Iki šiol Argentinoje galiojo oficialus valiutos kursas, kurį paskirdavo vyriausybė, jis sudarė 9,84 peso už dolerį.

Naujasis šalies prezidentas Mauricio Macri įvykdė vieną iš savo rinkimų pažadų ir atšaukė apribojimus. Iki šiol šalies centrinis bankas griežtai kontroliavo peso kursą, taip pat buvo įvesti kapitalo judėjimo apribojimai, dėl kurių argentiniečiai negalėjo laisvai pirkti dolerius.

Ekspertai ir analitikai prognozavo, kad, atšaukus apribojimus, peso vertė žymiai kris. Įvairiais vertinimais, valiuta turėjo nuvertėti maždaug 30 proc.

M. Macri oponentai perspėjo, kad devalvacija smarkiai sumažins eilinių argentiniečių pajamas ir santaupas, taip pat paskatins importuojamų prekių ir paslaugų kainų augimą.

Tačiau pats politikas aiškino, kad peso kursą būtina mažinti, siekiant paskatinti ekonomikos augimą, o tai padaryti galima atpiginus eksportą. Kaip skelbia prognozės, kitais metais Argentinos ekonomikai gresia recesija.

Savo rinkimų kampanijos metu M. Macri pažadėjo imtis grupės ekonominių ir politinių reformų, siekiant atgaivinti Argentinos ekonomiką.

Buvusi Argentinos prezidentė Cristina Kirchner 2011 metais įvedė apribojimus, tikėdamasi sustabdyti kapitalo nutekėjimą iš šalies ir užkirsti kelią mokesčių vengimui.

Naujasis Argentinos prezidentas planavo atšaukti valiutos keitimo apribojimus iškart po savo inauguracijos, tačiau dėl valiutos atsargų trūkumo Argentinos centriniame banke reforma buvo atidėta.

Anksčiau argentiniečiai turėjo teisę oficialiai išsikeisti ne daugiau kaip 2 tūkst. JAV dolerių per mėnesį ir turėjo gauti dokumentą su informacija, kur buvo iškeista valiuta.

Šalyje buvo du valiutos keitimo kursai: oficialusis (10 pesų už dolerį) ir valiutos keitimas juodojoje rinkoje (15 pesų už dolerį). Naujosiomis taisyklėmis įvedamas bendras kursas, kuris priartės prie buvusio „juodojo“ kurso.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)