Jame masiškai falsifikuota žinomų pasaulio kompanijų produkcija: „Ariel“, „Lenor“, „Vanish“, „Fairy“ ir kt. Fabrike ir sandėliuose rasta beveik 150 tonų žaliavos ar iš jos pagamintų produktų, kurių bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų.

MKT analitikai ir LKPB pareigūnai, stebėdami ir analizuodami prekių srautus iš Lietuvos į trečiąsias šalis ir kitas ES valstybes, chemijos pramonės rinką, fiksuodami falsifikuotų prekių sulaikymus užsienyje, nustatė, kad Lietuvoje, Šiauliuose, gali būti masiškai klastojama garsių pasaulio buitinės chemijos gamintojų produkcija.

Pasak pranešimo, dar 2015 m. spalio 16 d. prie pat Lietuvos – Latvijos sienos muitinės pareigūnai sulaikė krovininį vilkiką „Mercedes Benz“, vežusį beveik 4 tonas skalbimo priemonių „Ariel“.

Lietuvos muitinė kreipėsi į šios produkcijos intelektinės nuosavybės savininkę, kompaniją „Procter&Gamble“, kuri nustatė ir patvirtino, kad minėtos prekės yra suklastotos ir turi būti sunaikintos.

Tęsdami tyrimą, pareigūnai nustatė tikslią nelegalaus fabriko, pagaminusio aukščiau minėtą falsifikuotą produkcija, buvimo vietą, o taip pat – tris Lietuvos įmones, galimai užsiėmusias tokio pobūdžio nelegalia veikla. Vienoje jų buvo gaminama falsifikuota produkcija, kitos organizavo nelegalios produkcijos sandėliavimą, platinamą užsienyje ir Lietuvoje.

Gruodžio 15 – 16 dienomis MKT ir LKPB pareigūnai netikėtai patikrino šių Lietuvos įmonių – „Oistus“, „EPS sistemos“ ir „Valdpra“ patalpas Šiauliuose ir Šiaulių rajone.

Šiaulių rajono Bubių kaime esančiose įmonės „Oistus“ gamybinėse patalpose rastas nelegalus buitinės chemijos fabrikas, kuriame, naudojant specialią įrangą cheminės medžiagos buvo maišomos, o gauta produkcija pakuojama į žinomų prekių ženklais pažymėtas talpas.

Pasak pranešimo, šitaip buvo klastojama įvairių žinomų pasaulio kompanijų produkcija: „Ariel“, „Lenor“, „Vanish“, „Fairy“, Head & Shoulders“, „Mister Proper“, „Praktik“. Gamyba vyko antisanitarinėmis sąlygomis, nesilaikant higienos normų, tad gaminių kokybė pareigūnams kelia didelių abejonių – produktų mėginiai atiduoti ištirti Muitinės laboratorijai, kuri nustatys ar juos buvo saugu vartoti.

Iš viso Bubių fabrike rasta daugiau nei 94 tonos žaliavos ir iš jos pagamintų skalbikių, ploviklių, valiklių ir pan.

Nelegalūs gaminiai buvo sandėliuojami ne tik minėtame fabrikėlyje, bet ir dar mažiausiai trijuose „Oistus“, „EPS sistemos“ ir „Valdpra“ priklausančiuose sandėliuose, Šiaulių mieste – Girulių, Architektų ir Pramonės gatvėse. Visuose juose atlikus kratas bendras sulaikytų gaminių kiekis, preliminariais duomenimis siekia 150 tonų, apytikslė jo vertė – 300 tūkst. eurų. Beje, viename iš sandėlių rasta ir 2,5 tonų kavos „Vergnano“.

Kratų metu buvo sulaikyti du asmenys – S. S. ir S. R., kurie po apklausos buvo paleisti, skyrus kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti. MKT Klaipėdos skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 204 str. (Svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimas), tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokurorai.

MKT pareigūnai kviečia atsiliepti Lietuvos prekybininkus, pirkusius gaminius iš minėtų bendrovių – „Oistus“, „EPS sistemos“ ir „Valdpra“, o falsifikuotas prekes prašome kuo skubiau išimti iš prekybos. Kai kurie didieji prekybos tinklai, nedelsdami, bendradarbiaudami su teisėsauga, jau dabar tai daro, apsaugodami gerą vardą ir vartotojų teises.

Klastotos produkcijos tolimesnis platinimas negalimas. Už tokią veiką numatyta baudžiamoji atsakomybė LR Baudžiamojo kodekso 204 straipsnyje „Svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimas“, todėl nukentėjusius prekybininkus kviečiame bendradarbiauti ir kreiptis į Muitinės kriminalinę tarnybą.

Suteikta informacija bus svarbi atliekant tolesnius tyrimo veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)