Mokesčių įstatymais piktnaudžiavusiems sutuoktiniams VMI priskaičiavo sumokėti į biudžetą 1,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), delspinigių ir baudų, rašoma VMI pranešime spaudai.

Patikrinimo metu VMI nustatė, kad sandorio metu parduotų senos statybos pastatų kaina, nepriklausomų ekspertų vertinimu, viršijo vidutinę rinkos vertę 6,73 mln. €, arba 4 kartus. Pvz., cisternos buvo įkainotos 174 tūkst. €, t.y., 35 kartus brangiau, nei jų rinkos vertė; mazuto pastatas - 16 kartų brangiau ir pan. Pastatų kainą iki neregėtų aukštumų užkėlę verslininkai gautas pajamas deklaravo, tačiau „prisitaikė“ GPM lengvatą (nustatytą laikotarpį fizinio asmens išlaikyto ir parduoto nekilnojamojo turto pajamos neapmokestinamos GPM) ir pajamų mokesčio nemokėjo.

„Mokesčių administratorius įvertinęs visas aplinkybes konstatavo, kad sutuoktiniai, padidinę parduodamo turto kainą, siekė įforminti gautas GPM neapmokestinamas pinigines lėšas, o sandorio aplinkybės buvo iškreiptos siekiant mokestinės naudos. Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad šiuo atveju skirtumas nuo gautos objektų pardavimo kainos ir parduoto turto vidutinės rinkos vertės laikomas kitomis su darbo santykiais nesusijusioms ir ne individualioms veiklos pajamomis, kurios įstatymo nustatyta tvarka yra apmokestinamos GPM, o mokestį turi sumokėti asmenys, gavę mokestinės naudos, t.y., akcininkas ir jo sutuoktinė“, - pranešime spaudai cituojama Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Be to, akcininko vadovaujama įmonė, neturėdama lėšų atsiskaityti už pastatus, buvo priversta skolintis. Paskolą jai suteikė pats savininkas, su finansinių sunkumų turinčia įmone sudaręs ekonominiu požiūriu jai nenaudingą sandorį bei papildomai susižėręs apie 440 tūkst. eurų palūkanų, kurios pagal tuo metu galiojusias GPM įstatymo nuostatas buvo neapmokestinamos. Patikrinimo metu įvertinus nustatytas aplinkybes, palūkanų forma išmokėta pinigų suma priskirta verslininko gautoms kitoms su darbo santykiais nesusijusioms ir ne individualioms veiklos pajamoms, jam priskaičiuota sumokėti GPM.

Verslininkui ir jo sutuoktinei mokesčių administratorius iš viso priskaičiavo sumokėti 1,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio, delspinigių ir baudų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)