Didieji prekybos centrai per didžiąsias šventes ateityje gali būti uždaryti – Seimas nusiteikęs uždrausti jiems dirbti per Velykas, Kalėdas, sausio 1-ąją ir kitas išeigines dienas, kurių per metus paprastai būna 15.

„Reikėtų, kad šeimos turėtų laiko pašvęsti savo vaikams, dvasiniam auklėjimui, kultūrai, sportui. O ar prekybos centras yra ta vieta, kur reikėtų praleisti švenčių dienas? Man atrodo, kad premjeras labai blogos nuomonės apie mūsų visuomenę, kuri negalėtų atsisakyti švenčių dienomis apsilankyti prekybos centruose“, - laidoje „Žvilgsnis“ kalbėjo I. Judina.

„Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis taip pat pasisako už nedarbą švenčių metu.

„Mūsų prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvės 70-80 proc. nedirba per Velykas ir Kalėdas. Tikrai norėčiau, kad ir kiti prekybos tinklai prisijungtų, ir kad mes visi 100 proc. nedirbtume. <...> Mano pozicija tokia, reikia nedirbti tam, kad visi prekybos sistemos darbuotojai turėtų šventes“, - teigė D. Dundulis.

Tuo tarpu UAB „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigia, kad darbuotojai noriai dirba per šventes, o laiko jiems pabūti su šeima – užtenka.

„Šventės nėra tik Velykos, Kalėdos ir Naujieji Metai, kalbame apie 15 dienų per metus. Tai išties yra nemažas laiko tarpas. Mes nepritariame įstatymo pataisoms dėl dviejų argumentų. Visų pirma, mūsų pirkėjai. Jau kelerius metus iš eilės darome reprezentatyvias apklausas mūsų klientų ir jie pageidauja, kad dirbtų prekybos centrai, tebūnie ne visi, tebūnie sutrumpintai, bet dirbtų. <...> Kita vertus, mums nesuprantamos šitos pataisos ir dėl darbuotojų. Darbuotojų, norinčių dirbti per šventes, yra ir yra nemažai. Nes mūsų darbuotojai dirba pamainomis, jie tikrai gali planuotis šventinį ir nešventinį darbo laiką. Jie tikrai turi laiko su šeimomis“, - sakė R. Saulytė.

Vėliau DELFI atsiųstame komentare ji teigė, kad per didžiąsias šventes „Maxima“ tinkle darbo laikas yra trumpinamas: parduotuvės atidaromos vėliau ir uždaromos apie 2 valandas anksčiau, kad mūsų darbuotojai galėtų paminėti šventes kartu su šeima.

„Taip pat parduotuvėse darbuotojai dirba pamainomis, tad šventinę dieną dirba tik pusė viso kolektyvo. Šventinės dienos mūsų darbuotojams taip pat tampa puikia proga užsidirbti, nes pagal galiojančius įstatymus darbas švenčių metu apmokamas dvigubai. Tad tikrai atsiranda darbuotojai, kurie patys susikeičia su kolegomis, kad galėtu dirbti šventinėmis dienomis. Visada analizuojame pirkėjų srautus tinklo parduotuvėse ir mažesniuose miestuose, kuriuose srautai per šventes sumažėja, darbas optimizuojamas ir parduotuvės uždaromos visiškai arba dirba sutrumpintai", - atsiųstame komentare DELFI sakė ji.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą galite išgirsti ČIA.