Piktos turtingos mamos būna labai bjaurios ir joms niekas neįtinka. Ir jos mėgsta restorane savo tofu kandusiais veganų snukeliais palinguoti: ne taip, ne taip turi būti. Bet labiausiai erzina ne jos.

Žmonės, kuriuos reikėtų gaudyti, kaip benamius šunis, ir išvežti kur nors kitur (visiems laikams) yra tie prakeikti hipsteriai, kuriems ant dilbio vietnamietiškai ištatuiruota „Laimė yra tas jausmas kai žmogus yra laimingas“ (su klaidomis), jie turi barzdas, kaip Rasputino, plikai nusiskutę galvas ir jie visi yra buvę Tailande ir Malaizijoje.

Kadangi jie ten buvę (o jie, kaip ir veganai, praneš apie svarbiausią jų gyvenimo faktą per pirmas tris minutes pokalbio), tai jie tikrai žino, kokia turi būti tikra ir teisinga tom yum sriuba, kurią jie vadina „tomjam“, ir skamba beveik kaip „jamam“ – tačiau, ką jūs, prekybos centro išpardavimuose jie niekada nebūna, nes jie ne avys, televizoriaus irgi nežiūri ir nežino, kas yra tos zvonkės bonkės: pirmoji ir paskutinioji jų perskaityta literatūra yra Charles Bukowski ir čia yra jų išsilavinimas. Dažnai tai yra visas jų išsilavinimas.

Jie yra, atsiprašau, debilai. Debilai, nes niekada negirdi savęs: jei girdėtų, tai suprastų, kad visos jų raudos apie tai, kaip Lietuvoje niekas nepadaro tomjamo sriubos kaip reikia, o va jie tai yra valgę ir net patys galėtų padaryti, yra girdėtos devynis tūkstančius kartų. Būtent per juos normalūs žmonės nebegali eiti į restoraną Briusly (Islandijos gatvėje), nes jie si savo vienakryptiniu rypavimu yra baisiau, negu tie, kam nepatinka Neries vamzdis. Man Neries vamzdis patinka. Tai menas, ir upės pakrantei reikėtų daugiau tokių vamzdžių. Aš norėčiau, kad Vilnių pervadintų „Geležinio Vamzdžio Miestu“.

Todėl labai apsidžiaugiau, kad Vilniuje atsirado naujas Tailando (ir panašios) virtuvės restoranas, nors ir nesitikėjau, kad tai bus visos apimties, brangus, su išsamiu valgiaraščiu (tajų restoranai yra iš tų, kur ilgas valgiaraštis yra gerai), ir kur dviese nuėjęs nedaug grąžos gautum iš šimto eurų banknoto. Ne, čia žymiai, žymiai paprastesnis maistas: makaronai (nūdlai būtų teisingiau), Tailando sriuba, karis (curry būtų teisingiau, negaliu pakęsti to debiliško lietuviško tarimo „kąąąris“, išmokite angliškai, gerbkite save ir kitus).

Įėjimas iš kiemo (mano jaunystės laikais kažkur čia galima buvo nuspirkti iš rusakalbės senutės degtinės po darbo valandų), aplinka paprasta, bet ne per paprasta, tiesiog tvarkinga viskas. Nėra kokių nors ironiškų europalečių vietoje stalų ir nereikia sėdėti ant apverstų cinkuotų kibirų, jeigu žinote, ką aš noriu pasakyti.

Vištienos gabalėliai, su visokiom daržovėmis ir kiaušinių makaronais, sukepti wok keptuvėje (€6) mums patiko labiausiai – jeigu eisime ir vėl, turbūt vėl dėl šitų makaronų. Tiesiog neapsakomai stiprus skonis ir sodrus gardumas. Negalėjau sustoti valgyti. Taip man retai būna. (Jei tik ką šia tema sugalvojote kokį nors šmaikštų juoką, skubėkite užsimušti į sieną).

Kalmarų žiedai? Puikūs, kainuoja €4 (valgiaraštyje: tajų kalmarai), nepermirkę taukuose, nepadauginta tešlos (kaip dažnai būna). Man baisiai skanu. Tai negudrus, skanus pietryčių Azijos gatvės maistas, ir tiek.

Sriuba tom yum čia vadinasi tom youm, kainuoja €6, ir ji yra kaip Azijoje – aštrumo ir kremiškumo balansas, šilumos pojūtis. Jei ateis koks nukvakęs hipsteris (o jis tikrai ateis), ir pradės aiškinti, kad Tailande ne taip, patampykite jį už barzdos ir pamurkdykite į tą sriubą, tegu neaiškina, parazitas.
Vištienos sparneliai mums irgi patiko (€3,50), buvo daugiau drėgni, o ne sausi ir sukepę, nors šiaip mes labiau mėgstame juos pas meksikiečius (Salsa Vilniuje).

Paskutinis dalykas. Pavadinimas Vathaitau yra, ko gero, geriausias šiemet matytas naujas restorano pavadinimas. Ir lietuviškas, ir ne, ir išmanus, ir kalbantis apie restorano virtuvę. Taip ir reikia. Jei nesuprantate šio pavadinimo darybos, tai jums, reiškia, ten eiti ir nereikia. O visiems kitiems tikrai verta bent pabandyti.

Dviese sumokėjome €31,50 ir arbatpinigius, ir tai su alumi ir dar desertu.
Keturios žąsys iš penkių.

Vathaitau, Basanavičiaus g. 37 (įėjimas iš kiemo), Vilnius. Tel. +37067735474. Facebook profilis.
Nuo pirmadienio iki penktadienio: nuo 11:00 iki 22:00, šeštadieniais ir sekmadieniais: nuo vidurdienio iki 22:00.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (599)