STT Vilniaus valdybos viršininkas Daumantas Pocius BNS teigė, jog įtarimai šiame tyrime kol kas niekam nepareikšti.

„Įtariama, kad klastojant dokumentus ir NŽT Vilniaus skyriaus darbuotojams piktnaudžiaujant tarnyba, Vilniaus mieste buvo išnuomoti du bendrovių reikmėms skirti sklypai, kurių vertė - 757 tūkst. ir 395 tūkst. eurų“, - pranešime spaudai nurodė STT.

Pasak STT, įtariama, kad tarnyba pateikė neteisingus dokumentus, o tai žinodami NŽT darbuotojai neteisėtai - ne aukciono būdu pasirašė valstybinės žemės nuomos sutartis.

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Audrius Gelžinis DELFI sakė, kad STT vizitai jiems jau tapo įprasti.

„Jie dažnai pas mus lankosi“, – sakė jis, paklaustas, dėl ko ketvirtadienį atlikta krata.

„Aš nežinau, čia reiktų STT paklausti, kodėl per 15 NŽT veiklos metų nebuvo nė vieno tyrimo, o šiemet pradėti jau 7 ar 8“, – pridūrė jis.

Vėliau BNS jis patvirtino, kad pareigūnai atliko bylų poėmius.

„Ten vyko bylų poėmiai. Kalba eina apie nuomos sutartį Žvėryne, Žaliojoje gatvėje, Vilniuje. Sutartis buvo sudaryta šiemet, bet šitos sutarties nutraukimo procedūros jau buvo pradėtos lapkričio 16 dieną“, - BNS sakė A. Gelžinis.

A. Gelžinis pripažino, kad nuomos sutartis, NŽT nuomone, „buvo galimai ydinga“ ir buvo pradėjusi nutraukimo procedūras.

„Jos pradėtos iškart po to, kai mes lapkričio 12 dieną gavom iš Žemės ūkio ministerijos raštą, kuriame buvo specialiai sudarytos komisijos rekomendacija, siūlymas inicijuoti valstybinės žemės sklypo nuomos sutarties nutraukimą“, - komentavo A.Gelžinis.

Apie tai, jog STT apklausė tarnybos Vilniaus skyriaus vadovą Arvydą Jušką, NŽT vadovė Daiva Gineikaitė pranešė spalio pradžioje.

A.Juška tuomet sakė, jog STT pareigūnas apklausos metu bandė jį įkalbėti, kad būtų įduodama NŽT vadovybė. Pati tarnybos vadovė šiuos STT veiksmus teigė laikanti verslo ir politikos interesais.

Daiva Gineikaitė
„Ypač Vilniaus miestas yra labai daug verslo grupuočių interesų, tų pačių politikų labai daug interesų ir manau, kad man atėjus ir bandant skaidrinti šitą veiklą, atėjus naujam Vilniaus miesto vedėjui, kuris atsisakė vykdyti kažkokius neteisėtus prašymus, gali būti, kad yra toks noras susidoroti. Aš taip galvoju“, - tuomet sakė D. Gineikaitė.

Konkrečių sklypų ar veiksmų, dėl kurių tarnybos darbuotojai esą patiria spaudimą, D. Gineikaitė tuomet neįvardijo, bet spėliojo, jog kieno nors nepasitenkinimą esą galėjo sukelti tarnybos atkuriama nuosavybė į vertingą žemę, taip pat jos siūlymas trauktis iš pareigų Šilutės, Utenos ir Palangos skyrių vadovams, mat ten rasta daug pažeidimų.

Tuo metu pats A. Juška minėjo tikrinęs stambių bendrovių - „Teo LT“, „Hanner“ ir „MG Valdos“ įmonių sklypus, ar šie naudojami pagal paskirtį.

Arvydas Juška

Rugpjūčio pabaigoje D. Gineikaitė kreipėsi į policiją nurodydama, kad po NŽT šventės važiuodama savo automobiliu vos nepateko į autoįvykį, nes keliose vietose buvo subadytos jos automobilio padangos.

Tuomet ji šį incidentą siejo su tarnybos skyriuose vykdomais patikrinimais ir inicijuota pertvarka.

Šiuo metu A. Juška nebedirba NŽT - Vilniaus skyriui laikinai vadovauja Giedrė Girdenytė. A. Gelžinis BNS nurodė, kad A. Juška išėjo iš darbo prieš daugiau nei mėnesį dėl sveikatos problemų.

„Jis buvo iškviestas STT apklausai dėl ankstesnių tyrimų ir po to jis išėjo savaitei atostogų, nes jam buvo blogai su sveikata. Kiek žinau, jis dar prašė atostogų, nes jo sveikata bloga, bet direktorė sakė, kad mums reikia dirbančio žmogaus. Jis tuomet parašė pareiškimą ir išėjo“, - paaiškino NŽT atstovas.

Rugpjūčio pabaigoje D. Gineikaitė kreipėsi į policiją nurodydama, kad po NŽT šventės važiuodama savo automobiliu vos nepateko į autoįvykį, nes keliose vietose buvo subadytos jos automobilio padangos. Tuomet ji šį incidentą siejo su tarnybos skyriuose vykdomais patikrinimais ir inicijuota pertvarka.

DELFI primena, kad liepos mėnesį Viešųjų pirkimų tarnyba skelbė, kad atlikusi Nacionalinės žemės ūkio tarnybos tyrimą, nustatė daugybę pažeidimų.

VPT įtarimą sukėlė NŽT pirkimai, kurių vertė siekė beveik 10 mln. eurų. Daug priekaištų NŽT rugsėjį pažėrė ir Valstybės kontrolė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)