„Taip, atvažiavo, paprašė dokumentų - mes jiems viską atidavėme, nematau čia kažkokių didelių problemų“, - BNS sakė jis.

Raštu perduotame komentare, kuriame paaiškina STT atliktų veiksmų aplinkybes, R. Dudonis tvirtino, jog jo vadovaujama įmonė paskelbusi aukcioną pardavė statinį sostinės Žvėryno mikrorajone. Anot jo, inventorizuoti ir parduoti pagrindinėje veikloje nenaudojamą turtą įmonę įpareigojo savivaldybė, norėjusi „pagerinti savo finansinius srautus“.

„Vienas iš tokių turtų, parduotas 2015 metų pradžioje, buvo 1 proc. baigtumo statinys, registruotas adresu Žalioji g. 3, Vilniuje. Dėl mažo baigtumo VVK nepavyko suformuoti atskiro sklypo ir taip padidinti parduodamo daikto vertę, todėl aukciono būdu buvo parduotas tik pats 1 proc. baigtumo statinys, „kabantis“ įmonės balanse ir nenaudojamas nuo 1995 metų“, - tvirtino R. Dudonis.

Anot jo, pardavimo vertei nustatyti buvo užsakyta nepriklausoma statinio vertinimo ekspertizė, kuria ir buvo vadovaujamasi.

„Pardavimui buvo gautas atitinkamas NŽT sutikimas. Nebaigtą statinį įsigijo didžiausią kainą aukcione pasiūliusi bendrovė. Detalios informacijos, kokie buvo įgijėjo ketinimai ir tolesni veiksmai, VVK neturi“, - nurodė R.Dudonis.

Kaip skelbta, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai atliko kratas ir dokumentų poėmį Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Vilniaus miesto skyriuje, kuris be konkurso išnuomojo bendrovėms skirtus daugiau nei 1 mln. eurų vertės žemės sklypus prestižiniame Žvėryno rajone.
STT Vilniaus valdybos viršininkas Daumantas Pocius BNS teigė, jog įtarimai šiame tyrime kol kas niekam nepareikšti.

„Įtariama, kad klastojant dokumentus ir NŽT Vilniaus skyriaus darbuotojams piktnaudžiaujant tarnyba, Vilniaus mieste buvo išnuomoti du bendrovių reikmėms skirti sklypai, kurių vertė - 757 tūkst. ir 395 tūkst. eurų“, - pranešime spaudai nurodė STT.

Pasak STT, įtariama, kad tarnyba pateikė neteisingus dokumentus, o tai žinodami NŽT darbuotojai neteisėtai - ne aukciono būdu pasirašė valstybinės žemės nuomos sutartis.

NŽT viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Audrius Gelžinis sakė, nuomos sutartis, NŽT nuomone, „buvo galimai ydinga“ ir NŽT buvo pradėjusi jos nutraukimo procedūras.

„Jos pradėtos iškart po to, kai mes lapkričio 12 dieną gavom iš Žemės ūkio ministerijos raštą, kuriame buvo specialiai sudarytos komisijos rekomendacija, siūlymas inicijuoti valstybinės žemės sklypo nuomos sutarties nutraukimą“, - komentavo A.Gelžinis.

R.Šimašius: nustačius nusikalstamą veiklą, būtų svarstomas jos vadovo likimas

Jei Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nustatys pažeidimų ar nusikalstamos veiklos požymių Vilniaus vystymo kompanijoje (VVK), reakcija bus „greita ir vienareikšmė“, sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Tai yra vienas iš įmonių vadovų, kurie dar nepakeisti man vadovaujant pusę metų - kol kas atliekame detalią analizę, dokumentų vertinimą, kaip viskas vyksta - teisėtai ar neteisėtai. Esu girdėjęs įvairių gandų, kurie yra prieštaringi ir į juos žiūriu rimtai (...). Jei pasitvirtins tie faktai, kad kas nors netinkamai padaryta, reakcija bus greita ir vienareikšmė“, - BNS sakė R.Šimašius.

„Taip, jeigu pasitvirtins. Žiūrėsime, kokia bus situacija“, - patvirtino jis, paklaustas, ar tai reikštų VVK vadovo Renato Dudonio atleidimą.

Remigijus Šimašius

R.Šimašius taip pat pasakojo, jog jam būnant meru savivaldybė jau keletą kartų kreipėsi į teisėsaugą dėl NŽT Vilniaus skyriaus sprendimų. Pastarąjį kartą tai esą padaryta dėl Konstitucijos pr. 14 esančio planetariumo sklypo grąžinimo procedūros, kur, anot mero, „yra akivaizdžiai surežisuotas restitucijos atvejis“.

„Dėl Nacionalinės žemės tarnybos patys esame inicijavę ne vieną kreipimąsi į teisėsaugos institucijas, dėl, mano supratimu, nepabijosiu to žodžio, nusikalstamos bent jau Vilniaus padalinio veiklos, nes buvo akivaizdžiai veikiama prieš viešąjį interesą“, - BNS sakė R.Šimašius.
Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai antradienį lankėsi Nacionalinės žemės tarnyboje (NŽT) Vilniaus miesto skyriuje bei Vilniaus miesto savivaldybės įmonėje „Vilniaus vystymo kompanija“ (VVK).

Anot STT, NŽT Vilniaus miesto skyrius be konkurso išnuomojo daugiau nei 1 mln. eurų vertės žemės sklypus prestižiniame Žvėryno rajone. VVK anksčiau per aukcioną pardavė šioje vietoje turėtą nebaigtą statinį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)