„Gruodžio 1-ąją netikėtas gaisras nusiaubė Panevėžio centrinės turgavietės prekybos centrą „City Bumas“.Ugnis smulkiuosius verslininkus pavertė bedarbiais ir beturčiais. Ne viena šeima ilgam prarado vienintelį pragyvenimo šaltinį. Bendruomenės pagalba ištikus bėdai, supratingumas ir kilni auka gali būti stipresni už naikinančią ugnį. Padėkime ištverti netektį patyrusiems panevėžiečiams, paremdami juos nors nedidele auka šv. Kalėdų proga“, – tai ištraukos iš prieš keletą dienų išplatinto viešosios įstaigos „Visi už vieną“ iniciatyvinės grupės pasirašyto laiško.

Jame nurodytas ir sąskaitos, į kurią galima pervesti pinigus, numeris.

Iniciatyva atrodo graži – juk niekas tiek žalos žmonėms nepridaro, kaip viską naikinanti ugnis. Tik viena bėda – nuo gaisro nukentėjusio prekybos centro kolektyvas nei tokios pagalbos prašė, nei apie rengiamą akciją ką nors girdėjo.

„Pasakyti, kad žinia apie mūsų vardu rengiamą akciją mus nustebino, būtų per švelnu. Ši naujiena tiesiog šokiravo. Pinigų rinkimas remiantis prekybos centro „City Bumas“ vardu ir spekuliavimas mus ištikusia nelaime – nesuvokiamas poelgis, jo motyvacija nesuprantama ir labiausiai panaši į sukčiavimą“, – „Sekundei“ teigė prekybos centro direktorė Snieguolė Rudžianskienė.

Tų žiniasklaidos priemonių, kurios platino kreipimąsi į „kilnios dvasios panevėžiečius“, direktorė paprašė paskelbti kitą pranešimą: kad prekybos centras neorganizuoja jokios lėšų rinkimo akcijos. Išsakyta ir mintis, kad tokia akcija gali būti surengta sukčių.

S. Rudžianskienė kalbėjosi ir su šios akcijos iniciatore, bendrovės „Tik apskaita“ vadove Rima Pelikšiene. Direktorė jos teiravosi, kodėl ši ėmėsi tokios iniciatyvos, bet išsamaus paaiškinimo nesulaukė. Tik išgirdo, esą norėta tik gero – padėti nukentėjusiesiems.

„City Bumas“ direktorė ketina rašyti policijai pareiškimą dėl neteisėtų viešosios įstaigos „Visi už vieną“ veiksmų. Telefonu ji jau prašė policijos sustabdyti abejotiną lėšų rinkimą.

Be duonos neliko

Pranešimą apie skelbiamą akciją viena pirmųjų pamatė grožio paslaugas teikiančios prekybos centre „City Bumas“ įkurtos įmonės „Ievos grožio studija“ vadovė Ieva Žiukaitė-Damaševičienė.

Ieva Žiukaitė-Damaševičienė

Per gaisrą nemenką nuostolį patyrusios įmonės vadovė tikina, kad vis dėlto sudegė ne prekybos centro darbuotojų namai ar visas jų turtas. Žmonės neliko be pastogės, nė vienam netenka nei badauti, nei skursti.

„Tad prašyti visų pagalbos, apeliuojant į jų kilnumą, primenant jiems apie artėjančias šventas Kalėdas ir Gailestingumo metus, negražu ir neetiška. Verslas pats sprendžia savo problemas ir po tokių išbandymų stengiasi atsistoti pats“, – „Sekundei“ tvirtino grožio studijos vadovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad viešoji įstaiga buvo įkurta po gaisro praėjus vos kelioms dienoms. Netrukus, su prekybos centru nei derinus, nei kalbėjus, paskelbta pinigų rinkimo akcija.

I. Žiukaitė-Damaševičienė tvirtina, kad nė vienas verslininkas nesėdi sudėjęs rankų, nelaukia labdaros, o įtemptai dirba, atkuria gaisro suniokotas savo įmones.

„Mes patys kapstomės iš bėdos. Gana sparčiai atsinaujiname ir ketiname greitai pradėti dirbti. Ir staiga sužinau, kad mūsų vardu iš žmonių renkami pinigai. Tiesiog kojas pakirto. Visiems, kuriems pranešiau šią naujieną, ji buvo labai nemaloni“, – kalbėjo I. Žiukaitė-Damaševičienė.

Sužinojusi, kad akcijos rengėja tvarko kelių prekybos centre veikiančių bendrovių buhalterinę apskaitą, grožio paslaugų įmonės vadovė svarstė: jeigu nebandyta sukčiauti, galbūt lėšos rinktos būtent toms įmonėms paremti.

„Bet kodėl tos įmonės neįvardytos, o kalbėta viso prekybos centro vardu. Buvo galima tiesiai šviesiai pasakyti, kam reikia gyventojų pagalbos“, – mano verslininkė.

Moteris pripažįsta, kad po gaisro pakilti gana sudėtinga, ypač labiausiai nukentėjusiesiems – ir tiems, kurių patalpose įvyko gaisrą sukėlęs trumpas elektros sujungimas, ir šalia ar kiek toliau dirbusiesiems. Tačiau nė vienas verslininkas nesėdi rankų sudėjęs, nelaukia labdaros, o įtemptai dirba, atkuria gaisro suniokotas savo įmones.

Norai buvo geri

„Nuo bado, maro, ugnies ir karo gelbėk mus, Viešpatie…“ – trumpoje maldos prašome Aukščiausiojo apsaugoti nuo didžiausių žmonijos nelaimių. Malda nepasikeitė šimtmečius. Nelaimės – irgi. Jų niekas nelaukia, jos užklumpa netikėtai ir negrįžtamai pakeičia žmonių gyvenimus“, – rašoma viešosios įstaigos „Visi už vieną“ kreipimesi į panevėžiečius ir kviečiama aukoti nuo gaisro nukentėjusiesiems.

Teksto pabaigoje buvo užtikrinama, kad „nė vienas centas nenueis pro šalį“.

Paramos akciją organizavusi R. Pelikšienė tvirtina, kad tikrai taip ir būtų buvę, – visi surinkti pinigai būtų skirti nukentėjusiesiems. Padėti nelaimę patyrusiems verslininkams ji ėmėsi tik gerų norų skatinama, o ne pasipelnyti trokšdama.

„Norėjau padėti, tačiau įvyko nesusipratimas, padariau klaidą, nesuderinau kreipimosi su prekybos centru“, – „Sekundei“ teigė moteris.

Vakar ji ketino rašyti atsiprašymą ir išsiųsti jį visiems, kuriuos užgavo jos iniciatyva. Vis dėlto padėti į bėdą patekusiems žmonėms bendrovės „Tik apskaita“ vadovė neatsižada.

„Aš puikiai matau, kaip sunkiai verčiasi, kaip gyvena kai kurie žmonės. Nors pirmas blynas ir prisvilo, ateityje žinosiu, kaip reikia elgtis tokiose situacijose“, – sako R. Pelikšienė.

Suderinti būtina

Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius mano, kad iniciatyva padėti nukentėjusiesiems nuo gaisro veikiausiai buvo pagrįsta gerais norais.

„Žmogus prisistatė, nesislėpė, sakė, kam ir kodėl nori padėti. Tad ir tokios iniciatyvos nereikėtų smerkti. Noras padėti kitiems vertas pagarbos. Blogiau, kad darbas nebuvo padarytas iki galo – nesuderintas, kalbėta tų, kurie nieko nežinojo, vardu“, – paaiškino V. Matkevičius.

Generalinis direktorius sako, kad prieš naudojant firmos vardą bet kokiais tikslais jos savininkų būtina atsiklausti. Savavališki, nesuderinti veiksmai gali griauti įmonės prestižą, gadinti jos įvaizdį.
„Mes bet kokiu atveju, prieš naudodami firmos vardą, visada atsiklausiame. Šiuo atveju pasielgta kitaip greičiausiai dėl nežinojimo. Jeigu būtų prašoma leidimo, o jo negavus vardas vis tiek būtų naudojamas, nusižengimas akivaizdus“, – pabrėžė V. Matkevičius.

Jis prisiminė, kad R. Pelikšienė skambino į Prekybos, pramonės ir amatų rūmus ir minėjo ketinanti imtis iniciatyvos padėti nukentėjusiesiems nuo gaisro, tačiau daugiau nesikonsultavo.