Ir šioje knygoje neapsieita be kriminalų – pasakojama ne tik apie verslą, bet ir apie verslininkų santykius su banditais, kurie tais laikais juos be perstojo atakuodavo. Iškalbingas knygos pavadinimas - „Trylika tamsaus lietuviško verslo paslapčių“.

Rašytojas sako, kad mintis apie tokią knygą gimė praėjusią vasarą. Dviračiu važiuodamas Gedimino prospektu Vilniuje pamatė visureigį „Mercedes Benz“, o jame – turtingiausią Lietuvos žmogų, VP grupės valdybos pirmininką Nerijų Numavičių.

D. Dargį nustebino, kad turtingiausias šalies žmogus važinėja ne itin prabangiu automobiliu ir be apsaugos, be palydos. Susimąsčius apie tai, kaip šis verslininkas sugebėjo sukaupti milžinišką turtą, vertinamą maždaug milijardu eurų, kilo mintis parašyti knygą apie didžiuosius Lietuvos verslininkus. Per tris mėnesius darbas buvo baigtas.

Pasak autoriaus, darbas buvo varginantis. „Tai pati sunkiausia knyga. Visus labai ilgai teko įkalbinėti. Verslininkų sąrašas buvo daug ilgesnis, tačiau dalies nepavyko įkalbėti“, - sakė D. Dargis.

Knygos pabaigoje pateikiamas kalbėti apie savo verslo pradžią atsisakiusių turtuolių ir kitų žinomų šalies asmenų, sąrašas.

„Trylikoje tamsaus lietuviško verslo paslapčių“ aprašyta trylika garsių verslininkų, tarp jų N. Numavičius, Augustinas Rakauskas („Senukai“), Tautvydas Barštys („Kauno grūdai“), Lyda Lubienė („Achema“).

Autoriaus manymu, šių žmonių istorijos įdomiausios.

Labai įdomių dalykų papasakojo ir koncerno „MG Baltic“ savininkas Darius Mockus. Bene pirmasis ir skandalingai išgarsėjęs šalies verslo veikėjas Arvydas Stašaitis atvirai pasakojo apie susitikimus su banditais ir spec. tarnybomis.

Šioje knygoje panaudota ir archyvinė medžiaga iš senų baudžiamųjų bylų. „Trylikoje tamsaus lietuviško verslo paslapčių“ paviešintos istorijos iš dviejų turtingiausių Kauno verslininkų tamsios praeities.

Savo knygą autorius vadina dokumentiniu verslo detektyvu.

Kai kurie pašnekovai atsiverdavo tik išjungus diktofoną. Pavyzdžiui, vienas turtingiausių šalies žmonių, išjungus diktofoną, prisiminė, kaip jo namuose lankėsi vienas garsiausių samdomų žudikų (dabar jis jau negyvas). Susitikimas vyko virtuvėje.

Žudikas profesionalas verslininkui siūlė „savais metodais“ išspręsti pradanginto brangaus krovinio problemą. Tačiau pasiūlymą verslininkas atmetė, nes sklandė gandai, jog tas žudikas, įvykdęs užsakymą, vėliau nužudydavo ir užsakovus, kad neliktų jokių liudininkų.

Paklaustas, ar tikrai pirmasis milijonas būna nešvarus, D. Dargis atsakė: „Kalbėjau apie tai su įvairiais esamais ir buvusiais spec. tarnybų pareigūnais. Išgirdę tokį klausimą jie visi atsakė maždaug vienodai, kad Lietuvoje turbūt nė vieno švento nėra“.

Keletą mėnesių su verslininkais bendravęs rašytojas reziumavo: „Pinigai neatneša šimtaprocentinės laimės. Kuo daugiau pinigų, tuo daugiau problemų“.

Penktą knygą rašydamas D. Dargis sakė norėjęs atskleisti nematomą gyvenimo, kuriame vyksta nuolatinės kautynės dėl didelių pinigų, pusę. Populiarių knygų autorius teigė daugiau kaip dvejus metus negalėjęs nieko naujo parašyti ir išleisti, nes nesurasdavęs tinkamo įkvėpimo. „Šią išskirtinę knygą sėkmingai užbaigti įkvėpė viena mūza, apie kurią bus subtiliai užsiminta ypatingos padėkos vertų žmonių sąraše“, - paslaptingai kalbėjo naują knygą pristatantis rašytojas, žurnalistas D. Dargis.

Šalies knygynuose naujausia D. Dargio knyga „Trylika tamsaus lietuviško verslo paslapčių“ pasirodys gruodžio 18 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)