Tačiau panašu, kad nei šiemet, nei kitąmet, Vyriausybės vadovo pažadai nebus įgyvendinti. Finansų ministerija (FM) loterijai lėšų neskiria, o Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) dar tik diegia jai reikalingas informacines sistemas. O ir jas įdiegus kasos kvitų loterija vertinama tik kaip galimybė.

Tuo tarpu kaimyninėje Lenkijos gyventojai jau gali džiaugtis tokioje loterijoje laimėtais automobiliais ir kitais prizais, o šios valstybės institucijos – visuomenės palankumu ir didžiuliu žiniasklaidos dėmesiu projektui.

Lenkai jau raško vaisius

Lenkijos Finansų ministerijos Finansinio švietimo biuro direktorės pavaduotoja Kaja Zalewska Dufour pasakojo, kad pirmieji loterijos laimėtojai išrinkti nacionalinės televizijos eteryje transliuotoje laidoje.

Jiems atiteko naujas automobilis „Opel Astra“, penki planšetiniai kompiuteriai „iPad Air“ ir šeši nešiojamieji „Lenovo Notebook“. Dvi planšetės atiteko ir verslininkams, kurie klientams išmušė laiminguosius kasos kvitus.

Iš viso iki kitų metų pabaigos bus išdalinta 16 automobilių, 84 planšetes ir 74 nešiojamieji kompiuteriai.

Loterijoje gali dalyvauti kiekvienas, įsigijęs prekių ar paslaugų bent už 10 zlotų (2,34 euro). Tam tereikia gautą kasos kvitą užregistruoti specialioje interneto svetainėje. Skelbiama, kad jau užregistruota daugiau kaip 17 mln. kvitų.

Kaip sakė K. Zalewska Dufour, nesitikima, kad ši ar kitos panašios priemonės iš esmės pakeis biudžeto surinkimą ar visiškai išnaikins šešėlinę ekonomiką. Esą, net ir padidinus įplaukas, sunku būtų tiksliai įvertinti kiek prie to prisidėjo pati loterija.

Vis dėlto viliamasi, kad ji padės keisti gyventojų ir verslininkų požiūrį į mokesčių vengimą ir kokią įtaką tai daro valstybės finansams. Galbūt tuomet bus sumokama ir daugiau pridėtinės vertės mokesčio.

Specialistės teigimu, prieš kurį laiką Lenkijoje atlikta sociologinė apklausa parodė, kad pusė šalies gyventojų nežino, ar fiskaliniai kasos kvitai turi kokios nors įtakos mokesčių surinkimui į valstybės biudžetą. Trečdalis mano, kad jokios reikšmės jie neturi.

Tikimasi, kad po metų atlikus panašią apklausą rezultatai bus kur kas geresni, nes gyventojai itin palankiai vertina kvitų loteriją. Daug dėmesio jai ir apskritai finansiniam švietimui taip pat skiria.

Kaip DELFI pasakojo K. Zalewska Dufour, loterijos organizavimui iš viso išleista apie 7,3 mln. zlotų (apie 1,7 mln. eurų).

Viešojo pirkimo konkursą laimėjusi įmonė už šią sumą sukūrė specialų interneto puslapį, įsigijo loterijai reikalingą įrangą, parengė reklaminę medžiagą, įsteigė loterijos prizus ir kt.

Papildomų lėšų informacinių sistemų diegimui neprireikė. Loterijoje dalyvaujantys kvitai tikrinami pagal tai, ar jį išspausdinęs kasos aparatas yra registruotas nustatyta tvarka.

Baksnoja vieni į kitus

Neoficialiomis žiniomis, premjero palaimintai iniciatyvai surengti kasos kvitų loteriją Lietuvoje ilgą laiką priešinosi FM. Esą ji turėtų būti suinteresuota, kad į valstybės biudžetą būtų surinkta daugiau lėšų, tačiau kaimynystėje pasiteisinusiai priemonei lėšų neskiria.

FM Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Teresė Staniulytė patvirtino, kad nei pernai, nei šiemet, nei kitąmet lėšų kasos kvitų loterijos organizavimui valstybės biudžete nėra numatyta, nes to neprašiusi VMI.

Pasak vedėjos, ministerija nėra mokesčių administratorius, todėl pati negali organizuoti loterijos taip, kaip daroma kaimynystėje.

„Lenkijoje mokesčių inspekcija yra ministerijos struktūrinis padalinys, todėl, jei ką daro inspekcija, tai yra skelbiama kaip ministerijos veiksmai“, – aiškina T. Staniulytė.

Ministerijai pavaldi VMI neatsakė, kokius pasiūlymus yra pateikusi dėl loterijos organizavimo.

Tačiau patikino vykdanti Vyriausybės pavedimą diegti tam tikras informacines sistemas. Šios turėtų pradėti veikti iki 2016 m. pabaigos, o tuomet esą būtų galimybė surengti pačią loteriją.

„Diegiant išmaniąją mokesčių administravimo sistemą (i.MAS) bus siūloma paraleliai taikyti įvairias komunikacijos priemones, kurios skatintų visuomenę prašyti EKA kvitų ir sąskaitų. Loterijos galėtų būti rengiamos sukūrus vieną iš i.MAS posistemių – i.EKA (Išmaniųjų kasos aparatų posistemis). Iš viso numatoma, kad i.MAS sudarys septyni posistemiai. Pirmieji trys turėtų pradėti veikti 2016 m. pabaigoje. Vėliau, įvertinus jau veikiančių sistemų naudą, būtų kuriami kiti posistemiai. Kvitų loterijos galėtų būti rengiamos įdiegus minėtą i.EKA posistemį“, – DELFI atsiųstame komentare rašo VMI komunikacijos vadovas Darius Buta.

Finansų ministerijos duomenimis, 2013 m. į valstybės biudžetą nesurinkta 116 mln. eurų, 2014 m. 93 mln. eurų, o šiemet per 10 mėnesių – 62 mln. eurų suplanuoto pridėtinės vertės mokesčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)