Tokį pasiūlymą užregistravo Seimo nariai Valerijus Simulikas ir Eduardas Šablinskas.

Jie norėtų, kad metinių pajamų daliai, neviršijančiai 24 tūkst. eurų, ir toliau būtų taikomas 15 proc. GPM tarifas.

Ta pajamų dalis, kuri 24 tūkst. eurų viršija, bet nesiekia 36 tūkst. eurų turėtų būti apmokestinama tarifu nustatomu pagal formulę: 15 + (metinės pajamos – 24000) / 480 procentų. Tai reikštų, kad, pavyzdžiui, 30 tūkst. eurų gaunantis žmogus už 6 tūkst. eurų pajamų turėtų sumokėti 27,5 proc. mokesčių.

V. Simulikas ir E. Šabinskas, kaip ir A. Sysas, siūlo, jog metinių pajamų daliai, viršijančiai 36 tūkst. eurų, būtų taikomas 40 proc. mokesčio tarifas.

Pinigus skirtų gynybai

Savo pasiūlymą mišriai Seimo narių grupei priklausantis V. Simulikas ir socialdemokratas E. Šablinskas argumentuoja tuo, kad metines pajamas 14–24 tūkst. eurų gauna daugiausiai jauni žmonės turintys šeimas, kurie ne lengvai „suduria galą su galu“.

„Todėl jiems didinti mokesčių naštą netikslinga, nes jos padidinimas gali neigiamai atsiliepti demografinei situacijai. Todėl siūloma GPM mokestį didinti ne nuo 14 tūkst., o nuo 24 tūkst. eurų“, – rašomas įstatymo pasiūlymo dokumente.

Parlamentarai tikina, kad papildomai surinktos GPM lėšos užtikrins aprūpinimą finansiniais ištekliais valstybės gynybos poreikius (tuos sunkiai pasiekiamus 2 proc.) ir kai kurias kitas gyvybiškai reikalingas programas.

„Galima įtarti, kad tiems, kurie priešinasi šiam įstatymui nerūpi valstybės gynybos reikalai, kurie šiuo metu tampa vis aktualesni“, – įspėja jie.

Pasiūlyme taip pat teigiama, kad ne tik Lietuvos, bet ir daugelio kitų šalių istorijoje gausu faktų, kai dėl šalies laisvės žmonės negailėjo net savo gyvybės, o šiuo metu Lietuvos milijonieriai, tarp jų ne kurie garsieji bankininkai, dėl šio įstatymo sukėlė didžiausią sumaištį.

„Matyt jiems sunku atsisakyti tam tikros dalies savo daugiau kaip tūkstantinių pajamų, šiuo metu taip pagrindinai reikalingų valstybės gynybinės galios stiprinimui“, – teigiama GPM įstatymo pakeitimo projekte.

Šį pasiūlymą Seimas turėtų svarstyti nagrinėdamas A. Syso progresinių mokesčių idėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)