jis.

Tačiau DELFI žiniomis, tokių pat laiškų su grasinimais gavo ir daugiau naktinių klubų, veikiančių ne tik sostinėje, bet ir Kaune bei Klaipėdoje.

Stebi bitkoinų krepšelį

Įdomi detalė šioje istorijoje yra tai, kad grasinimus išsiuntinėjęs asmuo reikalauja su juo atsiskaityti virtualia valiuta bitkoinais.

Jis savo laiške nurodė neseniai sukurtą sąskaitą, tačiau iki trečiadienio vidurdienio ji dar nebuvo nė karto panaudota.

„Reketininkas“ taip pat nurodė, kad norėdami įsigyti bitkoinų naktinių klubų savininkai turėtų kreiptis į lietuvių įmonę spectrocoin.com.

Vienas iš jos savininkų Mantas Mockevičius DELFI informavo, kad dėl grasinimus išsiuntinėjusio asmens trečiadienio rytą į juos kreipėsi kriminalinė policija.

Tačiau jis negalėjo detaliau pakomentuoti to, kokią informaciją pateikė pareigūnams, nes vyksta ikiteisminis tyrimas.

„Vykdomas tyrimas ir tas asmuo ieškomas, – sakė jis. – Mes su policija tokiais atvejais visada keičiamės informacija kaip įmanoma skubiau, net per kelias minutes galime patikrinti duomenis ir pasakyti policijai, ko jie mūsų prašo.“

Spaudimui nepasidavė

Tai, kad „reketininko“ vadinamasis bitkoinų krepšelis lieka tuščias reiškia, jog jo grasinimais dar nė vienas naktinio klubo savininkas nepatikėjo.

„Spectro Finance“ vadovas Vytautas Karalevičius sakė, kad nurodytu adresu nėra padarytos nė vienos transakcijos nei į, nei iš minėto krepšelio.

Jis taip pat sakė, kad, jo žiniomis, tai yra pirmas atvejis Lietuvoje, kai bitkoinai, kaip atsiskaitymo forma, naudojami reketui.

„Tiesa, yra buvę atvejų kai „cryptolocker“ buvo panaudotas Lietuvoje. Tai kai užkoduojamas visas kompiuteris ir reikalaujama išpirkos, jei nori, kad jį atblokuotų. Tai nauja virusų rūšis“, – pastebėjo jis.

Gijos veda į Rusiją

Dar vienas „reketininko“ paieška užsiimantiems pareigūnams pagelbėti galintis kabliukas yra jo naudotas elektroninis adresas, užregistruotas Rusijos internetinėje bendrovėje „Yandex“.

Tačiau norint gauti kokios nors informacijos apie šią paskyrą sukūrusio asmens duomenis reiktų kreiptis tiesiogiai į šią bendrovę.

Skaitant grasinimų laišką taip pat galima pastebėti, kad jį rašęs žmogus (galbūt specialiai) vartojo pakankamai žemos kultūros lietuvių kalbą. Laiškai taip pat išsiųsti naktį – vienu atveju 1.30 val.

Visiems naktinių klubų savininkams išsiuntinėtas grasinimas, parengtas pagal tą patį šabloną.

Šeštadienio įvykis greičiausiai nesusijęs

Kaip DELFI skelbė anksčiau, praėjusį šeštadienį dėl įspėjimų apie užminavimą buvo evakuotas naktinis klubas Kaune.

Susisiekus su „Nox“ marketingo vadovu Viliumi Vėberiu, šis sakė, kad nei prieš, nei po šeštadienio incidento jokių laiškų su grasinimais negavęs.

Be to, policijos pareigūnai, kartu su Kauno apygardos prokurorais, operatyviai nustatė galimą įtariamąjį šios nusikalstamos veikos padarymu, anksčiau neteistą, 1972 metais gimusį Kauno rajono gyventoją, kuris jau sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Trečiadienį policijos atstovai informavo, kad Vilniaus ir Kauno apskričių komisariatai šiuo metu yra pradėję du ikiteisminius tyrimus dėl turto prievartavimo. Šis pažeidimas numato laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras atkreipia dėmesį ir prašo apie gautus grasinančio turinio laiškus būtinai nedelsiant pranešti policijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)