Neatsargiai lakstantys po namus vaikai, jokių draudimų neklausantys naminiai gyvūnai gali Kalėdų šventės nuotaikas pritemdyti netyčia nuvertę kalėdinę eglę: grindys nuklotos eglės spygliais, ilgai kauptų eglės žaisliukų duženos, po visą kambarį išsibarstę papuošimai. Tačiau tai ne vieninteliai vargai, kurie gali kilti dėl kalėdinės eglės. Juk ši gali sugalvoti ir nukristi ant neseniai įsigyto plačiaekranio televizoriaus ar švariai nublizginto stiklinio stalo paviršiaus.

Portalas DELFI domisi, ar draudimo bendrovės atlygina žalą, patirtą dėl kalėdinės eglutės sukeltos namuose nelaimės. Juk ši pridaryti žalos gali ne tik nukritusi, bet ir ją išpuoštos girliandos gali sukelti gaisrą namuose.

Draudimų bendrovės „Seesam Insurance AS“ Lietuvos filialo žalų departamento vadovo Nerijaus Jegersko teigimu, šios įmonės draudimo taisyklėse nurodoma, kad yra taikomas apribojimas, kad nėra draudžiami augalai. Tai reiškia, kad turint namų turto draudimą ir netikėtai netekus Kalėdų puošmenos, nuostoliai, patirti už pačios eglutės praradimą nebūtų atlyginti.

„Tačiau plastikinėms, kitoms dirbtinėms eglutėms ir jos žaisliukams ar dekoracijoms ypatingų apribojimų nėra. Jeigu klientas yra apsidraudęs savo namų kilnojamą turtą atitinkamomis rizikomis, tuomet draudimo apsauga yra suteikiama“, - teigė jis.

Pasak pašnekovo, bendrovei dar nėra tekę registruoti įvykių, kai gyventojai į draudimo bendrovę kreipėsi dėl kalėdinės eglutės nelaimės sukeltos žalos.

„Tačiau esame turėję kelis atvejus, kai klientai patyrė dėl per langą įskridusių petardų, kurių pasekmės gali būti užsiliepsnojęs butas, sunaikinti namų apyvokos daiktai. Tokiu atveju žala taip pat atlyginama draudžiant savo nekilnojamąjį ir kilnojamą turtą įprastu būsto ir gyventojų turto draudimu su ugnies rizika“, - pridėjo jis.

Pasak N. Jegersko, jei kyla gaisras dėl eglutės ar jos dekoracijų, toks gaisras traktuojamas kaip įprastas gaisras ir kompensuojami patirti nuostoliai: draudžiantis svarbu užsitikrinti, kad sutartyje būtų įtraukta ugnies rizika.

„Jei papildomai esate apsidraudęs ir savo būsto valdytojo civilinę atsakomybę, tuomet nuostoliai dėl tokio atvejo būtų atlyginti ir trečiosioms šalims, kurių turtas ar sveikata nukentėtų dėl įvykio“, - papildė N. Jegerskas.

Tuo metu „Gjensidige“ grupės draudimo įmonės „PZU Lietuva“ gyventojų turto draudimo produktų vadovas Kęstutis Daunaravičiaus teigė, kad šioje įmonėje pasirinkus plačiausios apsaugos draudimo variantą, nutikus kalėdinei nelaimei nuostoliai būtų atlyginti ir už pačią eglutę, pavyzdžiui, jei ji netikėtai nuvirstų, apgadintų turtą ar sulūžtų pati.

„Šv. Kalėdų eglutė apdraudžiama kartu su namų turtu. Jei dėl lempučių ar kitos priežasties, eglutė užsidega ir sukelia gaisrą namuose, draudimas patirtus nuostolius atlygina.

K. Daunaravičius įspėja, kad eglutė gali užsidegti per mažiau nei minutę, todėl gyventojus ragina niekada nepalikti elektros girliandų be priežiūros, nepuošti eglutės degančiomis žvakutėmis ir nestatyti jos arti atviro židinio.

„Tiesa, atvejai, kai gaisrą klientų namuose sukėlė būtent eglutė, yra itin reti. Dažniau pasitaiko atvejų, kai būstas užsidega nuo atsitiktinai atlėkusios petardos“, - tęsė jis.

Pasak K. Daunaravičiaus, gaisro priežastimi gali tapti ir elektros instaliacijos perkrovos.

„Kartais žmonės namus puošia savadarbėmis girliandomis ir neįvertina galimos perkrovos. Žiemomis, kai oro temperatūra keičiasi nuo minuso prie pliuso, pastatai ir lauko elektros instaliacija pasidengia šerkšnu. Todėl pasitaikius elektros instaliacijos pažeidimams kyla grėsmė trumpam jungimui, galinčiam sukelti gaisrą“, - aiškino specialistas. Draudimo bendrovės atstovas ragina būti atidžiais, patikrinti, ar dekoracijų instaliacijos nėra pažeistos, o išvykstant į svečius, išjungti visas namų ir pastatų elektrines girliandas.

„Lietuvos draudimo“ atstovė ryšiams su visuomene Ingrida Žaltauskaitė komentavo, kad šioje bendrovėje turint namų turto draudimą ir patyrus nelaimę su kalėdine eglute, pati eglutė nėra apdrausta kaip turtas, nes, kaip ir „Seesam“ bendrovėje, augalams negalioja draudimas.

„Bet žala, kuri kiltų, pavyzdžiui, užsidegus eglutės girliandoms ar lemputėms, ar puošimams būtų atlyginama pagal gaisro riziką. Atlyginama būtų tokia žala, kurią klientas yra apdraudęs“, - priminė pašnekovė.

Pasak draudimo įmonės atstovės, jei klientas yra apsidraudęs tik pastatų draudimu, tai atlyginama žala, kurią gaisras padarė pastato sienoms ir konstrukcijoms. Jei apsidraudęs ir namų turto draudimu – daiktams, kurie nukentėjo ar buvo sunaikinti, jei civilinės atsakomybės ir nukentėjo ir kaimynų turtas – tuomet irgi būtų mokama išmoka.

Jei klientas yra turi visų rizikų draudimą, tuomet žala jam būtų mokama ir tuo atveju, jei eglutės nuvirtimas sugadintų tam tikrą namų turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)