Anksčiau mokėtojui pasirinkus atsiskaitymą tiesioginiu debetu, pinigų nurašymas vykdavo pagal įmonės siunčiamą mokėjimo tvarką.

Po Naujųjų metų tokia pati automatinė tvarka liks visiems ligšioliniams tiesioginio debeto klientams, tačiau jie savo nustatymus galės pasikeisti.

Sudarydami naujas sutartis privatūs bankų klientai savo banko internetinėje sistemoje gavę sąskaitą galės pasirinkti ją sumokėti, atmesti arba ir už ją periodiškai mokėti automatiniu būdu.

Tai reiškia, kad verslo klientams gali būti mažiau garantijų, kad jų išsiųstos sąskaitos bus apmokėtos.

Vartotojams – nemokama

Tiesioginio debeto paslauga visuose Lietuvoje veikiančiuose bankuose ligi šiol buvo nemokama. Tokia ji išliks ir 2016 metais.

Tačiau už elektroninių sąskaitų pateikimą bei administravimą, kaip ir už tiesioginį debetą, toliau mokės jas naudosiantys verslai.

Swedbank“ mokestis už vieną mokėtojui pateiktą sąskaitą sieks 0,23 euro (+ PVM).

SEB banke įmonei už sėkmingai pateiktą elektroninę sąskaitą bus taikomas 0,25 euro mokestis.

DNB už sąskaitos pateikimą savo ir ne „Swedbank“ arba SEB klientams prašo 0,23 euro, o „Swedbank“ arba SEB klientai mokės po 0,35 euro.

Informuos asmeniškai

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius sakė, kad jeigu bendrovės, su kuriomis iki šiol klientai atsiskaitydavo tiesioginiu debetu, pasirinks savo klientams teikti elektronines sąskaitas, mokėtojams niekuo papildomai rūpintis nereikia.

Jų tiesioginio debeto sutartys bus keičiamos elektroninės sąskaitos automatinio mokėjimo sutartimis, o sąskaitos ir toliau bus automatiškai apmokamos.

„Kaip ir mokant tiesioginiu debetu, automatinis elektroninių sąskaitų apmokėjimas pervedant lėšas į įmonės sąskaitą banke „Swedbank“ nieko nekainuos“, – sakė jis.

S. Abraškevičius paaiškino, kad jeigu bendrovė nuspręs nesirinkti elektroninės sąskaitos sprendimo, klientai po Naujųjų metų turės patys pasirūpinti sąskaitų apmokėjimu, nes jos nebebus automatiškai apmokamos. Tai galima padaryti mokant įmoką (jei įmonė yra įmokų gavėja), atliekant paprastą mokėjimo pervedimą arba sudarant periodinio mokėjimo sutartį, jei kas mėnesį lėšų gavėjui mokama fiksuota suma. Apie kiekvienos įmonės apsisprendimą klientai yra informuojami asmeniškai.

DNB atstovė spaudai Rasa Petruškevičiūtė sakė, kad jos bankas šiuo metu taip pat informuoja savo klientus apie būsimus pokyčius.

„Nuo kitų metų pradžios savo klientams siūlysime vieningą Lietuvos rinkoje elektroninės sąskaitos paslaugą, kuri leis klientams lengviau tvarkyti kasdienius finansus.

Elektroninės sąskaitos paslauga leis gyventojams gauti elektronines sąskaitas savo internetinėje bankininkystėje ir jas apmokėti vienu mygtuko paspaudimu arba pasirinkti automatinį apmokėjimą“, – pasakojo ji.

R. Petruškevičiūtė teigė, kad pagrindinis paslaugos privalumas – visos sąskaitos vienoje vietoje. Be to, mokėtojas galės pats lanksčiai valdyti elektroninės sąskaitos apmokėjimo paslaugos nustatymus.

„Pavyzdžiui, spręsti, koks apmokėjimo būdas – daugkartinis (automatinis) ar vienkartinis, yra priimtiniausias, taip pat pasirinkti mokėjimo ar mėnesio limitą bei atšaukti mokėjimą, pasirinkti, ar vykdyti mokėjimus daliai sumos, jei sąskaitoje nepakaktų lėšų visai e. sąskaitoje nurodytai mokėtinai sumai sumokėti“, – pasakojo DNB atstovė.

Kas yra SEPA

Elektroninių sąskaitų prireikė dėl to, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos Lietuva prisijungė prie 34 valstybes apimančios elektroninių mokėjimų eurais erdvės SEPA.

SEPA, tai – iniciatyva naudoti vienodas mokėjimo priemones (kredito pervedimus, tiesioginį debetą) atsiskaitymams eurais.

SEPA priklauso visos Europos Sąjungos valstybės narės ir Norvegija, Islandija, Lichtenšteinas, Šveicarija, Monako Kunigaikštystė ir San Marinas.

Lietuvai prisijungus prie SEPA, vidaus ir tarptautiniai pervedimai į visas šias 34 šalis tampa vienodi.

Vienos sąskaitos užtenka tiek socialinių išmokų, tiek darbo užmokesčių, tiek pensijų, tiek visų kitų mokėjimų pervedimams iš visų SEPA šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)