Blogi pokyčiai

Suvalkų mieste esančioje „Lidl“ pirktas prekes į „Opel Meriva“ automobilio bagažinę kraunantis marijampolietis Ramūnas teigė esąs nusivylęs pastarųjų metų pokyčiais „Lidl“ lentynose.

„Anksčiau į „Lidl“ važiuodavome vokiškų prekių. Bet tie laikai jau seniai praėjo. Beveik visos prekės − lenkiškos. Paragaukite kavos ir įsitikinsite: anksčiau buvo puiki, vokiškos kokybės, dabar – tokia pati kaip ir Lietuvoje. Norint geros kavos, reikėtų važiuoti į Vokietiją“, − sakė kritiškai nusiteikęs Ramūnas.

Jo tvirtinimu, nedžiugina ir paukštienos kainų pokyčiai.

„Žąsienos ir antienos kainos neblogos, tačiau jos ne tokios mažos, kad vertėtų važiuoti į Lenkiją. Su žmona nusipirkome vištienos, tačiau ne „Lidl“, bet Suvalkų turguje – viščiukų ketvirčių kilogramas ten kainuoja tik 2,85 zloto (apie 0,66 Eur – red. pastaba), o „Lidl“ – 6 zlotai (apie 1,40 Eur)“, − sakė nusivylimo neslepiantis marijampolietis.

Paklaustas, kodėl buvo aptiktas apsipirkinėjantis „Lidl“, nors net išsijuosęs koneveikia šį tinklą, vyriškis paaiškino: „Manau, čia verta pirkti tik kai kurias prekes. Mane domina mineralinis vanduo, sultys, kai kurie pieno gaminiai. Be to, būtinai prisikraunu bandelių: „Lidl“ jos visada šviežios ir labai pigios. Perkant dešimt arbatinių bandelių, viena kainuoja tik 7−8 euro centus. Lietuvoje – apie 20 euro centų. Visada nusiperku ir šviežią „Pekino“ antį. Pasižiūrėkite patys: šiandien ji „Lidl“ kainuoja 2 Eur, o Lietuvos prekybos centruose – per 4 Eur.“

Drąsūs užmojai

Jogurto, sulčių, mineralinio vandens, alaus ir įvairių padažų vežimėlį prikrovusi Gitana iš Kalvarijų paaiškino, kad prekės skirtos jos kavinei. Moters pastebėjimu, „Lidl“ parduotuvėse prekės kainuoja 20 procentų mažiau nei Lietuvoje.

Koks bus Lietuvoje planuojamas atidaryti „Lidl“ parduotuvių tinklas, galime tik spėlioti. Apie „Lidl“ ambicijas, matyt, galima spręsti pasižiūrėjus į pasirinktas vietas Kaune: Šilainiuose „Lidl“ pastatas iškilo šalia prekybos centro „Maxima“. Ta pati kaimynystė pasirinkta ir K.Baršausko gatvėje.

Akivaizdu, kad pripažinti vietos autoritetai „Lidl“ negąsdina. Plačiai užsimota ir kitame Kauno rajone – šio tinklo parduotuvės pastatas kyla Muravoje, ties Savanorių ir Šiaurės prospektų sankryža.

Kertinis akmuo padėtas šalia Kauno: „Savaitraštis Kaunui“ jau rašė, kad Ramučiuose pastatytas „Lidl“ logistikos centras. Projekto vertė – per 30 mln. Eur. Statinio plotas – per 42 tūkst. kv. m.“

Gandų neišvengsi

Lenkijoje veikiančių „Lidl“ parduotuvių darbo laikas yra kitoks nei Lietuvoje esančių prekybos centrų: darbo dienomis jos atidarytos nuo 7 iki 21 val., o savaitgaliais – nuo 9 iki 18 val. Koks darbo laikas planuojamas Lietuvoje, „Lidl“ neskelbia.

Prieš kurį laiką ėmė sklisti kalbų apie galimą netikėtumą – neva „Lidl“ nusprendė atsisakyti planų žengti į Lietuvos rinką. Paprašyta pakomentuoti šias versijas „Lidl“ Rinkodaros ir viešųjų ryšių departamento vadovė Agnė Gaižauskienė atsiuntė tokį atsakymą (pateikiame ištrauką): „Laikomės nuostatos nekomentuoti įvairių gandų. Tikimės Jūsų supratingumo, nes parduotuvių atidarymo Lietuvoje data kol kas nėra skelbiama.“

Lygina su Vokietija

Lenkijoje „Lidl“ tinklas veikia jau senokai. Šios šalies žiniasklaida kasmet palygina „Lidl“ kainas Lenkijoje, Vokietijoje ir Olandijoje.

Vokietijoje nustatytos kainos „lenkiškas“ lenkia maždaug 15−20 procentų. Tačiau kai kurių prekių kainos yra mažesnės: pavyzdžiui, tualetinio popieriaus ir cheminių valdymo priemonių.

Pastebimos tendencijos, kad per keletą metų kainų skirtumai sumažėjo. Antai, internetinėje Lenkijos žiniasklaidoje rašoma, kad 2011 metais kainos Lenkijos ir Olandijos „Lidl“ parduotuvėse skyrėsi net iki 41 procento, o 2013 metais skirtumas teliko tik 15 procentų.

Skirtingos sąlygos

Prie Suvalkuose esančios „Lidl“ parduotuvės apie 15 valandą atvykę „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistai automobilių stovėjimo aikštelę rado pustuštę. Kiek kitoks vaizdas prie prekybos centro „Kaufland“: čia pirkėjų gausu net ir dieną.

„Anksčiau „Lidle“ būdavo beveik tik vokiškos prekės, ir tai, manau, domino pirkėjus. Bet dabar vyrauja lenkiška produkcija. Be to, parduotuvėje „Lidl“ nėra didelio prekių pasirinkimo“, − tvirtino Suvalkų gyventojas Viktoras.

Tik − tvarkingi sandėliai?

Lyginant Lenkijos „Lidl“ parduotuvių kainas su kainomis Lietuvos prekybos centruose, „lenkiškos“ dažniausiai yra mažesnės. Svarbu suprasti, kad skirtumus gali lemti ne tik „Lidl“ pasirinkta strategija, bet ir konkrečios šalies specifika. Prekių kainas Lenkijoje lemia mažesnis nei Lietuvoje pridėtinės vertės mokestis, taip pat prekybos apimtys, nes gerokai didesni pardavimų mastai sudaro sąlygas kainoms „apkarpyti“.

„Lidl“ prekybos salės nepasižymi spindinčia švara ir jaukumu, kuris maloniai nuteikia prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“ ar „Rimi“ parduotuvėse.

Kol kas nėra jokio pagrindo teigti, kad ir Lietuvoje „Lidl“ tinklo parduotuvės primins tvarkingus sandėlius. Tačiau Lenkijoje ir kai kuriose kitose Europos šalyse šios parduotuvės tikrai nepasižymi įtaiga. Popierinių dėžių eilės, prekių stirtos – viskas paprasta ir pabrėžtinai praktiška. Tokioje parduotuvėje slampinėti nėra jokio noro, tikslas vienas – pigiau apsipirkti.

Kainos Suvalkų „Lidl“

Malta kava „Jacobs Kronung“ (500 g) – apie 4,64 Eur, malta kava „Jacobs Kronung Cafe crema“ (1 kg) – apie 7 Eur, tirpioji kava „Jacobs Cronat Gold“ (200 g) – apie 4,6 Eur, tirpioji kava „Nescafe“ (200 g) – apie 3,9 Eur, baltasis cukrus (1 kg) – apie 0,57 Eur.

Raudonosios vynuogės (1 kg) – apie 1 Eur, jogurtas su vyšniomis (150 g) – apie 0,35 Eur, bananų ir obuolių sultys (1 l) – apie 0,69 Eur, kriaušių ir obuolių sultys (1 l) − apie 1,16 Eur.

Batonas (350 g) – apie 0,6 Eur, raikyta duona „Lietuviška“ (500 g) – apie 1 Eur, sviestas (200 g) – apie 0,92 Eur, varškė (9 proc. riebumo, 275 g) – apie 0,67 Eur.

Dešra „Krokuvos“ (320 g) – apie 2,3 Eur, kumpio dešra (268 g) – apie 1,16 Eur, pieniškų dešrelių pakuotė (500 g) – apie 1,6 Eur, „Klasikinių dešrelių“ pakuotė (240 g) – apie 0,92 Eur, žuvies piršteliai (450 g pakuotė) – apie 1,62 Eur, žąsis „Pekino“ (1 kg) – apie 2,32 Eur.

Kiaušiniai (10 vnt.) – apie 1,22 Eur, ekologiški kiaušiniai (10 vnt.) – apie 2,26 Eur, putpelių kiaušiniai (18vnt.) – apie 1,36 Eur.

Alus (0,5 l skardinė) – apie 0,69 Eur, stiprus alus (0,5 l skardinė) – apie 0,8 Eur, stiklainis marinuotų agurkų (330 g) – apie 0,57 Eur.

Vėlinių žvakė (degimo trukmė − 60 val.) – apie 1,81 Eur.

Skalbiamosios kapsulės „Ariel“ (600 g) – apie 4,64 Eur, skalbiamieji milteliai „Ariel“ (2 800 g) – apie 7 Eur.

Purškiamasis oro gaiviklis (300 ml) – apie 0,95 Eur, dantų pasta „Colgate“ (125 ml) – apie 1,5 Eur.
Tualetinis popierius „XXL“ (3 sluoksnių, 8 vnt.) – apie 1,85 Eur.