Gimtinės žemę pasiekę lietuviai pasakojo, kokiomis nuotaikomis gyvena Egipto kurortas, iš kurio vykdant skrydį sudužo lėktuvas su Rusijos poilsiautojais.

DELFI primena, kad lėktuvas „Airbus A321” ties Sinajumi sudužo spalio 31 d. Lėktuvas su Rusijos turistais skrido į Sankt Peterburgą.

Į Vilnių po atostogų Egipte trečiadienį sugrįžusi Lina pasakojo, kad viešbutyje ji jautėsi visiškai rami ir saugi.

„Tik tas skirtumas, kad matėme rusų televiziją, tai nejaukumo gal dėl to buvo“, - sakė ji.

Pasak Linos, lietuviai stebėjo, kaip diena po dienos tuštėja viešbutis ir pats kurortas: „Prie oro uosto gyvenome, tai matėm, kaip lėktuvas po lėktuvo išvyksta“.

Ne pirmą kartą Egipte besilankiusi lietuvė teigė, jog anksčiau oro uostuose patikra buvo vykdoma „pro pirštus“, tačiau dabar – patikrai ir apsaugai mestos daug didesnės pajėgos. Kaip pasakojo moteris, prie įvažiavimo į oro uostą budėjo kariškiai, nuodugniai buvo tikrinami visi keleiviai ir jų bagažas.

Kalbėdama apie nuotaikas Šarm aš Šeicho kurorte moteris pabrėžė, kad žmonės ramiai ilsėjosi, vyko ekskursijos, tačiau labiausiai nerimą kurstė rusiška televizija, kurią viešbučių kambariuose stebėjo poilsiautojai.


„Nerimą daugiausia žadino televizijos laidos. Žinojome, kad vyksta ekvakuacija, tai buvome truputį nustebę, nes žmonės įprastai ilsėjosi, poilsiavo“, - pridėjo pašnekovė.

Tuo metu iš kurorto grįžęs Romas su žmona Galina teigė didesnių patikrinimų oro uoste nepastebėję, tiesiog viešose vietose daugiau saugumą užtikrinančių asmenų.

„Jokios baimės nebuvo. Taip, kariškių padaugėjo. Ant kiekvieno kampo apsauga, ir su šautuvais, bet mes baimės nejutome“, - nusileidusi Vilniaus oro uoste kalbėjo ir Emilija.

Moteris pridėjo, kad vietos verslininkai jaučia šiokį tokį nerimą – kas bus su jų verslais turistams paliekant kurortą.

„Oro uostas, matyt, saugiausias pasaulyje pasidarė“, – šmaikštavo Kazys.

Pasak jo, pačiame Šarm aš Šeiche vietiniai nusiminę, nes iš Rusijos kurį laiką nesulauks klientų.

„Žinoma, informacijos labai mažai. Televizija rodo tik porą Rusijos kanalų. Tai tik paplūdimyje ir gaudai informaciją, – pasakojo lietuvis. – Pirma reakcija (po lėktuvo sudužimo – red.) buvo, kad uodega nulūžo, o toliau informacijos nebuvo. Bet pagal Maskvos sprendimus matėsi, kad ne uodega, nes neatšauktų visų reikalų. Iš tikrųjų iki galo ir liko neaišku“.

Pačiame kurorte, Kazio pasakojimu, visiškai ramu, didesnė patikra jaučiama tik oro uoste: „Važiuojant į oro uostą, prieš oro uostą susidariusi eilė automobilių, matosi ir kariškiai aprengti su šalmais. Ir patikrinimas, žinoma, buvo rimtas“.

Rusijos skrydžių bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvas A321, skridęs iš Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, sudužo spalio 31 dieną. Lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni ekipažo nariai – visi žmonės žuvo. Praeitą savaitę Egipto specialiosios tarnybos pradėjo analizuoti Šarm aš Šeicho oro uosto stebėjimo kamerų įrašus, darytus lėktuvo A321 pakilimo dieną. Pagrindinis pareigūnų tikslas – nustatyti, ar į lėktuvą buvo patekę įtartinų asmenų. Jie taip pat renka duomenis apie visus, kurie prieš pakilimą buvo lėktuvo viduje. Skelbiama, kad atliekama detali analizė degalų, kurie buvo naudojami lėktuve, apklausti ir maistą tiekiančios bendrovės atstovai. Savaitgalį Egipto pareigūnai pareiškė: tikimybė, kad Rusijos lėktuve „Airbus А321“, nukritusiame Sinajaus pusiasalyje, sprogo bomba, siekia net 90 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (773)