„2016 metų biudžeto projektas balansuoja ant fiskalinių taisyklių pražangos ribos. Pasakysiu dar griežčiau, jis balansuoja ant paskutinės galimos pražangos ribos (....) Lietuva vėl yra neparuošusi pagalvės nepalankiems šokams atremti. Todėl fiskalinė taryba (Valstybės kontrolė - BNS) mano, kad vidutiniu laikotarpiu būtina tęsti deficito mažinimą“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys.

Pasak Valstybės kontrolės Biudžeto politikos stebėsenos departamento direktorės Astos Kuniyoshi, valdžios finansų tvarumo rizikos lygis yra didesnis dėl visų pirma didėjančių išlaidų, susijusių su visuomenės senėjimu.

A. Dulkio teigimu, biudžeto projektas parengtas, neatsižvelgiant į perteklinio valdžios sektoriaus taisyklę, todėl yra rizikos, kad bus nukrypstama nuo Vyriausybės prognozuojamo 2016 metų struktūrinio valdžios sektoriaus deficito.

„Šiuo metu mes matome, kad per optimistiškai suprognozuotos (2016 metų - BNS) pridėtinės vertės mokesčio ir gyventojų pajamų mokesčio pajamos (...) Taip pat turėtų būti atnaujintos techninės prielaidos, kuriomis paremtas ekonomikos raidos scenarijus“, - sakė A. Kuniyoshi.

Valstybės kontrolės Biudžeto politikos stebėsenos departamento patarėja Saulė Iždonaitė-Karalevičienė teigė, kad valstybės kontrolieriai ir Finansų ministerijos specialistai skirtingai vertina ir produkcijos gamybos atotrūkį.

V. Dulkys pabrėžė, kad nors Lietuvos valstybės skolos lygis tarp Europos Sąjungos šalių yra nedidelis ir pastaruosius kelerius metus sudaro apie 40 proc. BVP, dabartinė finansų politika neužtikrina jos mažėjimo, o esant nepalankioms aplinkybėms, skola gali pastebimai išaugti.

„Nuolatinio kasmetinio (valdžios sektoriaus - BVP) pirminio balanso pagerėjimo nukėlimo į ateitį neužtikrinamas valstybės skolos mažėjimas“, - tvirtino A. Dulkys.

Valstybės kontrolės teigimu, siekiant išvengti skolos augimo ekonomikos nuosmukio laikais ir mažinti valstybės skolą gerais laikais, Lietuvai reikėtų turėti galimybę akumuliuoti staigius šokus. Tą nurodo ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF), kuris rekomenduoja toliau mažinti deficitą, siūlo 0,5 proc. BVB vidutinio laikotarpio deficito tikslą - tai per ateinančius penkerius metus sumažintų skolos lygį 5 procentiniais punktais.

„Mes norėtume matyti skolos mažėjimą nuo 2018 metų, tuo tarpu dabar mes matome riziką, kad ir nuo 2018 metų valstybės skola nemažės. Siekiant užtikrinti fiskalinę erdvę, tą vadinamą pagalvę, kad mums negrėstų panašūs šokai ateityje, tokie kaip buvo finansų krizės metu 2008-2009 metais, mes turime tam pasirengti dabar, geraisiais laikais“, - teigė A. Kuniyoshi.

Valstybės kontrolė 2016 metų valstybės ir savivaldybės biudžetų išvadą parengė kaip biudžeto politikos kontrolės institucija - naudojantis tarptautiniu apibrėžimu, atlikdama nepriklausomos fiskalinės tarybos vaidmenį. Ši nauja funkcija Valstybės kontrolei pavesta nuo šių metų sausio 1 dienos.

Atmeta kritiką

Rimantas Šadžius

Finansų ministras atmeta Valstybės kontrolės kritiką dėl pernelyg optimistiškai suplanuotų pajamų iš pridėtinės vertės (PVM) ir gyventojų pajamų mokesčių (GPM) 2016 metais. Anot Rimanto Šadžiaus, šių pajamų prognozė yra konservatyvi.

„Drįsčiau nesutikti su Valstybės kontrolės išvadomis dėl gyventojų pajamų mokesčio ir pridėtinės vertės mokesčio pajamų planavimo. Šiuo metu pateiktame Seimui biudžeto projekte šių mokesčių pajamų planai, mano nuomone ir daugelio specialistų vertinimu, yra labai konservatyvūs“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė R.Šadžius.

„Manau, mes galime tikėtis didesnių (nei numatyta biudžeto projekte - BNS) ir pridėtinės vertės mokesčio, ir gyventojų pajamų mokesčio įplaukų kitais metais“, - pridūrė ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad Finansų ministerija ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šiuo metu gerina mokesčių administravimą, ir tai duoda apčiuopiamą rezultatą

„Gauname papildomas viršplanines pajamas akcizo, taip pat pagerėjo surinkimas pridėtinės vertės mokesčio. Yra tam tikras pagerėjimas gyventojų pajamų mokesčio ir socialinio draudimo įmokų, kurios skaičiuojamos už darbo užmokestį, surinkime“, - tvirtino R. Šadžius.

Pasak jo, teigiamas permainas lėmė ne tik augantys atlyginimai, bet ir pagerėjęs VMI ir „Sodros“ bendradarbiavimas, dėl kurio sumažėjo „vokeliuose“ mokamų atlyginimų.

„Vokelių legalizavimas, man atrodo, yra ta sritis, kurioje mokesčių inspekcija ir „Sodros“ kontrolinės tarnybos galės pasireikšti ir 2016 metais“, - sakė ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)