Daugiau nei dešimtmetį brandinti griežtesni reikalavimai įpareigos Lietuvos draudimo rinkos žaidėjus tapti skaidresniais priežiūros institucijų akivaizdoje, o vartotojai bus užtikrinti, kad draudimo įmonės mokumas yra įvertintas, atsižvelgiant į konkrečios įmonės turimą rizikų portfelį.

Žinoma, įgyvendinti minėtus pokyčius staiga nebūtų įmanoma, todėl didžioji dalis namų darbų atlikti – tiek Lietuvos Banke, tiek draudimo bendrovėse.

Daugelis dar 2009 m. Europos institucijų patvirtintų reikalavimų rinkos lyderiams buvo nauji, perkelti į nacionalinius teisės aktus, todėl pateikiu esminius pasirengimo „Mokumui II“ rezultatus.

Riziką ribojantis veiklos valdymas.

Pagal draudimo įstatyme nustatytus kokybinius reikalavimus, kiekvienoje draudimo bendrovėje, kuriai taikoma „Mokumas II“, nuo 2016-ųjų privalės veikti speciali valdymo sistema: organizacijoje paskirti atsakingi asmenys ir užtikrinamas efektyvus informacijos perdavimas. Ši sistema privalės apimti bent rizikos valdymo, aktuarinę, vidaus audito ir atitikties funkcijas. Čia pat ši sistema bus periodiškai peržiūrima ir pagal poreikį – keičiama. Svarbiausia, kad ji leistų įgyvendinti minėtus kokybinius reikalavimus.

Pagal riziką – ir nuosavos kapitalo lėšos.

Naujosios direktyvos pirmtakė „Mokumas I“ vertino, ar pakanka kapitalo prisiimti draudimo riziką supaprastintu, apibendrintu būdu, dabar draudiko turimas kapitalas bus nuolat vertinamas atsižvelgiant į visas draudiko prisiimtas rizikas: draudimo, investicijų, operacinę ir kitas. Pagal specialią formulę, dar vadinama standartine, arba pačios įmonės pasiūlytą modelį, kuris turės būti suderintas su draudimo įmonės priežiūros institucija, bus apskaičiuojama, kiek tiksliai kapitalo draudikas privalo turėti. Šie naujos mokumo direktyvos reikalavimai buvo rengiami ne vienerius metus, o mūsų įmonės aktyviai dalyvavo ruošiant standartinę formulę.

Tai pakankamai sudėtingi skaičiavimai, nes kyla iš rizikų, kurias sunku įvertinti skaitine išraiška. Tinkamai apskaičiuotas kapitalo reikalavimas leis įvertinti ir valdyti katastrofų, investicijų nuvertėjimo, išaugusių administracinių sąnaudų ar perdraudikų įsipareigojimų nevykdymo rizikas.

Savikontrolė ir rizikos vertinimas.

Pasiruošimas „Mokumo II“ įgyvendinimui draudikams ypatingas ir tuo, kad pakankamai didelė kontrolės dalis tenka ne priežiūros institucijoms, o pačioms bendrovėms. Individualiai įvertinusi prielaidas, draudimo bendrovė nuo kitų metų skaičiuos savo rizikų kapitalo poreikį, o jis bus lyginamas su įstatyme nustatytais kokybiniais rodikliais.

Aukštesni skaidrumo kriterijai.

Lietuvos Bankas yra numatęs, kaip draudimo įmonės privalės įgyvendinti „Mokumo II“ reikalavimus informacijos atskleidimui. Be ataskaitų Lietuvos Bankui, bus privaloma kasmet rengti ir viešai skelbti mokumo ir finansinės būklės ataskaitą. Joje draudimo bendrovė privalės pristatyti savo verslo modelį ir pateikti veiklos rezultatus, taip pat – įvertinti savo rizikos pobūdį ir pagrįsti jį atitinkančią rizikos valdymo sistemą. Viešai bus skelbiami visi aukščiau išvardinti rodikliai, detali informacija apie visus bendrovių produktus.

Taigi, draudikų veikla nuo šiol – kaip ant delno. Būtų neteisinga sudaryti įspūdį, kad skaidrumo draudimo bendrovių veikloje iki šiol trūko. Tačiau šiuo metu Europos įmonės gali daug lengviau vykdyti veiklą už šalies geografinės teritorijos ribų, todėl visose Europos Sąjungos šalyse įstatymiškai įtvirtintas ir konkrečiais rodikliais išreikštas skaidrumas garantuoja stabilumą šalių ir visose Europos rinkoje.

Be to, draudimo įmonės kapitalo pakankamumas bus vertinamas ne tik prisiimant draudimo riziką, bet ir užtikrins, kad kapitalas bus pakankamas visoms rizikoms, su kuriomis susiduria draudimo įmonė. Galiausiai, juk versle, grįstame pasitikėjimu, skaidrumo negali būti per daug.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)