Tokie bendrovių veiksmai daro žalą vartotojams, todėl juos draudžia Konkurencijos įstatymas.

Konkurencijos taryba nustatė, kad minėtos bendrovės susitarė netaikyti didelių nuolaidų bilietams į populiariausius kino filmus pirmosiomis šių filmų rodymo savaitėmis, kuomet pajamos paprastai būna didžiausios. Konkuruojantys kino teatrai tarpusavyje taip pat derindavo konkrečių kino filmų bilietų kainas ir akcijas.

Konkurencijos tarybos vertinimu, tokie didžiausius kino teatrus Vilniuje ir Kaune valdančių bendrovių veiksmai turėjo neigiamos įtakos kino filmų bilietų kainoms.

Pasak pranešimo, „Forum Cinemas“ neigė dalyvavusi karteliuose ir derinusi savo veiksmus su „Multikino Lietuva“ ir „Cinamon Operations“.

„Tyrimo metu surinkta medžiaga liudija, kad kino teatrus Vilniuje ir Kaune valdančios bendrovės, pritardamos „Forum Cinemas“ iniciatyvai, atsisakydavo vartotojams palankių šeimos, savaitgalio ir kitų akcijų ir netaikydavo nuolaidų žiūrovų pamėgtiems filmams. Iš tyrimo metu surinktos medžiagos taip pat akivaizdu, kad „Forum Cinemas“ skatindavo savo konkurentus laikytis „nusistovėjusios“ praktikos netaikyti nuolaidų kino filmų rodymo pradžioje. Jei bendrovės nebūtų dalyvavusios kartelyje dėl kino filmų bilietų kainų, jos būtų galėjusios vartotojams pasiūlyti daugiau akcijų ar pigesnių bilietų į kino filmus.“ – pranešime spaudai pabrėžė Jolanta Ivanauskienė, Konkurencijos tarybos narė.

Konkurencijos taryba nustatė, kad konkurenciją ribojantis susitarimas tarp „Forum Cinemas“ ir „Multikino Lietuva“ Vilniuje truko beveik 2 metus, o susitarimas tarp „Forum Cinemas“ ir „Cinamon Operations“ – daugiau nei 3 metus. Už šiuos pažeidimus Konkurencijos taryba „Forum Cinemas“ skyrė 1,384 mln. eurų baudą.

„Multikino Lietuva“ ir „Cinamon Operations“ prisipažino apie dalyvavimą karteliuose. Atsižvelgusi į tai, Konkurencijos taryba atleido šias bendroves atitinkamai nuo 99 200 eurų ir 138 800 eurų baudų.

Pritaria sprendimui
„Spaudimą derinti kainas, ar netaikyti nuolaidų sulaukėme nuo Multikino atidarymo pradžios. „Forum Cinemas“ atstovai visada pabrėždavo savo laiškuose, jog jiems svarbi jų, kaip platintojo dalis, nes yra tik Holivudo studijų valios vykdytojai Lietuvoje“, - pranešime spaudai teigia „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas.
Šiuo metu „Multikino“ neturi galiojančios sutarties su „Forum Cinemas“ dėl jų platinamų filmų rodymo, todėl bet kuriuo momentu galime negauti vienokio ar kitokio jų platinamo filmo.
„Forum Cinemas“ siekdamas kontroliuoti kitus rodytojus, jų kainodarą, siekė keleto tikslų: palaikyti tam tikrą bilietų kainų lygį mieste, t.y. tiesiogiai ir netiesiogiai reikalavo rodytojų pardavinėti bilietus panašiomis kainomis kaip jų kino teatrai, reikalavo atsiskaityti nuo miesto vidurkio kainų (t.y. nuo kainų dalies kuriose yra 70% jų parduotų bilietų dalis) riboti konkurenciją ir didinti savo pranašumą prieš konkurentus. O atsidarius „Multikino" kino teatrui, jiems to reikėjo, norint apsunkinti ir maksimaliai prailginti sėkmingą konkurento žengimą į rinką, kas iš dalies jiems pavyko. Pirmus metus „Multikino" dirbo itin nuostolingai, nes buvo ribojami, daromas spaudimas ne vien iš „Forum Cinemas", bet ir kitų platintojų, kuriems spaudimą darė tas pats „Forum Cinemas“, - tvirtino R. Bilinkskas.

„Forum Cinemas“ pranešime spaudai nurodoma, kad toks sprendimas kenkia kino filmų platintojų veiklai ir yra žalingas kino teatrų konkurencijai šalyje.

„Esame viena seniausiai Lietuvoje veikiančių ir pasaulio kino filmų platinimo industrijoje gerbiama bendrovė, todėl neketiname pripažinti nusižengimų, kurių nepadarėme. Siekėme apsaugoti teisėtus savo interesus, kuriuos ir toliau ginsime teisme. Nenorime kištis į konkurentų kainodarą ir reguliuoti kino bilietų kainų rinkoje. Priešingai nei kitos kino teatrus valdančios įmonės, esame ne tik kino filmų rodytojai, bet ir platintojai. Būtent iš mūsų minėti kino teatrai įsigyja dalies kino filmų rodymo teises. Suprantame rinkos dalyvių norą į kino sales pritraukti kuo daugiau lankytojų siūlant žemesnes bilietų kainas, tačiau nemanome, kad tai daryti teisinga platintojų sąskaita“, – pranešime spaudai sako „Forum Cinemas“ generalinis direktorius Arūnas Baltrušaitis.

Sprendžiant iš tyrimo medžiagos, „Multikino“ ir „Cinamon“ siekė platinti kino bilietus su nuolaida ne savo, bet kino filmų platintojo – „Forum Cinemas“ – sąskaita, savavališkai mažindamos platintojui priklausantį užmokestį už filmų rodymą, o tai prieštarauja sąžiningai verslo praktikai.

Įmonės pranešime spaudai cituojamo „Sorainen“ partnerio dr. Daivio Švirino manymu, Konkurencijos taryba, atleisdama nuo baudos „Multikino“ ir „Cinamon“, ignoravo faktą, kad tarybai pateikti šių bendrovių „prisipažinimai“ apie tariamai sudarytą draudžiamą susitarimą bei prašymai atleisti nuo baudos neatitinka galiojančių teisės aktų reikalavimų, tarp jų – ir taisyklių, kurias patvirtino pati Konkurencijos taryba.

Daivis Švirinas

Kino teatrų tinklui „Forum Cinemas“ atstovaujantys teisininkai pabrėžia, kad nutarimas sudaro įspūdį, jog Konkurencijos taryba draudžiamo susitarimo, kurį turėtų sudaryti bent du subjektai, įrodymu laiko vienašališkus „Forum Cinemas“, kuris veikia ne tik kaip šių bendrovių konkurentas, bet ir kaip kino filmų platintojas, veiksmus, kuriais iš tiesų buvo siekiama teisėto tikslo – užkirsti kelią nesąžiningiems „Multikino“ ir „Cinamon“ veiksmams.

„Toks Konkurencijos tarybos sprendimas traktuoti „Forum Cinemas“ veiksmus saugant savo teisėtus interesus kaip Konkurencijos įstatymo pažeidimą ir bandymą daryti įtaką kainoms rinkoje yra ydingas. Taip sukuriama ūkio subjektų diskriminacija, kuri gali padaryti reikšmingos žalos pačiai konkurencijai“, – sako dr. D. Švirinas.

„Forum Cinemas“ atstovus stebina ir Konkurencijos tarybos argumentai vertinant tyrimo įrodymus.

Pavyzdžiui, „Forum Cinemas“ platinimo padalinio darbuotojo el. laiškas kitų kino teatrų darbuotojams „bilietus galite pardavinėti nors ir už 1 centą, bet tik savo dalies sąskaita“ laikomas įrodančiu „Forum Cinemas“ ir mėginimą drausti kitiems kino teatrams taikyti nuolaidas parduodant bilietus į kino filmus, nors akivaizdu, kad priešingai – tai yra atsiribojimas nuo bet kokio kišimosi į konkurentų kainodarą.

„Forum Cinemas“ kino teatrai labai dažnai taiko įvairias nuolaidas žiūrovams ir taip nuolat skatina konkurenciją tarp kino teatrų, kuriuose, beje, bilietų nuolaidų visuma yra itin didelė ir niekuomet nebuvo reguliuojama“, – sako A. Baltrušaitis.

„Forum Cinemas“ Konkurencijos tarybos nutarimą ginčys ir savo interesus gins teisme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)