Kaip skelbia Globalios Lietuvos lyderių organizacija, šiemet apdovanojimuose buvo nominuoti 37 asmenys iš 10 šalių. Šie apdovanoti devyniose kategorijose. Laureatams buvo įteiktos skulptoriaus Stasio Žirgulio pagamintos statulėlės.

Investicijų pritraukimo į Lietuvą kategorijoje už tarptautinės kompanijos atvedimą į Lietuvą apdovanotas Aurimas Adomavičius. 2008 metais A. Adomavičius su draugiais iš Lietuvos Čikagoje įsteigė sparčiai augančią IT sprendimų įmonę Devbridge Group, o nuo 2011 metų jos padaliniai veikia Kaune ir Vilniuje.

Apdovanojimą gavęs lietuvis su Lietuvos infrastruktūra supažindina JAV įmonių atstovus, kurie apsilanko Lietuvoje. A. Adomavičius įsitikinęs, kad tarptautines įmones pritraukti į Lietuvą gali padėti būtent sėkmingi įmonių plėtros pavyzdžiai Lietuvoje.

Aurimas Adomavičius

Už Lietuvoje gimusių idėjų sklaidą pasaulyje apdovanotas Viešojo transporto informaciją sisteminančio įrankio "Trafi" įkūrėjas Martynas Gudonavičius. M. Gudonavičiaus idėja sudomino ne tik investuotojus (5,5 mln. eurų pritrauktų investicijų) ir vartotojus ("Apple" vertinimu viena iš "Best Apps of 2014"), bet ir tarptautinius partnerius. "Trafi" šiuo metu veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Turkijoje ir Brazilijoje.

M. Gudonavičiaus įkurtas startuolis padeda programėlės naudotojams rasti optimaliausią kelionės pasirinkimą viešajam transportui, optimizuoti viešojo transporto veiklą. Šiuo metu programėlė veikia Baltijos šalyse, Turkijoje, Rusijoje ir Brazilijoje. Šiuo metu Lietuvoje įkurtas startuolis planuoja pradėti teikti savo paslaugas Azijos šalyse ir Meksikoje.

"Didžiuojuosi, kad esu lietuvis ir džiaugiuosi, kad mūsų sukurta programinė įranga garsina Lietuvos vardą pasaulyje", - kalba nominacijos laimėtojas.

Už tarptautinės patirties sklaidą apdovanojimas įteiktas litvakui Carlosui Levensteinui iš Brazilijos, kurio kaip GLL Patarėjai verslui programos dalyvio mentorystės dėka Lietuvos įmonės drąsiau ir efektyviau žengia į Brazilijos rinką.

C. Levensteino seneliai yra kilę iš Lietuvos. Brazilijoje gimęs ir užaugęs vyras nepamiršo savo šaknų ir atnaujino ryšius su Lietuva. Kartu jis padeda Lietuvos įmonėms įsitvirtinti ir žengti į Lotynų Amerikos rinką.

Už tarptautinių inovacijų diegimą Lietuvoje „Globalios Lietuvos Apdovanojimų 2015“ statulėlė įteikta į Lietuvą grįžusiems Raimundu ir Mindaugui Steponavičiams. Fizikos mokslo daktaro R. Steponavičiaus įsisavinta šviesos skaidymo technologija tapo kartu su broliu Mindaugu įsteigto verslo Sprana pagrindu. 2014 m. jų įmonė apdovanota „Innovation Award 2014″, o pernai ji pasiekė finalinį etapą aukštųjų technologijų įmonių konkurse „Knowledge Economy Companies 2014″.

Broliai pripažįsta, kad yra skirtingi ir vienas kitą sėkmingame versle tik papildo. Mindaugas Steponavičius prisipažino, kad jo stiprybė - organizaciniai klausimai, o štai brolis Raimundas daugiau gilinasi į technologinę dalį.

Už tarptautinės patirties indėlį į pokyčius regionuose apdovanotas į Akmenę iš Švedijos gyventi grįžęs Arnius Bijanskis. Švedijoje sukauptą statybos darbų patirtį A. Bijanskis pritaikė įkurdamas modernią medžio apdorojimo ir baldų gamybos įmonę „Avastata" su centriniu biuru Akmenėje ir atstovais Švedijoje ir Norvegijoje. „Avastata" grupėje dirba daugiau nei 130 žmonių. Trejus metus iš eilės – 2012, 2013, 2014 m. – „Avastata" pateko į patikimiausių šalies įmonių sąrašą.

Į Lietuvą A. Bijanskis sugrįžo kurti įmonę kartu su dviem bendraminčiais. Apie 90 proc. pagamintos įmonės produkcijos iškeliauja į užsienį.

„Mums labai svarbu, kad mūsų vaikai liktų gyventi Lietuvoje", – prisipažįsta verslininkas.

Už užsienio lietuvių profesionalų telkimą Prezidentė apdovanojimą įteikė JAV gyvenančiai Lietuvos garbės konsulei Daivai Čekanauskui Navarette, kuri organizuoja kultūrinius ir verslo mainus tarp Lietuvos ir JAV. Jos įkurto Pasaulio lietuvių meno tarybos dėka Lietuvos menas (kinas, literatūra, vizualiniai menai) turi milijoninę JAV auditoriją.

D. Čekanauskas-Navarette tiki bendradarbiavimu ir nuoširdžiai telkia lietuvius, reklamuoja investicijoms ir kelionėms patrauklią Lietuvos aplinką. Be to, ji Amerikoje suveda į šią rinką norinčius užkariauti Lietuvos verslininkus su vietos verslu.

"Pasižiūrėjus į Lietuvą, matyti, kad yra tiek daug talentų ir dar toks didelis skaičius startuolių... Žinokite, kad Amerika Jūsų laukia" , - primena lietuvė.

Už nuoširdžią draugystę atsidėkota Lietuvoje gyvenančiam britui Chrisui Butleriui. Atvykęs į Lietuvą ir patikėjęs Lietuvos verslo potencialu Ch. Butleris ėmėsi iniciatyvos stiprinti Didžiosios Britanijos ir Lietuvos verslo santykius.

1999 m. Ch. Butleris tapo Didžiosios Britanijos prekybos rūmų steigėju ir vadovu, skyrusiu dėmesį ne tik verslui, bet ir Didžiosios Britanijos kultūros sklaidai Lietuvoje. Į Lietuvą pritraukti jis padėjo tokius investuotojus kaip "Barclays" ir "Callcredit".

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pabrėžia, kad Ch. Butleris yra tikras vilnietis ir yra stipri grandis tarp Didžiosios Britanijos verslininkų ir lietuvių.

"Perspektyvos yra visai neblogos: dėl vietos, ekonomikos vystymosi, bet akivaizdu, jei Lietuva nesugebės išlaikyti savo gyventojų, tai ateitis nėra tokia šviesi", - įspėja Ch. Butleris. Vyras teigė, kad per dešimtmetį Lietuva itin pasikeitė per tuos metus, kai jis gyvena Lietuvoje.

Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje apdovanotas fotografas ir socialių projektų sumanytojas, aktyvus Kvala Lumpūro meno bendruomenės dalyvis ir akcijų iniciatorius Paulius Staniūnas. Pasaulyje Pauliaus vardas labiausiai žinomas dėl miesto publicistikos projekto "All is Amazing” ir tolerancijos projekto "Same Same". Fotografas išrinktas nominacijos Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje nugalėtoju, kurį išrinko DELFI portalo skaitytojai balsavimo internetiniame portale metu.

P. Staniūnas prisipažįsta, kad nesvarbu, kur jis gyvens ateityje, bet Lietuva visada išliks jo širdyje. Fotografas dalijasi savo pastebėjimais, kad kuo jis ilgiau gyvena ne Lietuvoje, tuo jis labiau supranta lietuvių kalbos grožį ir gimtinės tradicijų svarbą.

Paulius Staniūnas

Ceremonijos metu Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius įvardijo asmenį, kuriam skirtas ministerijos inicijuotas apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus”. Šiemet šioje kategorijoje apdovanotas legendinis Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis.

Arvydas Sabonis

Globalios Lietuvos apdovanojimai” pagerbia su Lietuva save siejančius tarptautinius profesionalus, kurie savo talentu ir darbu atveria Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Apdovanojamais siekiama, kad svarūs globalių lietuvių nuopelnai būtų pastebėti, pripažinti ir įvertinti.

„Globalios Lietuvos apdovanojimus" organizuoja tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, telkiantis diasporos atstovus Lietuvos vardui garsinti, ekonominiam ir visuomeniniam šalies potencialui stiprinti bei globalioms galimybėms Lietuvai kurti drauge su partneriais Užsienio reikalų ministerija, pagrindiniu rėmėju IT ir telekomunikacijų bendrove "Teo", rėmėjais Lietuvos Geležinkeliai, "Alliance for Recruitment" ir advokatų kontora "Cobalt", tiesioginę transliaciją dovanojančia LRT televizija bei naujienų portalu DELFI.

,,Globalios Lietuvos apdovanojimus" globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)