Iniciatyvą palaikantis ir platinantis VšĮ „Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centras“ pranešime spaudai ragina nepasiduoti spaudimui pirkti.

Nieko nepirkimo diena

Paskutinį rudens penktadienį vartotojiška visuomenė raginama stabtelėti ir susimąstyti, kodėl tiek daug perkame, ar tikrai mums tiek reikia, kas už to stovi. Filosofiškai pasvarstyti: „būti ar turėti?“

„Nepirk nieko diena pirmą kartą paminėta 1992 metais Vankuveryje, Kanadoje. Šiandien ji vienaip ar kitaip švenčiama beveik 70 valstybių. Pagrindinis akcentas – nieko nepirkti bent vieną dieną. Pagalvokime, kiek pas mus namuose nereikalingų rakandų, sandėliukuose užmirštų ir dulkančių daiktų ar šaldytuve pasenusių produktų. Ar mums tiek daug reikia?“, - retoriškai klausia VšĮ „Aplinkosaugos valdymo ir technologijų centro“ atstovė Vaiva Ramanauskienė.

Pasak V. Ramanauskienės, tarptautinė bendruomenė tuo pačiu raginama pasidomėti, kaip prekė atsidūrė parduotuvės lentynoje ir kokia tikroji, iš kitos pasaulio pusės atkeliavusio produkto, kaina.

Pigių sulčių kaina

V. Ramanauskienė šiandien dirba su visose Europos Sąjungos šalyse įgyvendinamu projektu „SUPPLY CHA!NGE“. Šio projekto tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į didžiulius prekybos centrų pelnus, kurie uždirbami pažeidžiant trečiųjų pasaulio šalių darbininkų teises, išnaudojant juos.

„Pavyzdžiui, Brazilijoje, iš kurios į Europą eksportuojama apie 80 procentų apelsinų sulčių ir koncentrato, darbininkas per dieną uždirba 10 eurų. Ir tik tuo atveju, jeigu nuskina 1,5 tonas apelsinų. Plantacijose be išeiginių dienų ir itin pavojingomis sąlygomis dirba tiek vaikai, tiek moterys“, - pasakoja V. Ramanauskienė.

Laukia rekordinių pardavimų

DELFI primena, kad pasaulio mažmenininkai laukia „juodojo penktadienio" pirkėjų antplūdžio, o analitikai prognozuoja rekordinius pardavimus Didžiojoje Britanijoje.

Konsultacijų bendrovė „Experian" ir prekybos internetu grupė IMRG laukia, kad sandorių internetu vertė turėtų pasiekti 1,07 mlrd. svarų.

Tai būtų pirmas kartas, kai per vieną prekybos dieną būtų perkopta 1 mlrd. svarų riba, praneša BBC. Mokėjimo sistemos operatorė „Visa Europe" nurodo, kad internetu ir parduotuvėse jos kortelėmis atskaitant išleistos lėšos gali siekti 1,9 mlrd. svarų.

Praėjusių metų „juodąjį penktadienį" pirkėjai keliskart dėl prekių susimušė, prekybos internetu sistemos neatlaikė prisijungimų krūvių, o siuntų tarnybos sunkiai dorojosi su užsakymų antplūdžiu. 2014-ųjų prekybos maratono metu „Amazon" užregistravo per parą pardavusi daugiau kaip 5,5 mln. prekių, t. y. po 64 prekes per sekundę.

Jos konkurentė „eBay" tikisi, kad vien Britanijoje per 24 valandas parduodamų per sekundę prekių kiekis pasieks 25.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)