Pirmadienio vakarą į klubų „Exit“ ir „Pantera“ socialinio tinklo „Facebook“ privačių žinučių dėžutę atėjo laiškas, kuriame reikalaujama sumokėti 5 tūkst. eurų už tai, kad Naujųjų metų naktį nebūtų paskambinta policija ir nepranešta, kad juose padėti sprogmenys.

„Bet mes padarysime šiuos naujametinius renginius dar gražesniais, kai pranešime policijai, jog jūsų klube yra padėtos netgi kelios bombos, o galbūt įėjo žmogus su sprogmeniu. Tokiu atveju, kai bus pats įkarštis jūsų klubuose, atvyks evakuacijos tarnyba, bei išvalys jūsų klubą nuo žmonių, taip pat ir jų pinigų.

Kaip suprantate, dėl to jums bus labai didelis nuostolis, turbūt dar didesnis negu mūsų reikalaujama suma. Galime užtikrinti, evakuacija truks ne trumpiau nei 2–3 val. Ir negana to, tai turbūt sugadins visą Naujųjų metų atmosferą, o juk jums klientu nuotaika svarbu ar ne?“, – rašoma Peter M. Lopez pasirašytame laiške (kalba taisyta – DELFI).

Reketininkai taip pat teigė, kad apie jų grasinimą informuoti policiją ir tikėtis, kad dėl to ji nereaguos į skambutį neverta, nes tarnybos reaguoja į visus pranešimus.

Tuo A. Vozbutas ir pats įsitikino pasikalbėjęs su pareigūnais.

„Užtenka paskambinti, atvažiuoja visos tarnybos, už kurias moka mokesčių mokėtojai, ir ilgai bei nuobodžiai tikrina“, – DELFI sakė jis.

Reikalavo bitkoinų

Įdomu tai, kad į „Exit“ socialinio tinklo paskyrą parašęs asmuo reikalavo, kad 5 tūkst. eurų suma būtų sumokėta virtualia valiuta – bitkoinais. Jis taip pat nurodė savo sąskaitą.

„Esame tvirta programišių grupuotė ir turime visus įrankius pasiekti savo tikslui, patikėkite, nesame vaikai, kurie skambins pranešti apie sprogmenį iš neregistruotos SIM kortelės, tam turime kitokių priemonių. O jeigu nesumokėsite šį kartą iki, dulkinsime jus kiekvieną savaitgalį, penktadienį bei šeštadieni, bei sekantį kartą reikalausime didesnės sumos, taip ir verslas gali sugriūti“, – rašoma laiške.

„Programišių grupuotė“ nurodė, kad lengviausias būdas įsigyti bitkoinų yra internetinėje svetainėje spectrocoin.com.

Šią bitkoinų keityklą prieš kelis metus įkūrė trys lietuviai Vytautas Karalevičius, Mantas Mockevičius bei Justas Dobiliauskas.

„Jei neaišku kaip (įsigyti bitkoinų – DELFI) paskambinkite jiems, bus išaiškinta“, – nurodoma A. Vozbuto gautame laiške.

Pataria tokių išpirkų nemokėti

„Spectro Finance“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius V. Karalevičius DELFI sakė, kad tai, jog bitkoinai yra neatsekama valiuta yra tik iliuzija.

„Jeigu reikia atsekti žmogų, kuris gavo mokėjimą, tai teoriškai gali padaryti. Be to, bitkoinų negali palikti kaip grynų pinigų kur nors, pavyzdžiui, traukinių stotyje“, – sakė jis.

V. Karalevičius pripažino, kad bitkoinai turi neigiama įvaizdį, nes neretai pasitaiko su jais susijusių kriminalinių istorijų, tačiau pažymėjo, kad paprasti pinigai irgi nėra mažiau blogi.

„Spectro Finance“ vadovas teigė, kad anksčiau jo įmonė nėra gavusi kokių nors užklausų, kai žmonės norėjo įsigyti bitkoinų tam, kad susimokėtų panašią išpirką.

„Buvo kelis kartus problemų, kai žmonėms buvo užblokuoti kompiuteriai ir prašoma susimokėti bitkoinais, kad juos atblokuotų, bet rekomendavome tokių išpirkų nemokėti“, – pasakojo V. Karalevičius.

Savo ruožtu A. Vozbutas teigė, kad naujametinius vakarėlius rengti ketina nepaisant grasinimų.

Policijos atstovų teigimu, pareigūnai yra informuoti apie grasinimus ir situaciją aiškinasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)