Jau trečią kartą „BZN start“ ir partnerių organizuojamuose didžiausiuose ir preztižiniuose startuolių apdovanojimuose šiemet dalyvavo rekordinis skaičius jaunųjų verslininkų. Iš viso jų registravosi daugiau nei 300, tačiau į finalininkų sąrašą ir „BZN start“ startuolių enciklopediją pateko ne visi.

Džiaugėsi įvairove

„BZN start“ įkūrėja ir redaktorė Živilė Baubonienė labiausiai džiaugėsi tuo, kad kiekvienais metais kyla apdovanojimų dalyvių lygis.

„Verta pasidžiaugti, kad verslas tapo daug brandesnis, o idėjos daug stipresnės. Startuolių bendruomenė jau daug labiau įgudusi. Nors, kaip rodo statistika, jų amžius, išsilavinimas, socialinė padėtis labai skiriasi, užmojai pristatyti savo idėją pasauliui vienodai ambicingi!“ – sakė ji.

Dalyvių spektras iš tikrųjų įvairus. Dar kartą buvo galima įsitikinti, kad startuolių pasaulis atviras visiems.

Jauniausiam startuolio įkūrėjui dar tik septyniolika, o vyriausiam jau 69 metai. Vidutinis startuolio įkūrėjo amžius yra 31 metai. Moterų įkūrėjų pristatyta 60 (18 proc.), o vyrų įkūrėjų skaičius siekė 277 (82 proc.). Dalyviai skyrėsi ir savo laimėjimų įvairove. Vieni, tokie kaip „Trafi“, investicijas jau skaičiuoja milijonais, o kiti jų dar tik ieško. Investicijų pritraukė net 28 startuoliai.

Išrinkti geriausieji

Startuolių gerbėjų ir komisijos narių balsai lėmė laimėtojus. Šiemet startuoliai pretendavo į 11 nominacijų.

Išradingiausiu finansuotu startuoliu tapo komanda „Trafi“ (įkūrėjai Martynas Gudonavičius (Jonava), Algimantas Krasauskas (Ylakiai), Mantas Vizbaras ir Jurgis Pašukonis iš Vilniaus), sukūrusi susisiekimo viešuoju transportu planavimą. Šį startuolį apdovanojo žinių kanalas „Info TV“ ir suteikė 1 000 sekundžių „Info TV“ eterio.

Išradingiausiu moksleivio startuoliu tapo komanda „The Top“ (įkūrėjai Aurintas ir Donatas Bubinai iš Vilniaus). Moksleivis kartu su tėčiu ėmėsi įgyvendinti vertikaliuoju „topo“ principu paremtą socialinį tinklą, skirtą dalytis, varžytis ar stebėti, kas gi sąrašo viršuje. Startuoliui įteiktas „Lietuvos Junior Achievement“ prizas – pietūs su verslininku Vladu Lašu.

Išradingiausiu programėlių startuoliu šiemet tapo „Plag**“ (įkūrėjai Ilja Zudinas ir Pavelas Panovas iš Maskvos), sukūręs socialinį tinklą, kuriame nėra draugų arba sekimo funkcijų. Jaunuoliams atiteko DELFI įsteigtas prizas – 1 000 000 parodymų naujienų portale DELFI ir DELFI grupės portaluose.

Išradingiausiu pumpuriniu startuoliu šiemet pripažintas „Probiomas“ (įkūrėjai Erikas Treskovskis, Ivona Mikutavičienė, Andrejus Smirnovas iš Vilniaus ir Daiva Staradumskytė iš Kauno), kuriantis rinkai inovatyvius probiotinius gaminius. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) jiems įteikė išskirtinį ir inovatyvų paveikslą.

Išradingiausiu startuoliu tapo „Reikiabus.lt“ komanda (įkūrėjai Andrius Užusienis iš Jekaterinburgo ir Kristina Užusienė iš Panevėžio). Jie rinkai pasiūlė naujausių darbų banko ir specialistų duomenų bazę, paieškos sistemą. Startuoliui atiteko „Swedbank“, AB, atstovo įteiktas prizas – komandos formavimo sesija.

Išradingiausiu startuoliu nuo 40 jau antrus metus iš eilės tapo „eProtai“ (įkūrėjas Arūnas Balvočius iš Vilniaus), propaguojantis intelektualų viktorinas ir protmūšius. Startuolio komandą džiugino „Žinių radijo“ įsteigtas prizas – 5 000 sekundžių eterio.

Metų startuolių bendruomene iš kandidatų išrinkta „Startup Lithuania“, skirta startuolių tinklui plėtoti. Bendruomenei įteiktas Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacijos (VCA) prizas – 2 val. konsultacijų su dviem investuotojais.

Išradingiausiu studento startuoliu išrinktas „BananaCar“ (įkūrėjas vilnietis Aleksandras Luzganovas). Jaunuolis kartu su komanda išvystė vairuotojų ir pakeleivių paieškos platformą. Jiems įteiktas Mykolo Romerio universiteto įsteigtas prizas – pasinaudoti MRU LAB renginių ir posėdžių erdvėmis (5 val.).

Išradingiausiu technologiniu startuoliu tapo „Siuntinukas.lt“ (įkūrėjai Andrius Užusienis iš Jekaterinburgo ir Kristina Užusienė iš Panevėžio). Vyras su žmona sukūrė klientų ir vežėjų paieškos bei užsakymo platformą. Šiam startuoliui atiteko advokatų kontoros „Sorainen“ prizas – 1 500 eurų vertės teisinės paslaugos.

Šiemet buvo įsteigtos ir papildomos nominacijos, kurias rinko patys startuoliai.

Metų spurto titulas atiteko startuoliui „Kanapė“. Įkūrėjos tauragiškė Jūratė Kubaitytė ir alytiškė Rūta Meškauskienė užsiima šviesą atspindinčių drabužių gamyba. Komandai įteiktas „Invegos“ prizas – pusryčiai arba pietūs su „Invegos“ generaliniu direktoriumi ir „Invegos“ medalis (sidabrinė moneta).

Metų komanda startuolių sprendimu išrinkta „Plag**“ komanda, pelniusi ir pagrindinį išradingiausio programėlių startuolio titulą. Startuoliui skirtas „BZN start“ prizas – 500 eurų vertės reklamos paslaugų paketas portale „BZN start“.

Nori numarinti socialinį tinklą „Facebook“

Du apdovanojimus susižėrusio „Plag**“ atstovė Laura Kornelija Inamedinova priminė, kad projektas ypatingas ir tuo, kad kurtas rusų, bet Lietuvoje.

„Pati idėja gimė tada, kai jos branduolys dirbo visai su kitu projektu. Tačiau nuspręsta, kad jis niekur neišjudės ir imtis ko nors kita. Pamačius, kad „Plag**“ idėja tikrai gali nustebinti pasaulį ir padaryti didelę įtaką, pradėta ieškoti investuotojų. Taip išėjo, kad tada persikelta į Lietuvą ir po truputėlį pradėta dirbti. Taigi čia persikelta dėl investuotojų. Dirbame su „Imi.vc“, o, kadangi jie dirba Lietuvoje, viskas buvo logiška“, – teigė ji.

Dabar jau tarptautiniam projektui ambicijų tikrai netrūksta. Ant scenos L. K. Inamedinova rėžė drąsų pareiškimą: „Mes norime visus priversti pamiršti „Facebook“. Kokia dabar didžiausia „Facebook“ ar „Instagram“ problema? Juose viskas priklauso nuo tavo draugų. Tik jie mato tavo žinutę. Čia ką nors paskelbus pranešimą gauna keturi arčiausiai esantys žmonės. Jeigu jiems tai patinka, žinia skleidžiama toliau. Nėra jokių draugų. Tavo auditorija yra visi žmonės, kuriems patinka tavo pateikta informacija“, – dėstė ji.

Tėvo ir sūnaus komanda

Šiemet apdovanojimas įteiktas ir geriausiam moksleivio startuoliui. Tai startuolis, kuriame bent vienas iš komandos narių dar yra moksleivis. Šį prizą gavo mobilioji programėlė „The Top“, kurią sukūrė Donatas ir Aurintas Bubinai.

Tėvas ir sūnus dirba kaip komanda, kurioje visi lygiaverčiai. „Visa techninė dalis yra Aurinto. Mano patirtis labiau iš verslo pusės. Taigi gal ir keista, bet visi technologiniai sprendimai yra Aurinto. Ir programėlė, galiu pasakyti, yra pasaulinio lygio. Ji labai gerai suprogramuota, puikiai veikia. Tai mane net nustebino. Dabar dirbti su Aurintu nuostabu. Juk visai nesvarbu, ar programuotojas yra moksleivis, svarbu rezultatas, kuris yra pasaulinio lygio“, – džiaugėsi D. Bubinas.

Daug brandesni startuoliai


Vienas iš vertinimo komisijos narių Aivaras Janušauskas, „Swedbank“ Verslo aptarnavimo kokybės departamento vadovas, pastebėjo, kad šiemet startuoliai daug brandesni.

„Anksčiau daugiau buvo pastebimas maksimalizmas. Dabar jie arčiau žemės, suvokia verslo procesą, kiek reikia įdėti pastangų, atsakomybės ir kad užkariauti pasaulį – ne vienos dienos reikalas.“ Startuoliams šalia entuziazmo specialistas patarė niekada nepamiršti pradinės idėjos, kas paskatino jos imtis, dėl ko ir kam tai daroma. „Svarbu nepamesti idėjos ir apsibrėžtos krypties. Tai suteiks nuoseklų judėjimą į priekį“, – pabrėžė A. Janušauskas.

Komisijos narys Artūras Asakavičius iš advokatų kontoros „Sorainen“ teigė, kad vertindamas startuolius ieškojo ir savotiškos ugnelės jų akyse.

„Matyt, didžiausias sėkmės veiksnys yra begalinis tikėjimas savimi ir tuo, ką kuri. Manau, kad dar labai svarbus ir užsispyrimas. Ne viskas juk gyvenime taip paprasta. Todėl startuolio vystymui būtina pasiryžti. Problemų tikrai bus, o jeigu nebus pasiryžimo, vieną dieną galima ir nuleisti rankas. Pagaliau labai svarbu ir palaikyti vienam kitą. Visiems būna juodų dienų. Reikia, kad kolega padėtų, pakeltų už rankos. Tokia juk yra tikra komanda“, – kalbėjo teisininkas. Nugalėtojams jis linkėjo neužmigti ant laurų ir nepamiršti to, kas svarbiausia.

„Didžiulis susidomėjimas plėtoti naujus verslus rodo, kad Lietuva turi didelį potencialą ir universitetuose įgytos žinios gali atvesti į sėkmingą verslą. Esu tikras, kad su kai kuriais jūsų išradimais ar technologiniais sprendimais susidursime jau greitai. Linkiu jaunoms įmonėms tobulėti, augti, nebijoti konkuruoti ir savo inovacijomis stebinti mus toliau“, – teigė MITA direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Arlauskas.

Apie „BZN start“


Didžiausia Lietuvoje suburta startuolių ir jauno verslo bazė. Jau trečius metus leidžiama didžiausia jauno verslo enciklopedija „Startups WIKI 2015“ ir organizuojami prestižiniai apdovanojimai „Startup Awards 2015“. Konkurse ir enciklopedijoje gali dalyvauti ne daugiau nei trejus metus nuo įkūrimo pradžios veikiantys startuoliai.