„Verslo etika privalo tapti neatskiriama mūsų kasdienio gyvenimo ir kultūros dalimi, padėsiančia verslo bendruomenei išlikti gyvybinga ir tapti klestinčia. Šio forumo dalyviai siekia teigiamų pokyčių ir yra pasirengę reikalauti jų iš kitų“, – sakė „Mažeikių naftos“ generalinis direktorius amerikietis Paulas Nelsonas Englishas.

Pasak jo, daug lengviau dirbti tokioje aplinkoje, kur nereikia jaudintis, ar sumokėjai reikalingam žmogui, ar pakako pinigų, ir kiek jis pareikalaus sumokėti rytoj. „Aš neatvykau iš sterilios visuomenės, bet ir Lietuvoje reikia stengtis, kad padėtis gerėtų. Atsidūrusi 44 vietoje pagal korupcijos reitingą, ši šalis neatrodo gerai“, – teigė jis.

Verslo planas – tai gyvenimo dalis

Renginyje buvo apie 100 dalyvių. Tai rodo, kad mūsų verslo bendruomenei etikos klausimai darosi vis svarbesni. Kaip pažymėjo P. N. Englishas, verslas ir etika bei korupcijos mažinimas – tiesiogiai susiję su pelnu. Tai rodo tyrimai.

Pranešimą skaitęs brolis Arūnas Peškaitis OFM prisiminė vienos jaunos studentės pasakymą, kad gyvenimas yra ne kas kita, kaip tam tikras verslo planas: mokėjimas veikti, mąstyti, nuteikti save, paveikti kitus. Kitaip – negyvensi, būsi išmestas „už borto“. Pasak vienuolio, skaitančio scientologijos paskaitas, tik jaunam žmogui gali taip atrodyti. Psichologai ir psichoterapeutai pripažįsta, kad žmogus visuomet siekia vientisumo, integralumo, prasmės ir savirealizacijos. Jis blogai jaučiasi, kai veiklos metodai nukrypsta nuo tam tikros krypties, nesaistomi vertybių ir prasmių.

Vientisumui nutrūkus, gali atsirasti psichikos sutrikimų. Vienuolis palinkėjo, kad verslo planas tilptų į gyvenimą, o ne atvirkščiai – gyvenimą įspraustume į savotišką verslo planą.

Laisva nuo kyšių zona

Forumo rezoliuciją rengė įmonių vadovai. Dokumento esmė – pasitikėjimas ir skaidrumas privalo tapti neatsiejama Lietuvos verslo bendruomenės ir visos visuomenės dalimi. Pasikeitimai prasideda nuo lyderių. Lietuvos verslo bendruomenė turi prisiimti šią atsakomybę ir pademonstruoti lyderio sugebėjimus.

Investuotojų forumas verslo bendruomenės nariams siūlo tapti laisvos nuo kyšininkavimo zonos nariais. Nedvejojant atskleisti paramą ir ryšius su politinėmis partijomis bei santykius su valstybės pareigūnais. Sukurti ir remti nepriklausomą, nešališką korupcijos atskleidimo bei viešinimo mechanizmą.

Rezoliucija bus gyvybinga

Galima sakyti, į pirmą tokį renginį Lietuvoje atvyko daugybė garbingų svečių, tarp jų – prezidentas Valdas Adamkus. Užkulisiuose buvo kalbama, kad visus sužavėjo mūsų šalies vadovo kalba. Pirmiausia V. Adamkus perskaitė pranešimą, o paskui nuoširdžiai pasidalijo jam svarbiomis mintimis ir uždegė viltimi, kad įveikti korupciją mūsų šalyje įmanoma.

Forume kalbėjo nepaprastasis ir įgaliotasis JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas, nepaprastoji ir įgaliotoji Švedijos Karalystės ambasadorė Malin Kärre, „Transparency International“ Europos ir Centrinės Azijos regiono direktorius Miklosas Marschallas, Harvardo Universiteto Etikos ir profesijų centro vykdomasis direktorius Arthuras Applbaumas, taip pat kiti verslo etikos ekspertai iš užsienio ir Lietuvos.

Be „Mažeikių naftos“ – renginio iniciatorių atstovės, Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė bei verslo etikos srityje besispecializuojanti „Ernst & Young“ vyresnioji vadybininkė iš Olandijos dr. Sylvie C. Bleker-van Eyk patikino, kad priimta rezoliucija tikrai bus gyvybinga. R. Skyrienė sakė apsiimanti prižiūrėti, kad viskas, kas yra verslininkams svarbiame dokumente, būtų įgyvendinta.

Be jau minėtų asmenų ir organizacijų, forumą inicijavo Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Jungtinių Tautų vystymo programa ir ICC Lietuva.

Korupcijos indeksas (pagal didėjimą)

Suomija
Naujoji Zelandija
Danija
Islandija
Singapūras
Švedija
Šveicarija
Norvegija
Australija
Nyderlandai
31. Estija
44. Lietuva
90. Rusija
(vertintos 185 pasaulio valstybės)

Konkurencingumo reitingasKorupcijos indeksas
Suomija1
JAV17
Švedija6
Taivanis35
Danija3
Norvegija8
Singapūras5
Šveicarija7
Japonija24
Islandija3

„Transparency International“ duomenys (2004 m.)