„Mūsų vidiniai resursai yra būtent tie resursai, kurie galėtų palaikyti šalies ekonominį augimą. <...> Europos Komisija nesako, kad mūsų ekonomikos plėtros scenarijus yra pernelyg optimistinis. Antra vertus, riziką neįvykdyti mūsų užsibrėžtų tikslų, kurių irgi Briuselis nekvestionuoja, jie įvertino neįvertinę mokesčių administravimo pagerinimo rezultatų“, - laidoje „Aktualioji valanda“ kalbėjo R. Šadžius.

Europos Komisija antradienį paskelbė, kad Lietuvos biudžeto išlaidos kitąmet gali viršyti pajamas daugiau, nei numatyta. Tokiu būdu, Briuselio teigimu, Lietuva gali neįvykdyti savo įsipareigojimų, kad deficitas būtų ne didesnis nei 1 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

Tačiau finansų ministro teigimu, kad, jeigu išliks tokios pačios tendencijos, kurios nusistovėjo Lietuvos ekonomikoje dabar, 2017 m. dėl natūralių veiksnių, be papildomų mokesčių įvedimo viešuosius finansus esą galėsime subalansuoti ir netgi atsiras nedidelis perviršis.

Vis dėlto, kaip sakė R. Šadžius, Europos Komisijos įvertinimas yra svarbus.

„Mūsų politinė bendruomenė neturėtų savęs užliūliuoti papildomomis pajamomis, kurios ateina iš ekonomikos šešėlio. Ir tas rizikas, kurios parodo Europos Komisija, turi aiškiai pamatyti.“, - tegė ministras.

Tuo tarpu „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis pastebėjo, kad ketvirtį amžiaus Lietuvoje žadama pasiekti perteklinį arba bent jau balansuotą biudžetą per trejus metus, bet tai niekaip neįvyksta.

„Nauja tai, kad mes esame euro zonoje ir skolinamės už neįtikėtinai mažą kainą. Tai turbūt yra vienintelis veiksnys, kuris leidžia per daug neimti į širdį ir į galvą Europos Komisijos įspėjimų. Nes net jeigu ir bus biudžeto deficitas, o greičiausiai taip ir bus, tai valstybei labai daug nekainuos“, - kalbėjo N. Mačiulis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti
www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/11/17/aktualioji-valanda/50823